29.03.2024
Жінки Новини Файні люди

“Для колекції довелося виділити вдома цілу кімнату”. Тернополянка Ольга Гондз зібрала понад 200 ляльок з різних куточків світу

Великі і маленькі, веселі і сумні, фарфорові, тканинні, пластикові, вив’язані з ниток, кожна зі своєю історією – все це про ляльок тернополянки Ольги Гондз. Її колекцію можна побачити в обласному краєзнавчому музеї до 15 березня.

Ольга Гондз за фахом перукар, ляльки – її захоплення, яке з’явилося не так давно. Жінка три роки колекціонує забавки. А почалося все із в’язаних іграшок, які робила сама.
– А потім мені в руки потрапила лялька, я подивилася на неї, далі у мене з’явилася одна, друга і так почалася колекція, – каже Ольга Гондз. – Тішуся своїми ляльками, вони дають мені багато позитиву та натхнення.
Колекція тернополянки налічує понад 200 ляльок. Для них довелося виділити цілу кімнату вдома. Ляльки  дуже різні – за розмірами, матеріалами, стилями, віком, вартістю та колекційною цінністю, проте їх об’єднує одне – любов і захоплення Ольги Гондз.

Купує в інтернеті та на блошиних ринках

Потрапляють у колекцію ляльки різними способами – Ольга Гондз купує їх через інтернет, на блошиних ринках, секонд-хендах. Деякі дарують друзі та клієнти, які нають про жінчине хобі. Іноді ляльки, які потрапили у колекцію, були пошкоджені. Їх допомагає відновлювати реставраторка Олександра Ціник. Приміром, реставровує побиті фарфорові пальчики, ручки, ніжки, шиє одяг, підфарбовує, що потрібно. Так вона відреставрувала близько 15 лялькок  із цієї колекції.

– Я тільки почала вивчати ляльки. Олександра допомагає мені визначати, з якої вони країни, хто виробник, – каже Ольга Гондз. – Мої ляльки для мене всі особливі і гарні. Дуже тішуся механічною. Коли ми її реставрували, вона раптом почала грати, я була дуже втішена!

Грошей на ляльки не шкодує

Географія ляльок Ольги Гондз досить широка.
– У мене є ляльки  з Італії, Німеччини, Франції, США, Росії, Білорусі, найбільше  – з України, – каже вона.
Жінка каже зізнається, що коштів на своє захоплення ніколи не шкодувала. А за її колекцію, вже мабуть, можна було б придбати однокімнатну квартиру.
– Мені вдавалося купувати все це за невеликі гроші, найбільше я віддала 600 грн за ляльку, – каже вона. – А загалом порцелянові ляльки колекціонери оцінюють вартістю до 300 доларів. 

Спогади про дитячі ляльки

Жінка згадує свої дитячі ляльки. Їх було небагато, але спогади про них залишилися на все життя.
– В мене в дитинстві була одна лялька, яка стояла  на телевізорі і її не можна було чіпати, бо вона для краси, – розповідає колекціонерка. – Коли я хворіла і в мене починалася температура, аж тоді мама знімала ляльку і давала мені погратися. А коли в школі хлопчик, який сидів зі мною за партою, подарував мені на 8 Березня ляльку, я була щаслива! А ще одного разу мені настільки сподобался одна лялька в магазині “Слівен”, що я купила її і подарувала на 23 лютого одному хлопчику. Я не мала на увазі, що він повинен нею гратися, це був швидше сувенір, який я вважала особливим подарунком. 

Лялька Madame Alexander 1977 року

Ольга Гондз показує ляльку відомого американського бренду Madame Alexander, яку придбала недавно через інтернет. 

– На початку XIX століття батько мадам Александер мав свою майстерню з  ремонту порцелянових ляльок, і вона гралася тими ляльками, які давали йому реставровувати, – розповідає пані Ольга. – Потім вона виросла і створила свою фірму з виготовлення ляльок. У США це популярний бренд. Зара я вивчаю його і знаю, що для колекціонерів дуже престижно мати такі ляльки. У моїй колекції лялька 1977 року. Я придбала її в інтернеті за доступною ціною. Можливо, та жінка сама не знала, що продає.

Відвідувачі виставки, серед яких багато діток, були просто в захваті від такої кількості ляльок зібраних в одному місці. Малеча з цікавістю розглядала забавки, дорослі намагалися знайти серед них свою дитячу ляльку, дехто зізнався, що надихнувся зібрати власну колекцію. 

Виставка “Ляльки: творчий круїз Ольги Гондз” діятиме у обласному краєзнавчому музеї місяць, то ж ви встигаєте все це побачити на власні очі!

 

 

Перейти до панелі інструментів