19.04.2024
Жінки Здоров’я Місто Новини

У Тернополі дозволять партнерські пологи, але у виняткових випадках

Міський штаб для боротьби з коронавірусом вирішив дозволити партнерські пологи, однак з обмовкою “лише в окремих випадках”. Перший прецедент вже був, коли народжувала іноземка.

Про це розповіла заступниця начальника міського управління охорони здоров’я Ольга Ярмоленко.

– Є рішення обласної комісії, яка не рекомендує проводити партнерські пологи, – пояснює чиновниця. – Враховуючи епідситуацію, ми теж не практикує їх проведення. Але є особливі випадки… Наприклад, нещодавно народжувала іноземка, яка зовсім не володіла українською мовою. 

Нагадаємо, з початку карантину партнерські пологи заборонили в усій країні. А в червні у Тернополі зареєстрували петицію, в якій просили дозволити присутність другої людини біля породіллі під час пологів.

Та партнерські пологи – це не лише забезпечення психологічної підтримки для жінки, а й доведене зменшення кількості медичних втручань (народжень шляхом кесаревого розтину, інструментальних пологів зокрема). А діти в результаті народження з партнерською підтримкою мають вищі показники здоров’я”, – наводила тоді аргументи її авторка Ірина Яремчук.

Петиція набрала 325 голосів із 300 необхідних. 

Зважаючи на це, штаб вирішив все ж допустити проведення партнерських пологів, якщо у цьому є гостра необхідність: критична ситуація, яку підтвердять спільним рішенням лікарі жінки. 

Фото: Гендер в деталях

Перейти до панелі інструментів