27.04.2024
Здоров’я Новини

Похмілля та отруєння алкоголем: як допомогти організму, а чого робити не варто

Чому кава та активоване вугілля – не найкращі рятівники від сп’яніння, а от банани – дуже навіть допоможуть. Які народні методи працюють, а про що краще забути – поради від Уляни Супрун.

Краще не доводити себе до похмілля, адже алкоголь збільшує ризик багатьох захворювань, травматизації та агресії. Але якщо це сталося, то каша чи овочевий бульйон допоможуть відновити електролітний баланс та запаси глікогену в печінці.

Щодо огіркового розсолу, то справді в ньому є й іони, але більш дієвим буде з’їсти салат з помідорів та огірків і шматок сиру. Дослідження свідчать, що ці продукти можуть сприяти кращому знищенню оцтового альдегіду, який часто є причиною похмілля. https://bit.ly/3gbCtb6

А що робити в разі отруєння алкоголем? Насправді, будь-яка доза алкоголю є отруйною, але викликає різні ефекти. І ось коли час робити справжній “детокс” за участі наркологів, говорять про важке отруєння алкоголем. В залежності від концентрації алкоголю в крові, бувають такі ефекти. https://bit.ly/2CCDKd3:

→ 0,02-0,05% — менші гальма самоконтролю, гірша координація дрібних рухів.
→ 0,05-0,1% — проблеми з судженнями та координацією
→ 0,1-0,15% — хитка хода та поганий баланс (проблеми з судженнями і моторикою нікуди не зникають)
→ 0,15-0,25% — сонливість, обличчя в тарілці з салатом, якщо не підтримати
→ 0,3% — кома в людини, що п’є рідко
→ 0,4% — зупинка дихання

➡ Гострі стани при сильному сп’янінні бувають такі:

◾ Гіпоглікемія (низький рівень глюкози в крові) — тоді людині варто дати хліба, льодяник, чай з цукром.

◾ Гіповолемія — надто малий об’єм крові (була сильна втрата рідини через посилений алкоголем діурез). Шкіра бліда і вкрита липким потом, мова сплутана (хоча тут ще й сп’яніння додає). Дайте людині води, покладіть на бік і викликайте швидку. Тут потрібна комплексна терапія з відновлення об’єму крові та балансу електролітів.

◾ Гіпотермія — людина сильно мерзне, і причина не лише в погоді та одязі, а у сильному розширенні судин та гіпоглікемії. В цьому разі, якщо не людина може дихати, рухатися і не потрібні реанімаційні заходи, допоможе солодкий чай, додатковий шар одягу чи термоковдра. Навряд чи ви маєте її при собі, так само як і клапан для штучного дихання. Такі речі рятують життя, і займають місця менше, ніж блок живлення для телефону.

➡ Якщо алкогольна інтоксикація викликала блювання, то важливо зробити три речі:

1) Подбати, щоб людина сиділа рівно чи лежала на боку, і не вдавилася блювотинням.
2) Не дати вдихнути блювотиння — шлунковий сік викличе пневмонію, і вона може стати летальною.
3) Дати пити теплу негазовану воду, чи трав’яний чай з цукром, розчин для регідратації (на літр води — ¼ чайної ложки соди, ¼ чайної ложки солі, 2 столових ложки цукру) або овочевий бульйон.

У важких випадках потрібно надати домедичну допомогу і одночасно викликати невідкладну допомогу, бо потрібні: стабілізація стану людини (контроль тиску, відновлення об’єму крові, введення тіаміну, магнію, калію, фолату, штучна вентиляція легень), прискорення знешкодження алкоголю (введення методоксину).

Але в простіших випадках сп’яніння запам’ятайте:

◾ Сидіти рівно, дихати, пити чай з цукром.

◾ Вівсяне печиво чи інші вуглеводи дуже помічні. Банани взагалі бінго, бо в них багато калію (а він був сильно втрачений).

◾ Не треба похмелятися алкоголем.

◾ Їжте каші чи овочеві бульйоні. Особливо добре, якщо в бульйоні будуть зварені зелена городина (джерело магнію) та картопля (джерело калію). https://bit.ly/2DaoEer

Що не варто робити:

◾ пити каву, їсти жирне (“щоб змазати шлунок”),

◾ пити активоване вугілля (воно не “зустрінеться” з алкоголем, він уже в крові),

◾ йти на тривалу прогулянку чи бігати.

Головне фото: Перший канал соціальних новин

Перейти до панелі інструментів