23.04.2024
Здоров’я Новини

Тернопільщина отримала препарат, який використовують для лікування важких форм COVID-19

297 упаковок «Плаквенілу» отримала Тернопільщина. Його застосовують у лікуванні важких та вкрай важких форм коронавірусної хвороби.  Про це повідомляє прес-служба управління охорони здоров’я Тернопільської облдержадміністрації. Загалом, в області України відправлено 2250 упаковок препарату.

Препарат «Плаквеніл® (Гідроксихлорохін)» затверджений у протоколі лікування COVID-19.
95 упаковок ліків розподілено між сімома лікарнями області: «Тернопільською міською комунальною лікарнею швидкої допомоги» (20), «Тернопільською міською дитячою комунальною лікарнею» (10), «Бучацькою ЦРЛ» (10), «Заліщицькою ЦРКЛ» Заліщицької райради (15), «Козівською ЦРЛ» Козівської райради (10), «Монастириською ЦРЛ» Монастириської райради (20) та «Почаївською РКЛ» Кременецької райради (10).

Залишок – 202 упаковки лікарського препарату – на зберіганні в обласній «Базі спеціального медичного постачання». Їх при потребі перерозподілять і скерують в необхідні медзаклади.
– Препарат відноситься до групи протималярійних препаратів. «Плаквеніл» має побічну дію, тому його застосовують тільки при важких та вкрай важких формах коронавірусної хвороби. Пацієнтам, які хворіють коронавірусною інфекцією COVID-19 у легкій формі – він не показаний, – повідомила головний експерт за напрямком «Інфекційні хвороби» управління охорони здоров’я Тернопільської облдержадміністрації Олена Герасименко.

За словами пані Герасименко, у Тернопільській міській комунальній лікарні швидкої допомоги даний препарат наразі застосовуєть для лікування лише чотирьох хворих. Розпочали другу упаковку, що містить шістдесять таблеток. Лікування препаратом лікарського засобу «Плаквеніл» розпочато також і в Козівській центральній районній лікарні.

Діюча речовина, гідроксихлорохін, має кумулятивну дію, тому для досягнення терапевтичного ефекту потрібно кілька тижнів, тоді як незначні побічні ефекти можуть виникати відносно рано. У разі крайньої необхідності слід вживати заходи для підтримування дихання та протишокову терапію. Перед початком курсу лікування препаратом “Плаквеніл” усім пацієнтам необхідно пройти офтальмологічне обстеження. Окрім того, лікування даним лікарським препаратом проводиться суворо під наглядом лікуючого лікаря з проведенням ЕКГ-обстежень тощо.

Медики наголошують, наразі не існує ліків від коронавірусної хвороби COVID-19, пацієнтам надається симптоматичне лікування. Як попередньо інформувало МОЗ України, будь-яке використання «Плаквенілу» у лікуванні COVID-19 вважається використанням поза зареєстрованими показаннями – off-label (тобто за відсутності такого затвердженого показання, як хвороба, спричинена COVID-19, в інструкції для медичного застосування).

Перейти до панелі інструментів