28.03.2024
Громада Новини

“Не вступимося, поки не будемо в Тернопільському районі”: в Залізцях виступають проти приєднання до Кременеччини (ВІДЕО)

Близько 200 жителів 11 сіл Залозецької територіальної громади прийшли на мирне віче: люди виступають проти приєднання їхньої ОТГ до нового Кременецького району. Хочуть до Тернопільського.

Віче відбулося в суботу, 20 червня, в Залізцях, передає Суспільне. Дехто з присутніх пояснює, що до Тернополя вони ближчі ментально. Мовляв, Залізці – це Галичина, а от Кременеччина – то вже Волинь.

Інші, як Марта Яворська із села Гаї за Рудою, що за кілька кілометрів від Залізців, наводить як аргумент родинні зв’язки.

– Там (у Тернопільському районі – авт.) живуть наші діти і внуки, ми всі хочемо до Тернополя, – каже жінка.

Тим часом самі жителі ОТГ не можуть зрозуміти, чому районів у новому адмінподілі стало лише три, адже обіцяли шість. І в попередньому варіанті їхня ОТГ мала бути таки в Тернопільському районі. Про це зокрема розповів голова Зборівської райради Богдан Максимів. За його словами, на зустрічі із заступником голови Тернопільської ОДА Олегом Валовим обговорювали саме такий варіант.

– Сказано було, що весь Зборівський район відходить до Тернополя, – каже Максимів. –  Таким чином має утворитися 6 районів: Кременецький, Бережанський, Чортківський, Тернопільський, Бучацький і Теребовлянський. Я бачив цю карту, я її тримаю в руках.

Віче закінчилося голосуванням. Присутні висловилися за те, аби їхня ОТГ стала частиною Тернопільського району.

– Результати голосування оформити протоколом і подати звернутися до обласної адміністрації, облради, райради і РДА, – підсумував голова Залозецької ОТГ Любомир Фесик. – У випадку невиконання цих умов, організувати поїздку під стіни обласної ради та ОДА. Не вступитись до тих пір, поки вони також не будуть разом з нами добиватися, щоб ми увійшли до Тернопільського нового району.

Перейти до панелі інструментів