29.03.2024
Новини Розслідування

“Дійшло до виплат – водять за ніс”: обіцяні медикам доплати на Тернопільщині виплачують із запізненням,  а суми замалі

Складні умови роботи, нестача засобів захисту та постійний ризик своїм здоров’ям при відверто мізерній платні – з такими обставинами зіштовхнулися медики під час епідемії коронавірусу на Тернопільщині. Керівництво держави начебто оцінило ці труднощі й жертовність медпрацівників, відтак пообіцяло надбавки до зарплат у розмірі 300% окладу вже з березня. Питання цих виплат взяли на контроль Міністр охорони здоров’я, прем’єр-міністр і президент.

Проте медикам довелося чекати на ці кошти довше обіцяного – їх отримали аж в травні. До того ж не всі очікування медиків виправдалися. Дехто з медпрацівників взагалі заплутався в тому, як нараховували ці кошти. Працівники лікарень кажуть, що отримана доплата і близько не сягнула розміру обіцяних 300% окладу. 

 Доплачують менше і нічого не пояснюють

 – Спершу мені взагалі за весь березень нарахували 600 грн за погодинну роботу з хворими на COVID-19. Скільки тоді коштує година? А скільки хвилина? – запитує медсестра Заліщицької райлікарні, яка безпосередньо лікує хворих із COVID-19, Ольга Підручняк. – Якщо я працюю 24 години в добу в контакті з хворими, моніторю кожної години температуру, надаю кисень, то виходить, що хтось із бухгалтерів мав сидіти біля мене з блокнотиком і фіксувати час входу і виходу з боксу?

 Ольга Підручняк каже, що з цього приводу зверталася на урядову гарячу лінію, де її скерували до начальника обласного управління здоров’я Володимира Богайчука. Вона йому телефонувала і він запевнив, щоб медики не хвилювалися, мовляв вони отримають тих 300% окладів і за березень, і за квітень. 

 12 травня медсестра отримала  на картку 5000 грн, проте як нараховували саме таку суму жінка не зрозуміла, адже це більш, як удвічі менше очікуваного нею. 

– Я запитала бухгалтерку, що це за кошти, вона написала, що це березнева доплата, – розповідає жінка. – Запитую: за що? За те, що працюю з хворими із COVID-19? Вона відповідає: так. І мовляв така сума тому, що грошей немає. 

Медсестра Заліщицької райлікарні Ольга Підручняк показує відбитки від маски та окулярів, які залишаються на обличчі після закінчення зміни. (Фото з особистої сторінки Ольги Підручняк у Facebook)

 Після цього пані Ольга знову взялася телефонувати на гарячу лінію управління охорони здоров’я, там не підняли слухавку. Тоді зателефонувала на урядову, де їй сказали, що у них вже зафіксоване її звернення і що на нього має прийти відповідь. 

– А ще мені сказали, що вони про погодинну оплату не чули, знають лише про 300% окладу, – розповідає медсестра. – І пояснили, якщо у відповіді буде чітко вказано, що у мене має бути три оклади, а не погодинно, то я повинна написати заяву в обласне управління охорони здоров’я, до головного лікаря і бухгалтера. 

За словами Ольги Підручняк, у неї оклад складає 3600 грн, тож якщо говорити про 300%, то доплата повинна становити точно не 5 тисяч… 

 Її колега, теж медсестра, отримала 5600 грн доплати, ще одна медсестра взагалі нічого не отримала. Розмір доплат медсестрам не пояснили. В адміністрацію лікарні, як каже медсестра, їх не впускають, аргументуючи це тим, що бояться контактувати, бо вони працюють з хворими на COVID-19.

– Я не тільки за себе прошу. Віддайте гроші моєму колективу, бо він мене болить, – каже медик. – Я не можу дивитися на тих перевтомлених дівчаток, на ті носові кроветечі, на ті герпесні губи, на нігті, які злазять, на рвоту, нудоту, бо постійно тією хлоркою дихаєш і слизову повністю обпікає. 

 Медсестра зауважує, що їхнє відділення  розгорнуте для боротьби з коронавірусом з 20 березня. Припускає, що можливо кошти нарахували саме за останню декаду місяця. 

 – Якщо це за частину березня, я розумію все, я ж людина, але поясніть нам: “Дівчата, ви отримали 5 тисяч тому, що це за половину березня, а у квітні ви отримаєте 10 тисяч чи 11, і все, – каже жінка. – Але ніхто нічого не говорить. Нам брешуть і роблять це дуже вміло, показують пальцями один на одного. 

 “Ситуація неприємна, бо нічого не зрозуміло”

Подібна ситуація з доплатами і в медиків інших районів. Лікар приймального відділення Монастириської райлікарні Валерій Юхим, який від самого початку епідемії лікує хворих з коронавірусом, також не розуміє, як розрахували суму доплати, яка йому надійшла. 

