24.04.2024
Новини

«Спочатку годували безхатьків на вокзалі»: багатодітна сім’я отримала нове житло

На Тернопільщині для багатодітної сім`ї придбали житло за кошти державної субвенції. Тепер родина Марини та Руслана Гуменюків переїхала у новий будинок, що в смт. Велика Березовиця Тернопільського району.

Як повідомив начальник служби у справах дітей Тернопільської облдержадміністрації Ростислав Дрозд, зручне і просторе житло придбане для облаштування дитячого будинку сімейного типу.

– Кошти на придбання дитячих будинків сімейного типу, для забезпечення дітей-сиріт, дітей позбавлених батьківського піклування держава виділяє з 2017 року, — розповів Ростислав Дрозд. — Від прийомної родини будинок сімейного типу відрізняється тим, що тут проживатимуть від 5 до 10 дітей. Це найоптимальніша кількість дітей, адже саме у такій кількості вони зможуть сповна відчувати родинну атмосферу.

Для потреб сім’ї передано капітально відремонтоване житлове приміщення загальною площею  259,3 кв. м. та  житловою – 190,9 кв. м. Житло облаштоване і пристосоване для потреб родини. Дитячий будинок забезпечений новими меблями, побутовою технікою, іншим майном. Будинок двоповерховий, з надвірними побудовами та спорудами, побудований у 1995 році, стан будинку – добрий.

Як повідомляє прес-служба Тернопільської ОДА, Марина та Руслан виховують одну рідну та четверо прийомних дітей. Торік вони виявили бажання створити дитячий будинок сімейного типу, тому звернулися із заявою та відповідними документами до місцевої служби у справах дітей. Їх поставили на облік потенційних батьків-вихователів. Незабаром планують прийняти у родину ще трьох дітей, позбавлених батьківського піклування.

– Чоловік спонукав до такого рішення. Він часто сказав: давай зробимо щось хороше, аби залишити добрий слід у житті. Захотіли помагати людям, — зазначила Марина Гуменюк.

Каже, в сім`ї все стараються роботи разом. Є спільні традиції, наприклад це спільна трапеза. Старші діти допомагають доглядати молодших, а побутові обов`язки ділять на всіх.

– Бог знайшов нас для такої місії. В жінки було бажання нагодувати голодних, а у мене — брати на виховання сиріт, адже у я також зростав напівсиротою, — розповів Руслан Гуменюк. — Почали з того, що спочатку стали годувати безпритульних на залізничному вокзалі у Тернополі. Так тривало років 4-5 кожного понеділка. Старші люди, колишні сироти, які не мали куди подітися. Хотіли зробити щось добре, і прийняли рішення допомагати дітям-сиротам.

Довідка

Станом на 1 червня 2020 року в 9 районах Тернопільської області функціонують 13 дитячих будинків сімейного типу, в яких виховується  76 дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування.

Фото: прес-служба ОДА

Перейти до панелі інструментів