28.03.2024
Історична спадщина Новини

Сходи на даху і повноцінний 360-градусний оглядовий майданчик на центральному куполі – як планують змінити катедру (фото)

Проєкт реставрації тернопільської катедри представив розробник, керівник архітектурної майстерні Юрій Вербовецький під час візиту до Тернополя делегації на чолі з міністром культури та інформаційної політики України Олександром Ткаченком.

“Хороша новина для шанувальників історичної архітектури Тернополя: шпилям веж і куполу катедри повернуть історичну форму, яку вони мали в 1910-1939 рр. Тож сподіваємося, що в найближчі роки місто отримає нову туристичну родзинку. Проєктом передбачається влаштування оглядового майданчика над куполом, звідки з понад 30-метрової висоти можна буде оглянути середмістя Тернополя, – написав у соцмережі Фейсбук архітектор, 3D-моделювальник Володимир Кріса. – Сподіваюся, скоро історичний вигляд катедри буде відновлено, і помилуватися містом можна буде звідти так само, як і 100 років тому”.

Нагадаємо, масштабну реконструкцію у Катедральному соборі Непорочного зачаття пресвятої Богородиці планують провести наступного року. Про це повідомив голова Тернопільської ОДА Володимир Труш під час візиту на Тернопільщину 11 жовтня міністра культури..

– Ми ознайомилися з проєктом. Кошторисна документація знаходиться на стадії експертизи. Відповідно до неї, храму повернуть його автентичний вигляд. Це передбачає зміну фасаду та форми купола, – заявив Володимир Труш.

За його словами, також в одному з куполів планують облаштувати оглядовий майданчик.

Сучасний вигляд катедра отримала в результаті післявоєнної реконструкції в 1950-х рр. (фото: Володимир Кріса)
Такий вигляд мав Домініканський костел між 1910 і 1939 рр. Форми шпилів та купола були більш витонченими. Над куполом була барокова сигнатурка з оглядовим майданчиком, звідки можна було оглянути все місто, пише Володимир Кріса (фото: Володимир Кріса)
Візуалізація сигнатурки з оглядовим майданчиком і нових форм купола та шпилів веж. Також показана одна з пропозицій – влаштування східців та додаткового оглядового майданчика між вежами. Розробка та візуалізація – архітектурна майстерня Ю. Вербовецького (Збараж-Тернопіль)
Паспорт опорядження південного фасаду. Розробка – Архітектурна майстерня Ю. Вербовецького (Збараж-Тернопіль) (фото: Володимир Кріса)
Перейти до панелі інструментів