19.04.2024
Новини

Помер геніальний композитор, дар якого першою виявила уродженка Тернопільщини Соломія Крушельницька

Мирославу Скорику – композитор, музикознавець та багаторічний художній керівник Київської опери. Йому було 82. 

Про смерть Скорика повідомив головний режисер у Національній опері імені Т. Г. Шевченка Анатолій Солов’яненко у своєму Facebook.

Скорик – Герой України, народний артист України, лауреат премії ім. Т. Г. Шевченка, кандидат мистецтвознавства, співголова Спілки композиторів України в 2006-2010 роках.

Народився 13 липня 1938 року у Львові. У 1955-1960 роках студіював у Львівській державній консерваторії ім. М. В. Лисенка. По завершенні стажувався в аспірантурі при Московській консерваторії, отримав науковий ступінь кандидата мистецтвознавства.

В 1964 році створив музику до стрічки Сергія Параджанова “Тіні забутих предків”. Музика до “Тіней забутих предків” та ще десятків фільмів. Інструментальні твори, кілька балетів та опера, прем’єру якої благословив і профінансував Папа Іван Павло ІІ. Його музикою захоплюються, її виконують оркестри у багатьох країнах світу. Це все – про Мирослава Скорика, Героя України, композитора і диригента.

Але сам він зізнавався, що найбільшою нагородою вважає виконання його творів вуличними музикантами, пише BBC Україна.

Соломія Крушельницька і Мирослав

Писати музику Мирослав Скорик почав дуже рано – у 6 років. Його ідеальний слух і здібності першою оцінила відома оперна співачка Соломія Крушельницька, яка була рідною сестрою його бабусі. Вона порадила відправити Мирослава до музичної школи.

Хоча й батьки, не маючи музичної освіти, грали на інструментах – скрипці та фортепіано – і часто влаштовували вдома музичні вечори.

“Батьки вирішили показати мене Соломії Крушельницькій. Вона попросила щось заграти на фортепіано. Ноти на той час я вже знав. Почав грати й раптом зупинився. Сказав, що не продовжуватиму, бо інструмент фальшивить. Вона зрозуміла, що в мене абсолютний слух”, – розповідав Мирослав Скорик в інтерв’ю “Газеті по-українськи”.

 

Музика і кохання

Мирослав Скорик був тричі одружений. Шлюб із Ларисою Скорик ( у дівоцтві – Кузма), архітекторкою і відомою політикинею тривав 20 років. Їхня донька, Мілана – художниця по тканині.

Однією з пісень, яка стала популярною у далекі 60-ті роки була пісня “Не топчіть конвалій” – це був перший український твіст. Автор Мирослав Скорик шукав виконавицю, і йому порадили Ларису Кузму. Тоді вони й познайомилися, а невдовзі одружилися.

Останній шлюб композитора – із журналісткою львівського телебачення Адріаною Стельмах. З нею композитор теж прожив близько 20 років. Саме її він називав натхненницею багатьох своїх творів.

 

Фото: УНН

Перейти до панелі інструментів