– Мені прийшли якісь кошти за березень, але що це за кошти розібратись не можу, – каже він. – Не відомо як вони нараховувались. Бо спершу казали, що за березень 300 % буде рахуватися з 24 числа, коли потрапили перші хворі, до 1 квітня. Тобто на тиждень часу. Якщо на тиждень тоді все більш менш сходиться. Але якщо оклад 3800 грн, то 300% – це має бути більше 10 тисяч. Такого навіть близько немає.

Лікар обурюється, що ніхто не дає жодних конкретних пояснень. Він отримував певні суми у квітні, однак не може збагнути, яка з них чого стосується.

– Кого не спитай, ніхто толком пояснити не може. В бухгалтерію приходиш, то тільки чуєш: «вам заплатять, вам заплатять», – розповідає медик. – Та поясніть що це, напишіть на папері: це за то, це за то, а це – тих 300%. І хай собі люди спокійно живуть і знають – то заплачено, а то ні. Тому я не можу твердо сказати, чи отримав тих 300%. Я просто не знаю тієї інформації. Зранку говорив з колегою, він також каже, що не може зрозуміти як проходять ті виплати і чи вони виплачуються відразу чи діляться. І таке кругом. Немає чіткості – це за березень, це за квітень,  а це 300% доплата.

Медики не задоволені таким станом справ, адже лікуючи хворих з коронавірусом, самі щодня наражаються на небезпеку. А коли дійшло до обіцяних виплат, бачать, що їх водять за ніс, зауважує лікар. 

– Ситуація трохи неприємна, бо до роботи ходиш, працюєш, не знаєш чи не заразишся, чи до дому щось не принесеш, а як приходить справа до оплати – це якось незрозуміло до кінця, – каже Валерій Юхим. – Якщо дивитися як міністр все декларує і як це виглядає насправді, як це я бачу по форумах у Фейсбуці, по колегах, то практично всюди така ж приблизно ситуація. Ділять і переділюють – не можу зрозуміти. Може щось і виплачено, але я не стверджую, бо нема по пунктах розкладено.

 За ризик заплатили не всім

Питання щодо нарахування додаткових виплат за надання допомоги пацієнтів із COVID-19 мають і працівники обласного центру екстреної медичної допомоги. Нагадаємо, 1 травня вони взяли участь у Всеукраїнській акції протесту, заявивши, що залишились без обіцяної державою надбавки до зарплат.

1 травня у Тернополі протестували працівники Центру екстерної медичної допомоги, бо не отримали обіцяних надбавок до зарплати (Фото: suspilne.media)

Кошти вже нарахували, але як виявилося, не всім, а тільки тим, у кого на виїздах були хворі, у яких підтвердили COVID-19, розповіла Терміново лікарка центру ( ім’я і прізвище просила не називати – прим. ред).

Що ж до сум виплат, то теж є питання. Роздруківок медикам не дають, бухгалтерія на питання не відповідає. Відтак з тим всім, як каже лікарка, «повна каша». 

– Якщо медики возили таких хворих, в яких підтвердився COVID-19, то їх внесли в списки. Тільки тим і оплатили, – розповідає працівниця  обласного центру екстреної медичної допомоги. – Як на мене, на швидкій доплати мали б нарахувати всім, не зважаючи на те контактували вони з хворими з коронавірусом чи ні. Тому що ми щодня ризикуємо – виїжджаємо і не знаємо до кого. Буває їдеш до хворого з підвищеним тиском, а там температура 40 вже два тижні.  

300% окладу чи відпрацьовані години 

Зауважимо, що інформація про те, що всі райони Тернопільщини отримали кошти для виплати 300% надбавки медикам, які надають медичну допомогу хворим на COVID-19, з’явилася на сторінці Тернопільської ОДА у соцмережі “Фейсбук” ще 8 травня. Чи відповідає ця інформація дійсності, у медиків з’ясувати не вдалося з уже описаних вище причин – люди не розуміють походження сум, які вони отримують. Судячи з того, що медики не задоволені сумою надбавок, 300% обіцяного окладу медпрацівникам на Тернопільщині, схоже, не виплатили.

За словам начальника обласного управління охорони Володимира Богайчука, у березні в нашій області допомогу хворим на COVID-19 надавали 420 медиків.  Надбавки,за даними чиновника, отримали працівники медзакладів з шести районів – Монастириського, Кременецького, Заліщицького, Козівського, двох тернопільських лікарень і центру екстреної меддпомоги.

14 травня інформація про виплату урядових надбавок медиками міських лікарень Тернополя, які працювали із хворими на COVID-19, з’явилася на сайті тернопільської міськради.

