18.04.2024
Новини Соціальні проблеми

Корупційний скандал з медоглядом у Монастириській поліклініці: завідувач отримав сувору догану, незаконну плату скасували 

Нав’язування незаконної плати за медогляд школярів та абітурієнтів у Монастириській районній поліклініці після публікації Терміново вилилося у те, що дану плату за медогляд у райлікарні скасували, а посадовця медзакладу притягнули до дисциплінарної відповідальності. Про це повідомляє пресслужба Тернопільської обласної прокуратури. 

Нагадаємо, на початку серпня цього року Монастириська активістка Світлана Безділь повідомила про те, що у районній поліклініці беруть кошти за проходження медогляду школярів та абітурієнтів. Аркуш з реквізитами і вартістю жінка отримала від завідувача поліклінікою, коли її донька-випускниця проходила медогляд. Сплатити потрібно було 160 грн 45 коп. Про цю проблему сайт Терміново написав у розслідуванні “Непорозуміння чи корупція: медзаклад на Тернопільщині бере плату за безкоштовний медогляд, а чиновники не мають чітких пояснень”

– За результатами опрацювання  публікацій у соцмережах та ЗМІ обласна прокуратура внесла подання в порядку ст. 65 Закону України «Про запобігання корупції» щодо проведення службового розслідування з метою встановлення причин і умов, які сприяли порушенню посадовцями Монастириської райлікарні вимог законів, – йдеться у повідомленні пресслужби прокуратури. – Так, у дописах жительки Монастирищини, оприлюднених у ЗМІ, йшлося про безпідставне вимагання коштів посадовцями комунального закладу «Монастириська центральна районна лікарня» за проведення медичних оглядів для абітурієнтів.

За результатами службового розслідування вжито заходів щодо усунення причин та умов, що сприяли порушенню антикорупційного законодавства. Рішенням місцевої ради затверджено перелік медичних послуг, за які стягується плата у лікарні та поліклініці, повідомляють у пресслужбі прокуратури. Посадовця лікувального закладу, з вини якого було допущено порушення закону, притягнуто до дисциплінарної відповідальності.

Зауважимо також, що за фактом проведення платних медоглядів школярів та абітурієнтів у Монастириській поліклініці правоохоронці порушили кримінальне провадження ч.1 Ст.184 Кримінального кодексу  України – “Порушення права на безоплатну медичну допомогу”.  Санкція цієї статті передбачає штраф до 1 тис. 7 00 грн або арешт на строк до шести місяців.

На якому етапі розслідування кримінального провадження?

– Медзакладу було доручено провести службове розслідування, аби з’ясувати чи були правомірні дії лікарів чи ні, – коментує начальник відділу комунікації поліції в Тернопільській області Сергій Крета. – Минулого тижня це службове розслідування завершили і визнали, що дії медиків, а саме одного з керівників медзакладу, були неправомірні. Відповідно його притягнули до дисциплінарної відповідальності і дали сувору догану. На основі  рішення комісії справа буде скерована до суду. 

Скільки саме коштів незаконно отримали в медзакладі і чи повернуться ці кошти людям, у поліції не повідомили. 

 

Перейти до панелі інструментів