19.04.2024
Новини

Що виявили експерти на дорогах, які ремонтують на Тернопільщині в рамках «Великого будівництва»

Рекордну протяжність державних доріг оновлюють на Тернопільщині у 2020 році – 162,1 кілометр. Вперше за кілька десятків років повністю ремонтують напрям Тернопіль –Заліщики, дорогу у місті Ланівці, завершують маршрут Тернопіль – кордон з Рівненщиною.

Відколи 21 квітня у регіоні стартувало «Велике будівництво» автошляхів, вдалося відремонтувати чимало: у нижньому шарі готово понад 81 км, у другому – 10,8 км, у верхньому – 24,2 км. Не в останню чергу завдяки проведенню робіт 7 днів на тиждень.

У громадян через такий темп робіт виникло резонне запитання: чи не страждає якість робіт від швидкості, з якою працюють підрядні організації? Про те, чи прослужать відремонтовані у 2020 році державні дороги ми запитали в.о. начальника Служби автомобільних доріг у Тернопільській області Миколу Довгошию.

«Контроль якості роботи підрядних організацій – пріоритет Укравтодору. На всіх об’єктах «Великого будівництва» у Тернопільській області він здійснюється на двох рівнях. Так, за кожною ділянкою закріплений інженер відділу якості Служби автомобільних доріг у Тернопільській області. Він безвідривно стежить за процесом та документує кожен етап ремонту, – коментує Микола Довгошия. – Водночас незалежний автономний контроль якості робіт здійснює ДП«Дорожній контроль якості». Вони перевіряють на відповідність ДСТУ усі матеріали, якими здійснюється ремонт та технологію. Зокрема, Служба автомобільних доріг у Тернопільській області вже має на руках висновок експертів щодо двох доріг: М-19 Доманове–Ковель–Чернівці–Тереблече (км 247-283, км 328-345) і Р-43 / М-19 / – Ланівці – / Н-02(км 40-46)».

За результатами Центру випробувань ДП«Дорожній контроль якості» на обох дорогах відповідають нормам ДСТУ і ДБН:
рівність дорожнього покриття;
товщина укладеного матеріалу;
температурні показники;
склад;
міцність;
густина;
водонасичення.

«Наголошуємо, якщо в процесі перевірки виявляють недолік, оформлюють припис підрядній організації. Роботи до оплати не приймаються доти, доки у визначені терміни не будуть усунені недоліки,» – додає Микола Довгошия.

 

Перейти до панелі інструментів