26.04.2024
Культура Новини

Кременецький музей поділився рецептом автентичного вишневого борщу

Майстер-клас з приготування унікальної автентичної страви «Кременецький вишневий борщ» відбувся 10 липня у  Кременецькому краєзнавчому музеї. Цей кулінарний захід, за словами директора музею Андрія Левчука, покликаний привернути увагу до багатої української культурної спадщини.

Сьогодні музей працює над створенням автентичного меню локальних страв, і на цьому майстер-класі демонструють вже другу страву, йдеться у дописі Кременецького краєзнавочго музею у соцмережі Фейсбук. Першою ж загальновідомою кременецькою стравою є гречані вареники, які вже сьогодні без сумніву можна рахувати місцевим брендом. Наукові співробітники музею опрацьовують біля двох сотень місцевих рецептів, що в свою чергу обіцяє майбутнім гостям краю багато цікавих та унікальних страв, які здавна готувалися в кременецьких родинах.

Андрій Левчук планує створити при музейній установі «Гастрономічну комісію», яка окрім формування та популяризації меню автентичних локальних страв для туристичного бізнесу буде також стежити за дотриманням давньої рецептури в акредитованих закладах харчування кременецького краю.

Рецепт Кременецького вишневого борщу

На 5-ти літрову каструлю страви потрібно 500 г свиннних реберець та ¼ півня. Гілки петрушки, 2-3 цибулини перев’язати і на малому вогні 1,5-2 год варити підсолений бульйон. Додаємо 2-3 великих картоплини та 1 стакан молодого гороху. Нарізаємо 12 молодих буряків без гички, пару корінців моркви та петрушки. Шинкуємо середню капусту (1 кг) та додаємо до борщу разом з одним стаканом стиглої вишні. Готуємо зажарку. На столовій ложці смальцю карамелізуємо одну цибулину та додаємо 2 столових ложки борошна. Все перемішуємо та даємо настоятись. Перед подачею м’ясо ділимо порціями, додаємо сметану та зелень.

Фото: Марії Куденко

Перейти до панелі інструментів