24.04.2024
Новини

Літнє сонцестояння: сьогодні найдовший день у році

Літнє сонцестояння припадає на найдовший день і найкоротшу ніч у році. У 2020 році воно відбувається з 20 на 21 червня. Це день, коли Сонце досягає своєї найвищої позиції на небосхилі, тому мешканці високих широт планети сприймають день довшим.

Зазвичай літнє сонцестояння відбувається 21 червня. Винятком є високосні роки, тоді ця дата випадає на день раніше – 20-те червня. Тому в цьому році літнє сонцестояння за UTC – Всесвітнім координованим часом відбулося 20 червня о 21:44, однак, за київським часом в Україні настане 21 червня о 00:44.

Цей день вважається початком астрономічного літа — Сонце вступає до знаку Рака. Впродовж декількох сусідніх днів сонцестояння Сонце майже не змінює схилення, звідси й походить сама назва сонцестояння. Літнє сонцестояння триває лише короткий момент часу. Його також називають ще “серединою літа”, “найдовшим днем”, “першим днем літа”. Цей день знаменує початок літа у північній півкулі та початок зими у південній півкулі.

Літнє сонцестояння як свято відзначається багатьма культурами, зокрема й слов’янами, та має язичницьке коріння. В Україні це – Івана Купала. Ймовірно, свято було встановлено в часи, коли сонцестояння випадало на 24 червня.

Для предків день сонячного рівнодення був важливий, адже по ньому вони визначали перший день літа й орієнтувалися у періоді збирання врожаю. Ще за дня слов’яни ставили купальське деревце та прикрашали його. З наступом вечора біля нього розпалювали вогнище і водили танок, співаючи обрядові пісні. Незаміжні дівчата пускали вінки у воду, які, за повір’ями, мали приплисти до їхніх суджених. Крім того, дозволялася ворожба й ігри, що часто переходили у загравання.

У найдовший день 2020 року зараз, звісно, цим не займаються. Адже дату святкування Івана Купала через уплив християнства змістили на ніч з 6 по 7 липня. А проте у давні часи наші предки йшли до лісу, на болота збирати зілля, копати корені й готувати далі з них напої. Як і зараз, тоді дівчата прикрашали волосся вінками; молодь ставила опудало у яскравому одязі й танцювала.

День літнього сонцестояння: прикмети

Погана та похмура погода — до поганого врожаю.

Багато роси вранці — до хорошого урожаю.

Зоряне небо в ніч перед днем літнього сонцестояння — хороший грибний сезон.

Зустріти світанок — до щасливого і вдалого року.

Всі бажання, загадані на світанку, — обов’язково здійсняться.

Для привернення грошей та успіху цього дня клали під двері монету.

Що можна і чого не можна робити 21 червня

День літнього сонцестояння давні слов’яни вважали священним і дотримувалися певних правил, аби не зашкодити своїми діями майбутньому врожаю. Адже розлючені боги могли позбавити людину хліба, якщо та провинилася. Щоб мати міцне здоров’я, наші предки вранці вставали обличчям до Сонця, простягували до нього руки і радісно вітали. У цей час рекомендують просити Світла про виконання найзаповітнішої мрії, і протягом року вона обов’язково здійсниться. Перш ніж пити ранковий чай або каву, слід поставити чашку на підвіконня і дати постояти протягом хвилини, щоб напій наповнився сонячною енергією. Щоб краще себе почувати, треба вдягти цього дня вбрання помаранчевого, золотого або жовтого кольору. Водночас заборонено навмисне повертатися до Сонця спиною, вказувати на нього пальцем. 21 червня радять помиритися з близькими і перепросити у них за завдану шкоду.

Фото: Дзвін

Перейти до панелі інструментів