19.04.2024
Новини Промо

ТОП-5 книг про диктаторів

Літо – найкращий час для читання.

Видання Терміново спільно з інтернет-магазином yakaboo.ua продовжує спільний проект, в рамках якого ми знайомимо наших читачів з новинками літератури, цікавими книгами. Ми також періодично розігруємо сертифікат на 250 грн, завдяки якому можна вибрати та отримати одну з вибраних книг.

Зокрема, зараз триває розіграш, переможця буде визначено завтра. Ще не пізно взяти у ньому участь.

Нагадаємо, в попередніх публікаціях ми робили огляд 5-ти мотиваційних книг, які підштовхнуть до дій та саморозвитку, а також добірку найпопулярніших книг липня.

Зважаючи на інтерес суспільства до подій у Білорусі, сьогодні пропонуємо ТОП-5 книг про диктаторів.

  1. Як нагодувати диктатора

Історія життя п’ятьох найкривавіших диктаторів ХХ століття — Саддама Хусейна, Іді Аміна, Енвера Ходжі, Фіделя Кастро та Пола Пота — у спогадах їхніх кухарів. Журналістська мандрівка відомого польського репортера Вітольда Шабловського чотирма континентами та п’ятьма країнами (Уґандою, Кубою, Іраком, Албанією та Камбоджею) відкриває завісу перед життям тиранів, яке було приховане від загалу. Що їв Пол Пот, поки кілька мільйонів камбоджійців помирали від голоду? Чи правда, що Іді Амін куштував людську плоть? І чому Фідель Кастро був одержимий коровою Убре Бланка, яка стала символом кубинської hеволюції? Це не кулінарна книжка, хоча деякі рецепти ви тут знайдете. Це спогади з перших уст про життя, сповнене страху, любові й ненависті під тиранією.

2. Моя история. Белорусск96

Спогади Андрія Санникова, опозиційного кандидата в президенти Республіки Білорусь докладно відтворюють атмосферу, в якій проходила його передвиборна кампанія 2010 року. Відчувши в Саннікову реальну загрозу тоталітарної влади, диктаторський режим кидає на боротьбу з ним весь репресивний апарат, що чудово зберігся з радянських часів. Стеження, затримання, тортури, психологічний тиск, шантаж, суд, СІЗО, пересилання, погрози фізичної розправи, доведення до самогубства в колоніях описані з документальною точністю. Це читання було б нестерпним, якби не було свідченням всеперемагаючої сили людського духу в його прагненні до свободи і гідності.

 

3. Диктатор

Його називали Диктатор. Його любили і ненавиділи, славили і проклинали. Але нікого він не залишав байдужим. Це історія президента України, який поклав своє життя заради держави. Він не цурався смертної кари, не покривав корупціонерів, не схиляв голови ні перед Росією, ні перед Америкою. Він був таким, яким був, — Диктатором, котрий прагнув справжньої демо­кратії для свого народу. Це історія, яку розповів своєму онукові один з тих, хто був з Диктатором із самого початку. Вона йде до нас з майбутнього 2068 року, коли старий чоловік згадує власну молодість і ту боротьбу, що стала сенсом життя багатьох українців. Це альтернативний сценарій для України, що стає можливим виключно завдяки безжальним, жорстоким іграм спецслужб, політиків, дипломатів та політтехнологів різних країн світу. Це Україна, якої ми ще не знаємо, але яку кортить побачити.

4. Як втратити країну. Сім кроків від демократії до диктатури

Навіть якщо ви вирішите триматися якомога далі від політики, прибічники популізму все одно знайдуть вас. Озброєні власним набором цінностей і технологій, вони проникають до урядів і керують життями мільйонів, маскуючи диктатуру під демократію. Дебати, домовленості, аргументи та контраргументи — на прикладі різних країн Едже Темелкуран простежила загальну картину зростання правого популізму й визначила «сім кроків лідера-популіста» — сім кроків, щоб перетворитися з блазня на диктатора. Авторка поєднала досвід держав, які вже постраждали від цього божевілля, з досвідом західних країн, чий опір триває. Політичний світ потребує співпраці та глобального діалогу. Він вимагає реальної демократії, а не її ерзаців. І саме ця книжка скромно закликає розпочати цю розмову.

 

5. Страх. Трамп у Білому домі

Це найінтимніший портрет чинного президента США, а також анамнез “нервового зриву виконавчої влади найпотужнішої країни світу”. Тут вибухові суперечки та скандальні перипетії прийняття доленосних для світу рішень в Овальному кабінеті та владних кулуарах. Під час написання цієї книжки було опрацьовано сотні годин інтерв’ю, нотаток з зустрічей, персональних щоденників.

 

Перейти до панелі інструментів