29.03.2024
Новини

Тернопільську обласну прокуратуру чекає зміна керівництва?

Після призначення Миколи Петришина обласним прокурором Тернопільщини, суттєвих змін може зазнати весь керівний склад даного відомства.

Виглядає, що новий керівник вже не бачить своїм заступником Олександра Божка, який відомий багатьом в Україні через погрози на його адресу від заступника голови Адміністрації президента Віктора Януковича Андрія Портнова. А  також своїм завзяттям навести лад у Тернополі, будучи заступником попереднього прокурора області Петра Бойка.

Микола Петришин дав зрозуміти, що при формуванні команди своїх заступників орієнтуватиметься на інших людей.

«На даний момент я єдиний керівник у колективі, заступники наразі не призначені. У мене немає зараз заступників. Заступників керівника обласної прокуратури за поданням керівника після проходження відповідної комісії призначає Генеральний прокурор. Я прихильник обирати кадри і заступників із місцевих прокуратур. Які тут виросли, які знають особливості регіону і не потребуватимуть особливого часу для того, щоб увійти в курс справ. Переконаний, що достойних людей ми знайдемо в апараті обласної прокуратури», – сказав під час прес-конференції Микола Петришин.

За його даними,  колишньому прокурору області Петру Бойку нову посаду запропонують вже невдовзі.

«Відповідно до вимог закону кожному працівнику, який пройшов переатестацію, буде запропоновано посаду  в прокуратурі. Бойко не виняток. Наразі рішення про його призначення на посаду не прийнято, проте пропозиції уже підготовлені. Невдовзі ви про це дізнаєтеся», – запевнив Петришин.

Принагідно він підкреслив, що у нього немає жодного конфлікту з Олександром Божком. Хоча, як стало відомо Терміново з конфіденційних джерел, наступного дня після призначення Петришина, за Божком не виїхав службовий автомобіль, тож Божку на роботу довелося добиратися… на таксі.

Під час прес-конференції Петришин спростував інформацію про святкування свого призначення у робочому кабінеті з розпиттям алкоголю, а також публікацію про те, що його було переведено з посади на Донбасі начебто через сприяння торгівлі з окупованими територіями.

«Я був призначений на посаду прокурора Донецького гарнізону під час ведення бойових дій у 2015 році з липня по жовтень. Потім мене було призначено в Київ на рівнозначну посаду, але з меншим навантаженням. Я знаю, про яку публікацію йде мова, це повна брехня. Це провокація… Ви можете подивитися на мою декларацію, на родичів, на майно. Але чомусь інформація подається в провокативному характері, пов’язують дане майно із моєю службовою діяльністю. Чому так роблять? Значить я комусь заважаю», – висловив переконання Микола Петришин.

За його словами, чималі статки були набуті його дружиною ще навіть до знайомства з ним. Він також пояснив, що згадані у декларації 39 тис. грн, які фігурують у декларації за 2019 рік як зарплата, отримана його дружиною-підприємцем за основним місцем роботи в Апараті Верховної Ради, є зарплатою за роботу на посаді помічника народного депутата.

«Моя дружина протягом одного місяця була помічником народного депутата і отримувала зарплату. Надалі вона зарплату не отримує і виконує обов’язки помічника народного депутата на громадських засадах», – пояснив Петришин.

Водночас про якого саме депутата йде мова він сказативідмовився, зіславшись на те, що це особисті справи його дружини.

Сьогодні одне з тернопільських ЗМІ повідомило, що на ранковому засіданні дисциплінарної комісії Генпрокуратури Миколу Петришина начебто «попросили піти з посади». Терміново не знайшло офіційних підтверджень даної інформації, при цьому офіційно дане повідомлення теж не спростовано. За нашими даними, сьогодні новопризначеного прокурора не було на робочому місці у зв’язку з відрядженням.

Чи виллється алкогольний скандал у кадрове рішення наразі незрозуміло. Адже судячи з посту Генпрокурора України Ірини Венедіктової на її сторінці у Фейсбуці, вона суттєво розраховувала на потенціал  новопризначених по областях керівників.

«Ми спільно формуємо нову команду – сильну та дієву, яка у синергії подолає всі виклики… Сподіваємось, що очільники налагодять результативну роботу, колективи працюватимуть плідно, а суспільство оцінить їх діяльність. Бо саме підвищення продуктивності органів прокуратури та довіри людей і були метою цих перетворень», – написала мету реформування органів прокуратури Венедіктова.

Водночас скандальне непорозуміння (а також акція протесту під стінами прокуратури уже у другий день роботи обласного прокуора) відверто випадають із даної концепції. Терміново стежитиме за розвитком подій.

Перейти до панелі інструментів