28.03.2024
Здоров’я Новини

Через коронавірус у Тернополі не звільнився жоден лікар, заспокоюють очільники медзакладів міста

Інформація про те, що в тернопільській міській лікарні швидкої допомоги почали звільнятись медики, є неправдивою, запевняє головний лікар медзакладу Ярослав Чайківський. Нагадаємо, саме вона є базовою для лікування пацієнтів із коронавірусом у Тернополі. 

Днями містом почали поширювати інформацію, що в лікарні швидкої допомоги медики почали писати заяви на звільнення. Головний лікар медзакладу пояснює: люди справді звільнились, однак мова йшла не про лікарів, а про медперсонал.

– Мене невірно потрактували, – запевняє Чайківський. – У нас звільнились вісім медичних працівників, з них п’ять санітарок і три медсестри. Серед них лікарів не було. Це п’ятеро пенсіонерів і троє людей, в яких різні сімейні обставини, тож відмовити у звільненні ми не могли. На сьогодні в нас є ким перекрити ці кадри. Є звернення від центру зайнятості та підтримка волонтерів.

У міській дитячій лікарні звільнилось шестеро осіб, розповів директор закладу Андрій Артимович. Однак це теж не лікарі, і навіть більше – ці люди не працювали безпосередньо у відділеннях, які займаються хворими на коронавірус чи тими, хто мають на нього підозри.

– Мова йде про санітарок та медсестер. Але це люди старшого віку, які, зрозуміло, мали певні побоювання (згідно даних ВООЗ, люди похилого віку мають найбільше ускладнень через коронавірус, які часто і є причиною смерті – авт.), – пояснив Артимович.

Натомість тим медпрацівникам, які контактують безпосередньо із хворими на COVID-19, обіцяють доплати, починаючи вже з березня. З 1 квітня всі, від лікаря до молодшого медперсоналу, отримають додаткові виплати в 10 тис. грн, наголосив міський голова Тернополя Сергій Надал.

Як розповіли на засіданні тернопільського оперативного штабу для боротьби з коронавірусом, станом на ранок 1 квітня, в лікарнях на території Тернополя лежать 19 пацієнтів із підтвердженим COVID-19. З них діагноз у двох підтвердили за день до цього, зараз вони перебувають у лікарні швидкої допомоги.

– Всі пацієнти, які лікуються у відділеннях, – з районних центрів. Вони проходять лікування у відділеннях інтенсивної терапії, їхній стан – середньої важкості,  – розповів начальник відділу охорони здоров’я міськради Василь Даньчак. – Двоє пацієнтів із Тернополя перебувають на амбулаторному лікуванні в самоізоляції,  стан хвороби у них з легким перебігом, вони під постійним наглядом лікарів.

За словами Даньчака, ще є одна підозра на COVID-19 серед дорослих і три – серед дітей. Всі вони в лікарнях. На ізоляції в міській лікарні №3 перебуває троє осіб, на самоізоляції в місті – 421 людина.

– В місті діятиме мобільна група у складі одного лікаря та однієї медсестри. Вони будуть виїжджати до пацієнтів, до яких скерує сімейний лікар. На місці ж забиратимуть біоматеріал і доставлятимуть в обласний лабораторний центр для дослідження. Таким чином будемо сортувати пацієнтів, – пояснює Василь Даньчак. – Ті, в кого легка симптоматика, як і контактні з ними особи,  будуть на самоізоляції під наглядом сімейних лікарів. Людей із середнім і важким перебігами хвороби будуть скеровувати у відповідні відділення.

Нагадаємо, лікарня швидкої допомоги та дитяча лікарня відведені для лікування хворих на коронавірус. Міську лікарня №3 наразі використовують для обсервації. Але в разі потреби її також перекваліфікують для допомоги хворим. Умови для цього є, запевнив головний лікар закладу Юрій Лазарчук. Допомагати там, за словами міського голови Сергій Надала, вже зголосились працівники однієї з кафедр Тернопільського національного медуніверситету, мова йде про фахівців із парамедичної допомоги.

Станом на ранок 1 квітня в Україні офіційно підтверджено 669 випадків коронавірусу. З них 98 – на Тернопільщині.

Карта поширення COVID-19 від РНБО України

Головне зображення pixabay

Перейти до панелі інструментів