28.03.2024
Здоров’я Новини

На самоізоляції – понад 300 тернополян, які повернулися з-за кордону

На самоізоляції у Тернополі перебувають  334 особи. Це люди, які повернувся з-за кордону і перебувають під спостереженням сімейного лікаря. Він з ними спілкується щоденно – контролює температуру, запитує чи нема погіршення самопочуття. Про це повідомив під час засідання Тернопільського штабу для боротьби з коронавірусом начальник відділу охорони здоров’я міськради Василь Даньчак. 

Скільки загалом тернополян повернулися із заробітків та турпоїздок, наразі такої інформації немає, каже пан Даньчак. Ці дані збирають і повідомлять їх, як тільки вони будуть готові. 

Про те, яким чином поступають на самоізоляцію люди, які повертаються з-за кордону, пояснила заступниця начальника відділу охорони здоров’я Ольга Ярмоленко. За її словами, інформацію про те, що в Тернопіль прибувають люди, отримує управління ДСНС в Тернопільській області, яке організовано доставляє цих людей у автобусах.  

– Міський лабораторний центр очікує прибулих, їхній одяг речі проходять через дезкамеру, – каже пані Ярмоленко. – Потім усіх реєструють. Там може виявитися один тернополянин, решта людей – з районів, їх забирають машини у райони. Міський лабораторний центр, незалежно від того, яка година доби, передзвонює  в центр первинної медико-санітарної допомоги, встановлюємо чи є в цієї людини сімейний лікар чи нема. Якщо немає, надаємо. Встановлюємо місце проживання, чи є умови для самоізоляції, бо вона повинна бути в окремій кімнаті. Якщо це гуртожиток, то на самоізоляцію направляємо у міську лікарню №3, яка для цього визначена. Це одне джерело поступлення людей на самоізоляцію. Наступне джерело – це свідомі громадяни, які  повернулися до дому і самі телефонують на «гарячу лінію» оперативного штабу (098-441-59-81, кнопка 3) і повідомляють, що не мають сімейного лікаря і їм його призначають. 

29 березня штаб отримав 17 звернень  на лінію “Попіклуйся про сусіда”, додає Ольга Ярмоленко. З тих повідомлень за допомогою поліції ідентифікували 9 людей.

– Ми з ними поспілкувалися і тільки  двоє пішли на самоізоляцію, – каже вона. – Одна поїхала у Вишнівчик, хоч зареєстрована в Тернополі, але там має окреме житло. Ми передали інформацію про неї сімейному лікарю у Вишнівчик. Друга особа – житель Тернополя приїхав з Чехії. Він проживав в  гуртожитку, визначився, що буде на сомоізоляції в Зборівському районі. Наш сімейний лікар також з ним спілкується. Інших 7 осіб – це люди, які вже не підлягали самоізоляції, тому що вже минув термін від їх приїзду з-за кордону. Я б хотіла подякувати свідомим громадянам, які телефонують і допомагають нам в тому, щоб вірус не поширився. Якщо людина, яка приїхала з-за кордону, самоізолювалася – це буде найкращий метод не допустити поширення COVID 19 на територію нашої області та України взагалі. 

Нагадаємо, у Тернополі діє лінія  “Попіклуйся про сусіда”, де тернополяни анонімно  можуть повідомляти про сусідів, які повернулися з-за кордону і не дотримуються самоізоляції.  Для цього потрібно заповнити анкету – https://cutt.ly/RtmR86Q або телефонувати на «гарячу лінію» 1580 (зі стаціонарних телефонів) або +38 (067) 351-57-10 (з мобільних телефонів).

Читайте також: Як медики будуть відслідковувати тернополян, які повертаються з Польщі 

Тернополян просять повідомляти про сусідів, які повернулися з-за кордону та хворих, які не дотримуються самоізоляції

 

 

Перейти до панелі інструментів