26.04.2024
Здоров’я Новини Соціальні проблеми

Як не заразитися жителям Тернопільщини у підтоплених районах – поради експерта

Після стихії міністр охорони здоров’я Максим Степанов заявив, що у сильно підтоплених населених пунктах Західної України можуть початися спалахи кишкових інцекцій.

Про це на своїй сторінці у Фейсбуці веде мову і колишиній міністр охорони здоров’я Уляна Супрун. Вона зазначає, що дуже багато житлових будинків та дворів опинилися під водою, сотні людей евакуйовано, багато людей залишилися без житла, особистих речей, доступу до їжі та безпечної води тощо.

Відтак Уляна Супрун ділиться порадами, про що слід подбати, щоб бути у безпеці.

Доступ до питної води та продуктів. Через природні катастрофи питні джерела води, наприклад, криниці, забруднюються стічними водами чи токсичними речовинами, і вода у них стає непридатною до споживання чи миття продуктів. Обов’язково потрібно доставити питну воду, а також поінформувати людей щодо можливих небезпек.

→ У воді можуть “мешкати” кишкова паличка, збудники дизентерії, сальмонельозу, гепатиту А. Аби уникнути захворювання кишковими інфекціями, цю воду не можна споживати чи мити у ній продукти.

→ Якщо холодильник був затоплений, з нього потрібно позбавитися всіх продуктів, які у ньому зберігалися, консервації також. Загалом варто уникати споживання в їжу будь-яких продуктів, які контактували з водою. Також не можна їсти сирі овочі та фрукти з саду чи городу, якщо вони були у цій воді.

→ Безпечна вода для пиття, приготування їжі чи особистої гігієни — це лише вода з пляшок або кип’ячена.

→ Виключно у надзвичайних ситуаціях воду (навіть мутну) можна очистити хімічним способом з додаванням сполук хлору або йоду. Такий спосіб вбиває бактерії та більшість вірусів, але не всі. Тут докладно розписано як це робити: https://bit.ly/2YBQDfs

Захист від травмування та зараження через відкриті рани. https://bit.ly/2B5YgC6

→ У разі контакту з водою, потрібно ретельно мити руки, перед тим як торкатися обличчя чи споживати їжу.

→ Бажано захищатися від будь-якого потрапляння води на шкіру, особливо на відкриті порізи чи рани. Туди можуть потрапити, приміром, вібріони — це бактерії, що мешкають у воді і можуть викликати шкірні інфекції. https://bit.ly/2YAy4bx Це може статися під час повеней, зокрема.

Аби захиститися: потрібно уникати попадання води на шкіру, якщо на ній є відкрита рана, захистити рану чистою водонепроникною пов’язкою або ж промивати чистою водою та милом. Якщо виникло почервоніння, набряк, біль — потрібно звернутися до лікаря якомога швидше.

→ У разі поранення деревиною, металом чи потрапляння ґрунту у рану, ймовірне інфікування правцем. Правця можна уникнути лише з допомогою вакцинації. Якщо щеплення немає, трапилося травмування одним з вищеперелічених способів та виникли симптоми хвороби — потрібно негайно звернутися за медичною допомогою. Тут докладніше: https://bit.ly/37OS8d6

→ Варто мати напоготові аптечку, в якій, щонайменше, є знеболювальне, чисті пов’язки та бинти, антисептик, захист від укусів комах.

→ Вода може містити гострі предмети — фрагменти скла, металу, дерева, які можуть травмувати. Не варто намагатися без допомоги рятувальників та реальної небезпеки самостійно перепливати підтоплені частини, якщо немає впевненості, що це безпечно. Одягайте хоча б гумові чоботи, якщо потрібно заходити у воду, яка підтопила, наприклад, будинок.

→ За змоги не стійте довго у воді, у вологому одязі чи взутті. Якщо довелося намокнути — якнайшвидше змініть одяг на сухий і чистий.

Безпека в помешканні. https://bit.ly/31lgkCY

→ Переконайтесь, що ваше житло не отримало внаслідок повені ніяких ушкоджень та не загрожує заваленням, відсутні провалини в будинку і навколо нього, не розбите скло і немає небезпечних уламків та сміття.

→ Не користуйтесь електромережею чи будь-якими електроприладами до повного осушення будинку. Всі електроприлади треба окремо просушити. Якщо електромережа пошкоджена — не намагайтеся її самостійно відремонтувати.

→ Просушіть будинок, проведіть ретельне очищення та дезінфекцію забрудненого посуду, домашніх речей, іграшок, матраців тощо.

→ Завжди дотримуйтесь попереджень про затоплені чи зруйновані дороги. Не їдьте в такі райони на автомобілі — вони не захистять від води, сильна течія, їх може знести або ж може трапитися зсув ґрунту тощо.

Психічне здоров’я та підтримка.

Люди, які пережили природні катастрофи можуть не мати фізичних травм, але психологічно це досить травматичний досвід. Важливо знайти близьку людину, з якою можна обговорити свої відчуття, а в разі необхідності — фахівця з психічного здоров’я. Більше про те, як пережити таку травму, тут: https://bit.ly/2YDCChv

Якщо знаєте ініціативи, які допомагають людям, які впоратися із наслідками повені — тегайте в коментарях чи вказуйте їхні контакти.

Людям, які мешкають в частинах країни, де регулярно відбуваються такі природні явища, важливо розробити реальний план підготовки та знати як діяти у випадку повені. Завдання уряду та місцевої влади — посилити дії щодо захисту здоров’я, помешкань та бізнесів своїх громадян від ймовірних природних катастроф.

Перейти до панелі інструментів