29.03.2024
Місто Новини Політика

“Якби не місцеві вибори, захворювань у нас було би менше”: Зеленський у Тернополі поділився баченням, звідки беруться “червоні” зони

У безвідповідальності звинуватив окремих міських голів президент України Володимир Зеленський під час свого робочого візиту до Тернополя.  Саме безвідповідальними діями він пояснив віднесення, зокрема, Тернополя до “червоної” карантинної зони.  

– З самого початку у нас був найкращий результат у всій Європі, бо Україна своїми карантинними заходами повністю збила першу хвилю захворюваності і в нас було максимум до 300 інфікованих людей за день, – нагадав ситуацію Зеленський. – Ми вже звикли, що починаються політичні ігри як підготовка до місцевих виборів. Деякі представники місцевої влади, особливо в містах обласних, почали чомусь воювати, слава богу, лише на словах, із центральною владою. Бо влада “закручує гайки” і вони хотіли пом’якшення карантину. 

Зеленський переконує, що в Україні був один із найліберальніших карантинних режимів. 

 – Якщо порівнювати з країнами, де штрафували за те, що людина була без маски, прямо на вулицях штрафували, – зауважив президент.

Відповідальність за недотримання людьми карантинних вимог, на переконання Зеленського, лежить на керівниках громад. Мовляв, “люди завжди орієнтуються на лідера”.

–  Якби не місцеві вибори, захворюваність у нас було би менша. У будь-яких містечках і містах, якщо голова ОТГ чи мер виходить і каже: “я вважаю, що влада переоцінює складність ситуації, я вважаю, що немає нічого страшного і День міста можна проводити, і збирати по 20-30 тисяч людей”, – то люди себе так і поводять, – продовжує очільник держави. – Відповідальність саме на такому керівництві. І сьогодні ми бачимо – 3 тисячі (інфікованих в Україні за добу – авт.).

Президент підкреслив, що карантинних заходів слід дотримуватись.  Рішення уряду пом’якшити карантинні обмеження, зокрема, і в “червоних” зонах, глава держави вважає передчасним.

– Я вважаю, що урядовці дуже рефлексують на заклики, слова і погрози місцевих еліт. Я ні на які компроміси ні з ким би не йшов. Бо це обернеться кількістю захворілих, а тоді й померлих людей. Це моє відношення, – сказав президент. 

Перейти до панелі інструментів