19.04.2024
Новини

Чим і на скільки часу забезпечені заклади Тернопільщини, відслідковуйте на інтерактивних картах

Днями в Україні презентували одразу дві онлайн-карти медичного забезпечення – одну на порталі YouControl, іншу – на сайті Кабінету Міністрів України. Ми пропонуємо зробити короткий екскурс обома картами і зрозуміти, яка з них більш інформативна.

Інтерактивна карта YouControl сформована на основі звітів всіх лікарень України щодо їх забезпечення засобами захисту, медичним обладнанням і працівниками. Дозволяє дізнатись поточний стан, а незабаром почне прогнозувати потреби, кажуть її творці.

На карті, створеній YouControl, дані автоматично аналізуються системою та розраховується показник, на скільки днів вистачить ресурсів лікарні, відповідно до алгоритмів МОЗ.

Наразі з карти можна дізнатись таку інформацію:

  1. Залишки, потреби та прогноз забезпечення лікарень у обладнанні (засоби індивідуального захисту, тести, ШВЛ).

Достатньо клікнути на область, яка цікавить і можемо аналізувати потреби будь-якої лікарні. Як бачимо, станом на 14 квітня 2020 року медзаклади Тернопільщини у середньому забезпечені на неповних 5 днів (гірша ситуація лише на Рівненщині і Франківщині). Найбільше в лікарнях є антисептика і оглядових рукавичок, найгірша ситуація з багаторазовими масками та одноразовими халатами.

2. Кількість лікарів, їх кваліфікація, вік і скільки з них працює з Covid19.

За даними карти, на Тернопільщині 567 лікарів, які можуть бути задіяні до лікування коронавірусу. В області 42 лікарі-інфекціоністи, 122 анестезіологи, 1138 медсестер. У порівнянні з іншими областями у нас непогана забезпеченість медперсоналом – 3 039 працівників. Це значно вищий показник, ніж у сусідній Хмельниччині – 554, а на Черкащині – 739.

3. Кількість ліжок (зайнятих і вільних серед боксових, інфекційних, реанімаційних тощо).

У цій вкладці можна побачити скільки на сьогодні вільних ліжок є у кожній з лікарень області і загальну цифру. Скажімо, станом на 14.04.2020 року із 143 ліжок, які підходять для хворих на коронавірус, вільних є лише 24.

4. Захворюваність (кількість осіб з підозрою, госпіталізованих, підтверджених та смертельних випадків).

Це інтерактивна карта перебігу інфікування на COVID-19, яка відображає кількість підозр, виявлень, а також людей, які хворіють, одужали і померли від недуги.

До авторів карти можна звернутися, якщо знайшли помилку чи маєте ідею. Для цього передбачили заповнення форми зворотнього зв’язку.

 

На сайті Кабінету Міністрів України теж знаходимо аналітичні панелі, які містять дані про забезпеченість лікарень країни. Вони побудовані за дещо іншим принципом, ніж карта YouControl, хоча відображають приблизно ті ж дані.

Із загальної картини бачимо, що станом на 19:36 14 квітня 2020 року медзаклади Тернопільщини забезпечені обладнанням на 62,35%, гірше лише Кіровоградщина (49,9%).  Засобами індивідуального захисту лікарні забезпечені на 54,5% (гірше лише три області – Івано-Франківська, Волинська і Донецька). Забезпеченість персоналом – 77,55%.

Друга сторінка дашборду містить забезпеченість лікарень у відсотковому еквіваленті, що не дуже інформативно.

Із неї дізнаємося, що стовідсотково забезпечена обладнанням Тернопільська університетська лікарня і Почаївська районна комунальна лікарня. Засобів індивідуального захисту мають найбільше медики Бережанської і Лановецької лікарень. А повна забезпеченість персоналом є лише у Гусятинській та Тернопільській міській дитячій лікарнях.

 

На одній із вкладок можемо побачити більш конкретні цифри – скільки чого є і скільки потребують медзаклади. Сюди внесли дані усі 18 лікарень, які МОЗ визначило як такі, що прийматимуть хворих на COVID-19.

Розробники карти запевняють, що дані постійно оновлюються. Відчутно, що програма на стадії розробки. Нам так і не вдалося дізнатися, що міститиме четверта сторінка.

 

 

 

Перейти до панелі інструментів