19.04.2024
Новини Соціальні проблеми

Тернопільські медики, які борються з коронавірусом, отримали премії тільки від міста. Доплат від держави чекають (оновлене)

Тернопільські медики, задіяні у боротьбі з коронавірусом, нещодавно отримали по 10000 премій з міського бюджету. А 1 травня у Тернополі відбулася акція протесту працівників швидкої допомоги, які заявили, що залишились без обіцяної надбавки до зарплат. Акція була Всеукраїнською, адже з також проблемою зіштовхнулися медики всієї країни. Нагадаємо, уряд пообіцяв медикам, які працюють з хворими на COVID-19, нарахувати надбавки до зарплати у розмірі 300%, проте наразі виплат ніхто не отримав. 

Що ж за премії отримали медичні працівник тернопільських лікарень, кому дали таку винагороду і чому протестували працівники Центру екстреної медичної допомоги та медицини катастроф, пояснив під час прямого  ефіру на “Радіо Roks” міський голова Сергій Надал. 

Премії отримали 303 медпрацівники

Як вже повідомляв Тернопільський штаб для боротьби з коронавірусом, премії по 10000 грн отримали 303 медичні працівники лікарень міста, які задіяні в боротьбі з коронавірусом. Гроші на премії виділили з міського бюджету.  Коштів з державного бюджету в місто не надходило. Відтак обіцяних 300% від уряду тернопільські медики ще не отримали. На сайті міськради з’явилася детальна інформація про те, скільки медиків з яких лікарень отримали доплати:

  • КНП «Тернопільська міська комунальна лікарня швидкої допомоги» 91 чол. на суму 910,0 тис.грн.
  • КНП «Тернопільська міська дитяча комунальна лікарня» – 96 чол. на суму 960,0 тис.грн.
  • КНП «Міська комунальна лікарня №3» (обсервація) премія  у розмірі 10 тис.грн. нарахована лікарю-інфекціоністу.
  • КНП «Центр первинної медико – санітарної допомоги». Премія по 10 тис.грн. нарахована членам мобільних бригад, які беруть забір, медичним сестрам загальної практики сімейної медицини – 20 чол.
  • КНП «Тернопільська комунальна міська лікарня № 2» –  8 чол (медичні сестри, які здійснюють обстеження на КПП.)  Нараховано премії на суму 80,0 тис.грн.

Крім того, премія була нарахована іншому медичному персоналу розмірі від 5000 до 6225 грн, зокрема:

  • КНП «Міська комунальна лікарня №3» (обсервація) – 37 чол.
  • КНП «Центр первинної медико – санітарної допомоги» – 50 чол.
Очі лікарів Тернопільської міської дитячої лікарні після зміни. Медики лікують діток з коронавірусом з усієї області (фото: Тернопільський штаб для боротьби з коронавірусом)

Чому протестували працівники швидкої?

– Дуже часто тернополяни плутають назви, оскільки є лікарі швидкої допомоги і окремо є лікарня швидкої допомоги. Лікарі швидкої допомоги – це екстрена медична допомога, це ті, хто доставляє хворих на швидкій безпосередньо до лікарні, – пояснює міський голова Сергій Надал. – Це обласний лікувальний заклад, який підпорядкований облраді і за який вона несе відповідальність. Лікарі екстреної меддопомоги зробили 1 травня загальноукраїнський флешмоб-протест, де нагадали державній владі про те, що вони досі не отримали обіцяних надбавок і додаткових виплат. Стосовно міських закладів Тернополя, які є міською комунальною власністю, то на жаль, наші медпрацівники також не отримали додаткових виплат, які були гарантовані і обіцяні на рівні держави. Але наші медики отримали всі належні виплати, зарплати, премії. Крім того, додаткову премію 10 000 грн за рахунок міського бюджету отримали медичні працівники тих медзакладів, які безпосередньо лікують хворих на COVID-19, які з ним спілкуються, консультують, відвідують. Ті, хто працює в сімейній медицині, але були залучені до оперативних бригад, які виїжджали безпосередньо до хворих, займалися відібранням аналізів. 

Як визначали, кому дати премію?

Перелік тих, хто отримав премії, визначали керівники кожного медзакладу окремо, додає міський голова.

– Вони знають, хто з їхніх лікарів працює з хворими на COVID-19, давали перелік цих лікарів і відповідно до їх подання, всі були профінансовані і отримали по 10 000 грн, – каже він. –  Хочу наголосити, що медики тернопільських міських лікувальних закладів отримали всі премії виключно за рахунок того, що було дофінансовано з міського бюджету, тому що держбюджет навіть не профінансував те, що було необхідне – заробітну плату. Я вже не кажу, що надбавок досі немає, але сподіваюся, лікарі зможуть отримати те, що їм обіцяли.  Ще раз наголошую, щоб все було зрозуміло. Якщо в одній лікарні є декілька відділів і є відділ, який займається постійним лікуванням хворих  на COVID-19, якщо ці лікарі, медсестри, санітарки щодня ризикують своїм здоров’ям і життям,  звичайно, що вони отримають виплати. Якщо є відділи, які не мають жодного стосунку до таких хворих, то вони не можуть отримати такі премії, як медики, які працюють з хворими на COVID-19.  Я хочу нагадати, що на початку епідемії у березні була така проблема, що лікарі просто відмовлялись працювати, тому що зарплати надто низькі і в людей не було стимулу для роботи. Тому щоб стимулювати працювати з хворими на коронавірус, ми анонсували кожному премію 10 000 і ми цю обіцянку виконали. Керівники лікарень пропонують персоналу, якщо вони хочуть бути також премійовані, щоб вони долучались до цієї роботи, працювали на зміну, тоді вони також матимуть доплату. 

Увечері, 6 травня, президент Володимир Зеленський доручив найближчими днями повністю погасити заборгованість перед лікарями, передає УНІАН. Він повідомив, що держава ще в середині квітня перерахувала в області необхідні для виплати зарплат і надбавок медикам кошти, втім, деякі регіони зволікають і по цю годину.

– У тих регіонах, де будуть невиплати, голови ОДА щонайменше позбудуться зарплат, а можливо і своїх посад, – заявив президент.

 

Перейти до панелі інструментів