16.05.2024
Новини

10 давніх видів ворожіння на Івана Купала, щоб дізнатися свою долю

У ніч проти 7 липня деякі українці за традицією продовжують відзначати східнослов’янське свято Івана Купала. Існує безліч способів ворожіння цієї таємничої ночі, УНІАН зробив добірку найпопулярніших.

Здавна цієї містичної ночі було прийнято гадати, стрибати через вогнище і виконувати ряд обрядів, які, як вважається, можуть передбачити майбутнє і допомогти знайти щастя. Способи ворожіння Ворожінь для цього таємничого свята існує безліч. Ось найбільш популярні.

Ворожіння на дзеркалі

Для проведення цього гадання сядьте перед дзеркалом, запаліть свічку і поставте її так, щоб її було видно в дзеркалі. В кімнаті при цьому повинно бути темно і тихо. Уважно вдивляйтеся в дзеркало. Кажуть, що через деякий час вона почне темніти, що буде означати появу судженого найближчим часом. Майбутній чоловік повинен підійти до вас ззаду, і в цей момент вам ні в якому разі не можна відводити погляд від дзеркала і обертатися.

Ворожіння на колах на воді

Налийте в глибоку і широку миску воду. На заході пошепки проговоріть своє бажання і киньте невеликий камінчик в посудину. Якщо число кіл на воді буде парним, то ваше бажання збудеться, якщо непарним – ні.

Ворожіння на гребінці

Перед сном візьміть з собою у постіль свій гребінець, але волосся ним не розчісуйте. Покладіть гребінець під подушку, на якій ви будете спати, промовляючи: «Суджений мій ряджений, прийди до мене і розчеши моє волосся». Після цього лягайте спати. Уві сні до вас прийде ваш суджений, який і розчеше вам волосся.

Ворожіння на ромашці

Для гадання необхідно взяти дві ромашки і акуратно поставити їх у воду. Одна ромашка символізує дівчину, інша – чоловіка. Якщо ромашки на воді знаходяться разом – пара буде щасливою, якщо порізно – пара незабаром попрощається.

Гадання на гральних картах

У ніч перед повним місяцем візьміть з колоди 4 валета і 4 туза і покладіть їх обличчям вниз. Перед тим як лягати спати, залиште їх під подушкою і проговоріть: «Мій суджений, долею мені присуджений, вранці в двері постукай, ім’я своє підкажи». Вважається, що якщо вранці постукає жінка – вийдете заміж нескоро; якщо чоловік – запитайте його ім’я, адже так зватимуть вашого чоловіка; якщо ніхто не постукає – вам ще рано знати, хто ваш суджений.

Ворожіння на воску

Візьміть воскову церковну свічку, поламайте її на частини, розтопіть в ложці над вогнем від купальського вогнища і вилийте в чашку з холодною водою. Отриману фігурку тримайте перед вогнем і дивіться на тінь від неї. Що побачите, то й чекає на вас в майбутньому. Тлумачення фігур: кільце або корона – швидке весілля, скриня (гаманець) – багатство, серце – міцна любов, прапор – нежданий гість, зірка – удача, квітка – новий залицяльник, людина – хороший друг, хвилеподібна фігура – виконання бажань, смуги – приємна подорож.

Ворожіння на каблучці

Візьми ту каблучку, яку найчастіше носиш. У склянку з рівним дном налий води та опусти в нього каблучку. Потім дивись через воду в середину  – там повинен здатися образ судженого.

Ворожіння на цибулинах

Візьміть кілька цибулин, напишіть на них чоловічі імена. Опусти цибулини у воду на Івана Купала і чекай. Та цибулина, що проросте першою, покаже ім’я твого судженого.

Ворожіння по вінку

Напередодні Івана Купала дівчата плетуть вінки з лісових і польових квітів. Ввечері, на заході сонця, загадавши бажання, вінок опускають в озеро чи річку. Якщо вінок поплив далеко – бажання збудеться, якщо ж вінок через нетривалий час пристав до берега недалеко від місця, де його опустили в воду – бажання не збудеться.

Ворожіння на віщий сон

В купальську ніч часто сняться віщі сни. Варто звернути увагу на такі сновидіння, і можна навіть спробувати їх закликати. Для цього на заході сонця зберіть сім різних квіток і покладіть під подушку на ніч.

Фото: УНІАН

Перейти до панелі інструментів