28.03.2024
Новини

За загибель електромонтера покарали трьох чиновників Теребовлянського РЕМу

Комісія Управління Держпраці у Тернопільській області завершила спеціальне розслідування нещасного випадку зі смертельним наслідком, що стався 4 червня 2020 року у ВАТ «Тернопільобленерго» з електромонтером з експлуатації розподільчих мереж Теребовлянського РЕМ, якого смертельно уразило електричним струмом.

Бригада у складі майстра та кількох електромонтерів 4 червня виїхала на роботи із заміни силових трансформаторів 10/04 кВ у ЗТП-376 смт. Микулинці та КТП-391 с. Конопківка. Завершивши роботи у ЗТП-376 о 12 годині, бригада прибула до КТП-391, де майстер не зареєстрував виписаний наряд та не отримав дозвіл на підготовку робочого місця і допуск до роботи, з порушенням організаційно-технічних заходів приступив до вимкнення роз’єднувача комплектної трансформаторної підстанції, не переконався у наявності видимого розриву контактів роз’єднувача, не перевірив відсутності напруги та не встановив переносне заземлення, приступив з бригадою до виконання робіт. При розшинуванні трансформатора, наблизившись до шин зі сторони напруги 10 кВ на недопустиму відстань, одного із електромонтерів бригади 1997 р. н. смертельно уразило електричним струмом. Лікарі швидкої допомоги, які прибули на місце нещасного випадку, констатували смерть потерпілого.

Комісія виявила організаційні причини настання нещасного випадку. Зокрема, порушено вимоги безпеки під час експлуатації обладнання, також в незадовільному технічному стані були засоби виробництва (зруйнований опорний ізолятор фази «С» роз’єднувача комплектної трансформаторної підстанції), виявлені порушення трудової і виробничої дисципліни – невиконання посадових обов’язків та невиконання вимог інструкцій з охорони праці.

Розглянувши матеріали розслідування нещасного випадку, комісія визнала нещасний випадок пов’язаним із виробництвом. За допущений нещасний випадок із смертельним наслідком на підставі наказу товариства із займаних посад звільнено начальника Теребовлянського РЕМ, головного інженера та майстра бригади. Члени комісії мали зустріч із сім’єю потерпілого та роз’яснили права, які надаються внаслідок нещасного випадку відповідно до вимог чинного законодавства.

Перейти до панелі інструментів