19.04.2024
Новини

Можлива мобілізація усіх медичних працівників: у МОЗ повідомили, як готуються до чергового ковідного піку

Міністерство охорони здоров’я розробило план боротьби з COVID-19, відповідно до чотирьох рівнів небезпеки. Поки Україна ще на першому рівні, пише “Громадське”.

Про це міністр охорони здоров’я Максим Степанов заявив під час виступу в Верховній Раді.

Перший рівень

Щоденний приріст хворих — 5-7 тисяч. За словами Степанова, таке навантаження система охорони здоров’я здатна витримувати. Поки Україна на першому рівні, але вже рухається до наступного.

Другий рівень

Заповненість ліжок хворими із COVID буде приблизно 70% загалом по країні, а щоденний приріст — 8-10 тисяч. Степанов запевняє, що на цьому рівні Україна опинитися найближчими тижнями.

Тоді МОЗ збільшує кількість ліжок для хворих до 52 тисяч (наразі 34 тисячі), розгортає тимчасові госпіталі поза межами закладів охорони здоров’я.

Також відомство має забезпечити збільшення кількості працівників у лікарнях, де приймають інфікованих, залучивши працівників з інших відділень та уклавши нові контракти. А ще мають «посилено контролювати обмеження».

Третій рівень

Щоденний приріст — 11-15 тисяч хворих, а заповненість ліжок — не менше, ніж 85%. Додатково до заходів другого рівня, уряд забезпечуватиме жорсткий карантин по всій Україні. За словами міністра, йдеться про введення по всій країні всіх обмежень «червоної зони».

Також розпочнеться мобілізація усіх медичних працівників, буде організована робота відомчих заходів для цивільного населення та польові шпиталі.

Четвертий рівень

Як каже Степанов, це коли ресурси системи охорони здоров’я вичерпані. Щоденна кількість хворих — приблизно 20 тисяч хворих. Тоді МОЗ активує протокол медичного сортування з пріоритетом надання медичної допомоги.

Перейти до панелі інструментів