25.04.2024
Здоров’я Новини

“Нічого доброго ані для пацієнтів, ані для медиків”. МОЗ модифікує медичну реформу

– Медична реформа у тому вигляді, в якому ми її отримали, не передбачає нічого доброго ані для пацієнтів, ані для медиків, – вважає Міністр охорони здоров’я Максим Степанов.

Як повідомив на брифінгу глава МОЗ, медреформа у її нинішньому вигляді означає звільнення близько 50 тисяч медпрацівників та закриття 332 лікарень.

– Якщо нічого не змінити, то масове звільнення призведе до катастрофічного зростання смертності, стрімкого поширення таких хвороб, як туберкульоз. Доступ мільйонів українців до нормального медзабезпечення буде ускладнено”, – зазначив Максим Степанов.

Тому на доручення Президента України Володимира Зеленського МОЗ модифікує нинішню реформу, від чого виграють як медики, так і пацієнти. Про це повідомляє прес-служба МОЗ України.

Серед основних змін:

▪️ Усі заклади охорони здоров’я, які надають спеціалізовану та високоспеціалізовану медичну допомогу, отримують фінансовий ресурс з державного бюджету не менше, ніж в 2019 році.

▪️ З 1 червня за Державною програмою медичних гарантій будуть додатково фінансуватися нові пакети (первинна медична допомога; екстрена медична допомога; гострий інфаркт міокарда; гострий мозковий інсульт у стаціонарних умовах; а також 4 пакети для лікування COVID-19).

▪️ З 1 липня буде підвищена заробітна плата медикам (на це потрібно додатково 11 млрд грн).

▪️ З 11 травня почнеться детальна експертиза всієї медичної інфраструктури, щоб визначити спроможність та ефективність госпітальної мережі.

▪️ З 11 травня МОЗ розпочинає розробку і затвердження нових державних стандартів надання медичної допомоги із залученням науковців та провідних фахівців галузі.

▪️ З 2021 року будуть функціонувати нові медичні тарифи, які будуть ґрунтуватись на ринкових заробітних платах для працівників галузі та якісних стандартах надання медичних послуг.

Нагадаємо, медична реформа в Україні – головний проект екс-міністра охорони здоров’я Уляни Супрун. У 2018 році розпочалася трансформація первинної медичної допомоги — закладів, де працюють терапевти, сімейні лікарі та педіатри. Вже зараз 99% комунальних закладів первинної допомоги перейшли на фінансування за принципом «гроші йдуть за пацієнтом». Громадяни України повинні обрати сімейного лікаря та підписати з ним декларацію про медичне обслуговування. Окрім того, вже запрацювало багато інших нововведень – створення Національної служби здоров’я України, запровадження системи e-Health, програма «Доступні ліки», прозора та ефективна закупівля ліків. З 1 квітня стартував другий етап медичної реформи. За словами міністра Степанова, той процес, який стартував 1 квітня, “важко назвати справжньою реформою”.

 

Перейти до панелі інструментів