“Кошти, які надійшли з Кабінету міністрів України, у повному обсязі спрямовані на медичні установи міста, якими було проведено виплати за фактично відпрацьовані години із хворими на COVID-19, відповідно до обсягу фінансування та роз’яснень уряду”, – йдеться у повідомленні.

За якими ж критеріями нараховували доплати за березень на Тернопільщині?

За постановою Кабміну 331, – каже начальник управління охорони здоров’я Володимир Богайчук.  

І зазначає, що доплата мала скласти три оклади.

– Якщо медику чогось не пояснюють, хай йде до головного лікаря. То має інтернет-видання це з’ясовувати? – обурюється посадовець. – Головний лікар з бухгалтером мають пояснити, що кому заплатили. 

 Місцева влада своєї вини не бачить

Хто ж має відповісти за те, що виплати медики отримали невчасно, до того ж – незрозуміло як нараховані? Міністр охорони здоров’я Максим Степанов неодноразово заявляв, що кошти щодо виплати 300% окладів медпрацівникам, які працюють із коронавірусом, були перераховані в регіони ще в середині квітня. Відповідальність він поклав на місцеву владу і головних лікарів. При цьому міністр заявляв, що з приводу недопрацювання із виконанням обіцянки на місцях мають бути прийняті кадрові рішення.

– Ми отримуємо повідомлення, що ці виплати не були здійснені в повному обсязі з вини місцевої влади або головних лікарів медичних закладів. Почалися маніпуляції, і в деяких випадках, мені доповідають, що виплати рахують погодинно або ще якось. Це неприпустимо. Всі без виключення виплати повинні здійснюватися в повному обсязі, – наголосив Максим Степанов на щоденному брифінгу МОЗ 2 травня з приводу недовиплат 300% окладу медикам. 

Також він зауважив, що здебільшого місцева влада рахувала доплати не від окладу, а від відпрацьованого часу, використовуючи не постанову Кабінету міністрів, а рішення Міністерства соціальної політики від 2003 року. Тому і виникла плутанина з нарахуванням виплат. 

6 травня прем’єр-міністр Денис Шмигаль доручив головам ОДА провести службові розслідування щодо нарахування виплат медикам, які борються з COVID-19. І за результатами розслідувань винести відповідні дисциплінарні стягнення на керівників департаментів охорони здоров’я. 

Президент Володимир Зеленський у зв’язку із затримкою виплат пригрозив вдатися до більш радикальних кроків. 

– У тих регіонах, де будуть невиплати, голови ОДА щонайменше будуть позбавлені зарплати, а можливо, і позбавлені своїх посад, – заявив він 6 травня. 

Гострі заяви високопосадовців мали переконати громадськість, що керівництво держави вболіває за медиків, які у складний час опинилися на передовій боротьби з коронавірусом, і рішуче налаштоване притягати до відповідальності тих, з чиєї вини обіцянки щодо доплат могли стати порожніми словами. Однак насправді далі заяв наразі не дійшло. З  приводу затримки з виплатою медикам обіцяного потрійного окладу наразі посади позбувся заступник голови Одеської обласної державної адміністрації Віталій Свічинський. Саме він відповідав за соціальний і медичний напрямок і не впорався з поставленими завданнями, коментує пресслужба Одеської ОДА. 

Начальник управління охорони здоров’я Володимир Богайчук вважає, що столичні високопосадовці абсолютно праві у своїх твердженнях і не вважає їх заяви голослівними. При цьому Богайчук переконує, що дисциплінарного стягнення не заслуговує, мовляв, Тернопільщина з виплатами «нормально  справилася». 

– Догану мені? За що? – дивується Богайчук. – Якби тільки я приймав ці рішення, то так. Але рішення приймає облрада. Щоб кошти прийшли до нас на рахунки, рішення приймає тільки облрада. Куди їх розподілити – це рішення не приймає одноосібно начальник охорони здоров’я. Ще в четвер, 7 травня, усі кошти в районах, але мали провести бюджетні комісії і передати закладам охорони здоров’я. 

 Чи понесе відповідальність хтось з місцевих чиновників за затримку виплат медиків, досі не зрозуміло. Адже голова Тернопільської ОДА Володимир Труш не вбачає необхідності у проведенні будь-яких розслідувань.

Попри заяви столичних високопосадовців, голова облдержадміністрації  Володимир Труш висловив переконання, що підстав для службових розслідувань щодо затримки з виплатою медикам обіцяних доплат немає (фото: Євгенія Цебрій)

– За що відповідати, я не можу зрозуміти? Є кошти переведені з казначейства в райони, розпорядниками коштів є райдержадміністрації, які вже віддали їх на районні лікарні, – каже Труш. – Головний лікар повинен був зробити це технічно і роздати працівникам цих 300% . Це робиться бюджетною комісією на місці в районах. Я не бачу підстав для проведення розслідування.

