18.04.2024
Здоров’я Місто Новини

“Є підстави вважати, що Тернопіль вже завтра виведуть із “червоної” зони” – Паничев

У Тернополі вже 12 днів поспіль фіксують зниження рівня захворюваності, а це дає підстави вважати, що на наступному засіданні Державної комісії з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій місто нарешті виведуть із “червоної” зони. Про це на засіданні місцевої комісії розповів заступник директора обласного лабораторного центру, лікар-епідеміолог Володимир Паничев.

За словами Паничева, за останні 14 днів (а саме такі критерії оцінки ввів Кабмін – авт.) динаміка зниження рівня захворюваності по місту навіть вища, ніж загалом по області.

– Якщо позавчора в області показник знизився на 3,6%, то в місті – на 8,4%, – наводить цифри епідеміолог. – А вчора зниження обласного вже в межах 7%, в місті – вище 7%, – каже Паничев.

Наразі ж по області показник захворюваності становить 347,3 випадка на 100 тисяч населення за попередніх 14 днів, а це перевищує середній показник по країні в 2,4 раза, який становить 140,1.

– Відповідно до критеріїв, які дозволяють віднести регіон до “червоної” зони, це перевищення має бути у 5 і більше разів 5 днів поспіль. У нас ситуація наступна: вже 12 днів поспіль відбувається зниження, а встановлений показник перевищений лише у 2,4 раза, – зауважує лікар-епідеміолог.
При цьому загалом по країні рівень захворюваності зростає, а в Тернополі знижується. Ситуація в багатьох областях починає ускладнюватися, відмічає Паничев.

– Міський показник не є найвищим у області, – зазначає він. – Є населені пункти, де динаміка захворюваності у 2,7 і 2,5 разів перевищує встановлений рівень. Тернопіль же абсолютно не перевищує загальнообласний.

Загалом в обласному центрі збільшується відсоток тих, хто одужали від ковіду – 67,8% станом на ранок 7 жовтня. А це один із найвищих показників за весь період спостереження, додає Паничев.

– Це дає підстави вважати, що при наступному засіданні держкомісії з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій, яка, очевидно, відбудеться завтра, є об’єктивні підстави чекати, що Тернопіль виведуть із “червоної” зони, – підсумував Паничев.

Але навіть така перспектива вимагає подальшого дотрим всіх вимог, підкреслив він.

Перейти до панелі інструментів