29.03.2024
Вибори-2020 Новини

На Тернопільщині члени майже 60% ТВК новачки без досвіду, які працюватимуть на виборах вперше

ОПОРА проаналізувала досвід роботи членів міських, районних та обласної територіальних виборчих комісій Тернопільщини. Близько 8% складу ТВК і 15% їхнього керівного складу працювали на виборах раніше. Топ найдосвідченіших членів комісії у регіоні очолює секретарка Збаразької міської ТВК Надія Бура, яка працювала на дев’яти попередніх виборчих кампаніях.

За підрахунками ОПОРИ 31 член територіальних виборчих комісій Тернопільщини, які уповноважені організувати та провести місцеві вибори 25 жовтня, має досвід роботи у виборчих комісіях минулих років. З них 10 осіб обіймають керівні посади. Штат 13 з 22 комісій не включає жодного члена, який раніше б працював на виборах. У Чортківській районній та Збаразькій, Зборівській і Теребовлянській міських ТВК є по 5 членів, які мають попередній досвід.

У Тернопільській обласній ТВК таких четверо.

Голова комісії Галина Щигельська (суб’єкт подання – партія «Слуга народу») має досвід роботи у чотирьох виборчих кампаніях. Працювала у складі комісій як представниця від Християнсько-демократичної партії України (у 2012 році), партій «Наша Україна» та «Зелена планета» (у 2014 році), «Народний фронт» (у 2015 році), а також від кандидата у президенти Олександра Клименка (у 2014 році). Чотири рази обіймала керівну посаду.

Заступник голови комісії Юрій Моргун (суб’єкт подання – партія «Голос») має досвід роботи у трьох виборчих кампаніях. Працював у складі комісій як представник від кандидатів у президенти Дмитра Яроша (у 2014 році) та Романа Безсмертного (у 2019 році), а також від ВО «Батьківщина» (на повторних виборах народних депутатів України 2013 року у Миколаївській області). Два рази обіймав керівну посаду.

Секретар комісії Микола Саган (суб’єкт подання – партія ВО «Батьківщина») має досвід роботи у семи виборчих кампаніях. Тричі працював у складі комісій як представник кандидатки у президенти Юлії Тимошенко (у 2010, 2014 і 2019 роках), а також від фракції «Блок Юлії Тимошенко» (у 2007 році), від ВО «Батьківщина» (2014 і 2019 роках) та фракції «Блок «Наша Україна – народна самооборона» (у 2012 році). Раніше не обіймав керівних посад. Член комісії Віктор Заворотний (суб’єкт подання – партія «Наш край») включений до складу комісії відповідно до Постанови ЦВК №191 від 20 серпня «Про заміни в складі територіальних виборчих комісій, що здійснюють підготовку та проведення місцевих виборі». Має досвід роботи у трьох попередніх виборчих кампаніях. Працював у складі комісій як представник від партії ВО «Свобода» (у 2014 та 2019 роках), а також від кандидата у президенти Руслана Кошулинського (у 2019 році). Двічі був виключений із складу. Раз обіймав керівну посаду.

Перейти до панелі інструментів