19.04.2024
Здоров’я Місто Новини

“Коли країну ділили на зони, Тернопіль вкотре був на піку, але зараз динаміка пішла на спад”, – лабцентр

На регіональній комісії прийняли рішення виконувати всі обмеження для “помаранчевої” зони, але в той же час дійшли висновку, що варто переглянути всі епідпоказники впродовж останніх 6 днів.

Про це заявили на міському оперативному штабі для боротьби з коронавірусом.

– Протягом трьох днів спостерігається лише позитивна динаміка, – пояснює виконувачка обов’язків директора Тернопільського обласного лабцентру Юлія Кравчук. – Треба проаналізувати 3 дні минулих і 2 дні наступних, щоб пропонувати центральній комісії, аби вона зібралася на позачергове засідання і прийняла рішення про зміни статуса нашого міста з «червоної» на «помаранчеву» зону.

Тернопіль віднесли до “червоної “зони, бо, якщо взяти до уваги весь західний регіон, то там ситуація загалом складніша, ніж у Тернополі. У Львівській, Чернівецькій області – ситуація гірша, наголосила Кравчук. Рішення ж про епіднебезпеку приймають, виходячи з частки впливу певної адміністративної одиниці на загальну ситуацію в регіоні.

– Оцінка епідситуації в Тернополі проводилась за 2 з 4 критеріїв: коефіцієнтом виявлення і динамікою розвитку випадків інфікування, – продовжує Кравчук. – За останній тиждень у нас ці два показники перевищували рекомендовані значення. 29 липня – 132,7% при 10%. за 30 липня – 143,3%. Тобто, в рази перевищував, що, імовірно, і зіграло роль.

Але з 31 числа пішла позитивна динаміка. А з 2 числа Тернопіль вже відповідав всім критеріям, зокрема, динаміка становила -11,1 при нормі 10%

Показники йдуть до спаду, що і було прогнозовано. Бо ситуація поширення має циклічний характер, зазначила Кравчук.

– Коли країну ділили на зони, Тернопіль якраз був на “підйомі”. Станом на сьогодні динаміка позитивна, кількість тестувань не зменшують, але виявлених випадків зменшилася, – додає заступниця директора лабцентру.

Станом на 3 серпня, за всіма показниками Тернопіль можна віднести до зеленої зони, запевнив начальник міського управління охорони здоров’я Василь Даньчак. За його словами, ситуація нестабільна, але контрольована.

В середу буде наступне засідання територіальної комісії, на якому розглянуть нові показники захворюваності і запропонують вивести Тернопіль із “червоної” зони.

Перейти до панелі інструментів