28.03.2024
Новини

Підвозять медиків, купують продукти пенсіонерам. Як працюють волонтери під час карантину у Тернополі

Під час карантину у Тернополі зорганізувалися волонтери. Вони допомагають медикам добратися на роботу, доставляють ліки та продукти пенсіонерам. Долучитися до волонтерської ініціативи може кожен. Не забувайте лише про санітарно-гігієнічні вимоги.

Як працюють волонтери у Тернополі і як до них долучитись?

Допомагають пенсіонерам

Без допомоги у складний час не залишаються учасники соціальної ініціативи «Єднання поколінь».

– Ми обдзвонюємо їх двічі на тиждень та визначаємо потреби у продуктах харчування та ліках. Вже у п’ятницю, 20 березня були доставки, – розповідає координаторка соціальної ініціативи «Єднання поколінь», голова ГО «Центр «Бебіко» Ольга Гордієнко. – Обдзвонюємо близько 100 чоловік, цим займаються 5 волонтерів. Доставляють продукти та ліки студенти-волонтери юридичного факультету ТНЕУ, з якими ми співпрацюємо. У них є 9 машин, також у нас є база близько 20 машин. Ми стараємось залучати усіх, хто вільний, обов’язково із дотриманням санітарно-гігієнічних вимог. Доставляємо пакет до дверей, не заходимо в квартиру. Продукти купуємо за волонтерські кошти, на  ліки дехто з пенсіонерів залишає гроші. Також ми почали обдзвонювати батьків дітей з інвалідністю і будемо допомагати і їм, якщо виникне потреба.

Допомогти соціальній ініціативі «Єднання поколінь» можна, перерахувавши кошти на картку у «Приватбанку» 5169 3305 1750 9185, рахунок UA 493387830000026003055115364.

Якщо хочете повідомити про пенсіонера, який потребує допомоги, або стати волонтером, звертайтесь за номером: 067-755-89-68.

Підвозять лікарів

Групу «Підвези медика Тернопіль» створили у Viber. Тут комунікують медичні працівники та водії-волонтери. Група налічує вже більше 1000 учасників, працює в тестовому режимі, повідомляє один з волонтерів, депутат міськради Андрій Шкула.

«Станом на зараз вже відбулось декілька десятків підвозів. Значна частина з-за меж Тернополя в міські медзаклади, – написав він у соцмережі.

Для чого це все?

Міська влада та комунальні служби, бачу і вірю, зможуть забезпечити стабільне пересування як медичних працівників, так і тих, хто працює на благо громади в час карантину та надзвичайної ситуації. Але значна кількість людей доїздить з довколишніх сіл і їм реально нема чим їхати. Крім того, розуміючи складність ситуації та зважаючи на досвід сусідніх країн, просто необхідно мати волонтерський авторезерв. Після завершення тестового режиму проекту «Підвези медика Тернопіль» та у випадку потреби, база даних водіїв-волонтерів та налагоджений механізм будуть передані Тернопільський штаб для боротьби з коронавірусом. Всім нам треба розуміти, що в складні часи повинен бути єдиний центр координації та прийняття швидких рішень.

Чи безпечно це все?
Відносно. Але безпека водіїв та пасажирів надважлива. Усі в авто повинні бути в масках та з антисептичними засобами. Провітрювання авто до і після, обов’язкова дезінфекція салону підручними засобами. Крім того служба таксі «Пілот», готова дезинфікувати в своїх боксах спецзасобами та кварцовими лампами автомобілі волонтерів.

Ви хотіли б долучитись або ж медпрацівник без авто?
Долучайтесь до групи у Viber, там комунікація в режимі онлайн діалогу. А також через сервіси, де в режимі реального часу фіксуються потреби медиків щодо потреби доїздів та реакції водіїв-волонтерів, які можуть бути корисними. Величезний респект ініціаторам проекту в Тернополі Христина Шкула Наталья Кучерас Простяк Руслан та тим, хто зголошується допомогти. Все буде добре! АВТО-волонтери, які мають бажання долучитися до допомоги у перевезенні медичного персоналу, переходьте за посиланням⬇️

https://invite.viber.com/…

Закликає допомагати

Допомагати пенсіонерам закликає голова благодійного фонду «Добро поруч» Михайло Сиваківський.

«В мене є прохання до громадян не з груп ризику. Ми повинні максимально захистити наших пенсіонерів та людей, які потребують допомоги чи підтримки. На основі інформаційної компанії про перебування дома, ми повинні помогти їм в покупці продуктів, води, медикаментів. Я прошу тих, хто бажає допомогти – об’єднатися, – пише він на своїй сторінці у соцмережі «Фейсбук».
Як я це бачу:
1. Розбити місто по районах, де буде відповідальна людина, яка буде приймати замовлення, та з допомогою волонтерів забезпечити у разі потреби покупку продуктів, тощо.
2. З метою уникнення шахрайства – всі задіяні будуть з посвідченнями, та публікацією прізвища та ім’я у «Фейсбуці», тощо.
3. Всі поточні питання будемо вирішувати разом по мірі виникнення. Будь-ласка, пишіть в месенджер або телефонуйте 067-351-22-92. Разом ми Сила!
«Район “Обнови”, костелу, Східний – доможу купити продукти, медикаменти, повідомляє пан Сиваківський.  Якщо все добре складеться завтра – подарую маску.

Створена мобільна група

У Тернополі є пів тисячі літніх самотніх людей, які не мають родичів. Окрім цього є люди з інвалідністю, дехто з них на візках, які не зможуть забезпечити себе найнеобхіднішим. Допомагати таким людям будуть соціальні працівники, повідомляє міський голова Сергій Надал. У Тернопільському міському територіальному центрі створена мобільна група. Соціальні працівники зможуть піти для таких людей у продуктовий магазин чи аптеку. Телефонуйте: 067-530-59-40, 22-02-62, 22-02-52.

Перейти до панелі інструментів