29.03.2024
Новини

На Тернопільщині донька ветерана відсудила у музею нагороди та медалі батька

Ще у 90-х роках в Чортківський міський комунальний краєзнавчий музей жінка принесла усі нагороди чоловіка. А у 2018-му донька вирішила усе забрати назад через суд. 

Про те, що у музею забирають експонати, повідомляють на сторінці закладу у Facebook.

– У 1990 році в Чортківський міський комунальний краєзнавчий музей потрапило 14 бойових та ювілейних нагород чортків’янина – ветерана війни та праці. Всі медалі та ордени добровільно передала на зберігання його дружина. Відтак, на отримані експонати у музеї завели інвентарні картки, тобто процедуру обліку музейних предметів було дотримано і всі експонати за мовчазною згодою спадкоємців стали складовою Музейного фонду України, – йдеться у повідомленні.

У квітні 2018 року дочка ветерана війни та праці, яка є спадкоємицею, подала позов до Чортківського районного суду із вимогою повернути всі нагороди та ордени. Суд не задовольнив заяву позивачки і залишив експонати музею. На цьому дочка не зупинилася та звернулася в Тернопільський апеляційний суд із проханням оскаржити рішення, де отримала позитивну відповідь.

Попри це Чортківський міський комунальний краєзнавчий музей все ж намагався залишити експонати у своїй власності. Офіційні представники установи звернулися у Касаційний цивільний суд у складі Верховного суду України із проханням все ж залишити нагороди для виставки. В останній інстанції музей зобов’язали повернути всі ордени та медалі спадкоємиці. Так як рішення Касаційного суду оскарженню не підлягає, то вже невдовзі експонати віддадуть дочці ветерана.

Фото: Чортківський міський комунальний краєзнавчий музей
Перейти до панелі інструментів