28.03.2024
Аналітика Новини

Стримати хвилю. Аналітики YouControl розробили карту прогнозу захворюваності на COVID-19

Нещодавно YouControl презентував інтерактивну карту забезпечення лікарень першої хвилі у боротьбі з коронавірусом. Сьогодні аналітики представили її додатковий інструмент ‒ прогноз захворюваності. Відповідно до нього, тренд захворюваності Чернівецької області близький до сценарію Тоскани, а Києва та Волинської області ‒ до Сицилії.

В оновленні інтерактивної карти медичного забезпечення можна побачити тижневий прогноз захворюваності від коронавірусу за областями України. YouControl створив алгоритм, який вибудовує графіки потенційного поширення захворювань у кожному регіоні України. Для наочності взяті сценарії поширення Covid-19 в трьох регіонах Італії — Ломбардії, Тоскані та Сицилії. Починається відлік після п’яти підтверджених випадків коронавірусної інфекції на 100 тисяч населення. Сценарій Тоскани — це усереднений варіант поширення захворювання, сценарій Сицилії — найспокійніший, а Ломбардії — найбільш песимістичний. Розрахунок прогнозованої кількості хворих в Україні базується на щоденній статистиці МОЗ, а для формування італійських сценаріїв використані дані ISTAT, Dipartimento della Protezione Civile. 

Карта оновлюється щоденно, тож користувач може отримати інформацію про рівень захворюваності за регіонами, перемикатись між прогнозними та фактичними даними, зіставляти українські тренди зі сценаріями захворюваності у регіонах Італії. Відлік починається від реєстрації перших п’яти випадків на 100 тис. жителів.

– Саме п’ять підтверджених випадків на сто тисяч осіб можна вважати критичним порогом для старту подальшого розгортання зараження. Саме цей поріг буде коректно порівнювати та зіставляти з даними зараження інших регіонів, — розповідає аналітик YouControl та автор методології прогнозування Роман Корнилюк.

Кількість підтверджених випадків захворюваності на 100 тис. жителів обраховувалася окремо для кожного регіону на кожен день. Лінія прогнозу дає три варіанти розвитку ситуації: песимістичний, базовий та оптимістичний і розраховує автоматично кількість необхідних ліжок стаціонару та інтенсивної терапії.

За прогнозом карти 5 травня на Тернопільщині має бути орієнтовно 1014 інфікованих на COVID-19, за песимістичним прогнозом – 1125, за оптимістичним – 902. Потреба ліжок стаціонару становить 203 одиниці, ліжок інтенсивної терапії – 51.

У такий спосіб прогноз захворюваності на Covid-19 дає змогу орієнтовно розрахувати можливу кількість хворих протягом тижня для кожної обраної області України. Це допоможе працівникам органів держуправління, благодійним організаціям, фармвиробникам та дистрибьюторам отримати інструмент, який покаже навантаження на лікарні та лікарів, а також зростання попиту на лікарські засоби та інші ресурси, необхідні для боротьби з коронавірусом.

Можна зіставити дані прогнозу з рівнем заповненості лікарень на карті та в такий спосіб з’ясувати критичні регіони, у яких насамперед виникне нестача ресурсів для боротьби з коронавірусом у майбутньому. Як це сталося в Ломбардії, де нормативний рівень оснащеності виявився недостатнім відповідно до масштабу проблеми, — коментує доповнення у карті засновник та СЕО YouControl Сергій Мільман.

Крім прогнозу захворюваності за регіонами України, в оновленій карті надається також загальна статистика захворювань, у якій окремо зазначений хворий на Covid-19 медперсонал. Алгоритми вираховують рівень забезпечення лікарів у розрахунку на 100 тис. населення. Ці дані пояснюють, наскільки укомплектована область лікарями з урахуванням епідеміологічної ситуації області. Крім того, у результаті оновлення тепер можна побачити ще й забезпеченість областей ліжками в лікарнях у перерахунку на кількість населення. Це дозволяє зрозуміти, наскільки загострюється ситуація із завантаженістю лікарень.

Перейти до панелі інструментів