29.03.2024
Новини Оперативно

У Старому парку зрізають дерева. Кажуть, що тільки сухі та аварійні

Понад два десятки дерев мають видалити у Старому парку. Ці дерева, за інформацією представника КП “Об’єднання парків культури і відпочинку м. Тернополя”, є аварійні, сухі. Чи направду “приречені” тільки такі, спробували розібратись журналісти із активістами.

 

Про вирізання живих дерев у Старому парку небайдужі повідомили тернопільській активістці Юлії Мамчак 17 лютого. Активістка розмістила пост у “Фейсбуці” , на який відреагувала згодом речниця міськради Мар’яна Зварич та кинула посилання на публікацію міськради від 3 лютого “В тернопільських парках здійснюють санітарну обрізку і видалення зелених насаджень”. У ній зазначено, що у Тернополі триває санітарна обрізка дерев та видалення тих, які є сухі, хворі або пошкоджені. Адже велика кількість вікових дерев, які найчастіше є в аварійному стані, становить загрозу тернополянам та їх майну. А також зауважено, що на місці видалених дерев весною цього року будуть висаджені нові декоративні види зелених насаджень.

Старий парк, нагадаємо, — найстаріший з парків Тернополя, засаджений наприкінці XIX століття, парк-пам’ятка садово-паркового мистецтва. Що ж відбувається у ньому, які дерева мають зрізати і коли, спробував роз’яснити завідувач парку, який разом із працівниками вантажив колоди на причіп трактора. Чоловік запевнив, що є усі відповідні дозволи на вирубку.

– Ми зрізаємо сухі, аварійні, небезпечні дерева, – каже завідувач Старого парку Михайло Лібер. – Сьогодні зрізали два, ще плануємо зрізати два. Сьогодні тільки перший день зрізаємо. Якщо дасте працювати, то ще встигнемо. Порізані колоди ми відвозимо, складуємо і якщо є охочі їх придбати, то купують, платять гроші.

 

За інформацією пана Лібера, видалити у парку мають 23 дерева – це акація, два багряника, граб, вільха, каштан, чотири клени гостролистих, дві липи, дві тополі, дві ялини, шість ясенів, шовковиця. . Аварійними ці дерева визначила комісія восени 2019.

Однак, як виявилось, розшукати призначені для вирубки непросто. В тому числі – і для завідувача парку. Як пояснив чоловік, він не був присутнім під час того, як позначки наносили на дерева, тому і самому доводиться шукати. Усі дерева, які підлягають видаленню, позначені, за його словами, рожевою фарбою. Але так як під час позначення закінчувалась фарба у балончику, то позначки подекуди – слабко виражені.

За рожевими позначками спробували знайти “приречені” дерева й ми. Таких вдалось нам знайти тільки 11. Натомість знайшли живі дерева із здертою корою та живі дерева із синіми позначками. Перші, за словами завідувача, йому невідомі і дерев з такими відмітками ніхто не зачіпатиме.

Припускає, що то міг і хтось з тернополян нашкодити. Хто позначив деякі синім кольором, йому також невідомо.

Причому, на пні одного із видалених дерев, побачили і здерту кору, і синю, і рожеву позначки.

До слова, знайшли ми й реально сухі дерева, однак без будь-яких видимих відміток.

Також чоловік відповів, що наскільки знає, нових натомість зрізаних цьогоріч не висаджуватимуть. Мовляв, запланована реконструкція парку і про це повідомлялось ще раніше.

Перейти до панелі інструментів