Виглядає, затримка з виплатою обіцяних медикам коштів, а також скарги працівників медзакладів на те, що отримані надбавки є істотно меншими від обіцяного і очікуваного ними, для Труша взагалі не є проблемою.

Голова Тернопільської облдержадміністрації також запевнив, що станом на 12 травня медики вже повинні були отримати виплати. 

– Рішення про виплату медикам 300% було прийнято постановою Кабміну від 15 квітня, – пояснює він. – Після цього кошти були направлені в область на казначейські рахунки. Після – є процедура, ми не можемо перейти її. Має засісти бюджетна комісія при облраді і після бюджетної комісії розподіл подається в казначейство і кошти виділяються на райони. Це було зроблено протягом тижня часу. Тому я не розумію, в чому проблема.

Якщо дотримуватися логіки голови облдержадміністрації, тоді усі дорікання міністра Степанова, прем’єра Шмигаля та президента Зеленського  місцевим чиновникам у затримці виплат є безпідставними. Столичні високопосадовці не орієнтуються в процедурах, тобто некомпетентні? Чи просто грали на публіку, щоб створити собі образ суворих справедливих керівників? А чи таки місцеві чиновники лукавлять і просто не хочуть нести відповідальність за недопрацювання, які обернулися для медиків черговими стресами?

 “Давайте не будемо шукати винного”

 Цілковито суперечить заявам прем’єр-міністра та керівництва держави і заступник міністра охорони здоров’я Ірина Никичак.

Під час свого нещодавнього візиту в Тернопіль вона висловила переконання, що жодних підстав для проведення службового розслідування немає.

– Поясню чому. Україна вперше зайшла в таку епідемію і вперше було прийняте урядове рішення про те, щоб в такому обсязі дофінансувати оплату медпрацівникам під час цього епідемічого процесу. Всі інфекціоністи та всі лікарі протитуберкульозних стаціонарів, які взяли на себе першу ковідну допомогу, вони в принципі мають у своїх посадових окладах доплати за те, що працюють з інфекційним захворюванням, – зауважила Никичак.

Замміністра МОЗ Ірина Никичак під час перебування в Тернополі вибачилась перед медиками за затримку із виконанням обіцянки щодо доплат, начальник обласного управління охорони здоров’я Володимир Богайчук відповідальність за зволікання з виплатами переклав на обласну раду (фото: Євгенія Цебрій)

Вона також додала, що після прийняття рішення про доплату медикам у розмірі потрійного окладу, виявилось, що наказ МОЗ і давніший наказ Міністерства соцполітики суперечать одне одному.

– Не раз так буває, що накази фінансових відомств чи соцполітики не дуже дружать з охороною здоров’я, бо ми налаштовані, щоб збільшувати заробітну плату. Є певні обмеження і певні проблеми бюджетного процесу, – визнає замміністра. – Але бюрократія, яка існує в державі, не тільки в Україні повірте… Вона власне і стримує цей процес – центральний рівень, обласний рівень, районний, бюджети, казна і так далі. 

Водночас заступниця міністра запевнила, що кошти, які державою обіцяні, будуть профінансовані всім тим медичним працівникам, які надавали медичну допомогу хворим із COVID-19, в обіцяних розмірах.

– Напевно нам треба ще раз попросити наших колег терпіння, трішки витримки і ми все це дофінансуємо, – каже пані Никичак. – Область профінансує тою процедурою, отримавши кошти з центрального бюджету. Тому підстав немає для додаткових розслідувань. Давайте не будемо шукати винного і ворога, трішки з розумінням поставимося до ситуації, що і тут бувають проблеми. Немає всього ідеального, це раз. А із квітня почав працювати так званий ковідний пакет – тариф Національної служби здоров’я України, за яким заклади, які надають допомогу пацієнтам з ковідною інфекцією, вони вже фінансуються.

Водночас замміністра визнала – недопрацювання, які наразі трапляються, зумовлені браком досвіду та нестандартністю ситуації.

– Просто ми ніколи не мали досвіду працювати в умовах епідемії, –  пояснює Никичак. – Ви знаєте, що змінилися урядові команди, люди в міністерстві, є працівники, які не звикли в такому оперативному режимі працювати. Тому все це внормується і все буде добре. Не знаю… В черговий раз вибачення попросити в колег за затримку цієї заробітної плати, але все прийде на карточки як і належить. 

Нагадаємо, Тернопільські медики, задіяні у боротьбі з коронавірусом, нещодавно отримали по 10000 премій з міського бюджету.

Головне фото: Заліщицький громадсько-волонтерський рух проти коронавірусу (COVID-19)

Перейти до панелі інструментів