25.04.2024
Новини Оперативно

Рівень пестициду у Тернопільському ставі перевищує норму у 10 разів! (відео)

Вміст забруднюючих речовин в донних відкладах та поверхневих водах Тернопільського водосховища досліджували у лабораторії Дністровського управління водних ресурсів України, що у Івано-Франківську.  Про результати досліджень начальник лабораторії Марія Засідко розповіла у прямому ефірі телеканалу Т1.

– Ми контролюємо стан поверхневих вод фактично усього басейну Дністра і для Тернопільської області щомісяця аналізуємо дев’ять проб, – зазначила начальник лабораторії Марія Засідко. – Але зараз провели додаткові дослідження, думаю, дуже важливі для тернополян. Ми досліджували стан води у Тернопільському водосховищі.

За словами чиновниці, робили хроматографічні дослідження, спектрометричні та визначали загальні фізико-хімічні показники. 

– На жаль, ми виявили одинадцять забруднюючих речовин: антрацен, атразин, тетрахлорметан, флорнатен, нафталін, ненилфенол, октилфеноли, семазин, трихлорбензол, трихлорметан і декофол, – каже Засідко. – Трішки заспокоює те, що більшість з цих речовин в таких концентраціях, які не перевищують гранично-допустимі норми. Але є одна речовина – декофол, як перевищує норми в десять разів.

Як пояснює спеціаліст, це пестицид, який використовують проти павутинного кліща. 

Також у лабораторії дослідили і донні відклади. 

– Результати позитивні, хоча майже  всі метали присутні, – додає Марія Засідко . – Але концентрації – незначні. Ми не знайшли ртуті, кадмію та свинцю і це добре, бо вони найтоксичніші. З їхньою наявністю результати були б негативними, а так вони тримаються на межі.Проте все одно є вся таблиця Менделєєва.

З позитивних результатів, як каже Засідко, можна відзначити і те,що донні відклади ставу мають високий вміст органічної речовини – гумус, яку можна використовувати як добриво для глинистих грунтів. 

НАЖИВО | Дослідження вмісту забруднюючих речовин в донних відкладах та поверхневих водах Тернопільського водосховища

НАЖИВО | Дослідження вмісту забруднюючих речовин в донних відкладах та поверхневих водах Тернопільського водосховища

Опубліковано Т1 Новини Четвер, 23 липня 2020 р.

 

Перейти до панелі інструментів