24.04.2024
Новини Суди

7 і 10 років тюрми. Суд виніс вирок у справі смертельного побиття студента біля Allure (оновлене)

Вирок у справі смертельного побиття 20-річного Віталія Гнатишина біля клубу Allure виніс суд 11 лютого. Головуючий суддя – Юрій Дзюбановський.

У судовій залі було багато людей – охорона, підсудні, потерпілі  у справі, друзі, родичі, знайомі обох сторін, преса, адвокати. Вирок суддя зачитував понад дві години. Обвинуваченому Сергію Терендеху суд призначив 10 років позбавлення волі, Володимиру Біляшевичу – 7 років. Вирок набуває законної сили після закінчення терміну подання апеляційної скарги, якщо такої скарги не було подано. На оскарження вироку передбачено 30 діб з моменту його проголошення.

За що засудили

У яких статтях визнано винними Сергія Терендеха та Володимира Біляшевича, коментує суддя-спікер Тернопільського міськрайонного суду Анна Мостецька (див. відео).

 

Володимира Біляшевича визнано винним у вчиненні кримінального правопорушення передбаченого ч. 1. ст. 129 «Кримінального кодексу України» – погроза вбивством і призначено покарання у вигляді 2 років обмеження волі; за  ч. 1 статті 263 – носіння вогнепальної зброї без передбаченого законом дозволу – 5 років позбавлення волі; за ч. 4 ст. 296 – хуліганство, тобто грубе порушення громадського порядку з мотивів явної неповаги до суспільства, що супроводжувалось особливою зухвалістю, вчинене групою осіб із застосуванням вогнепальної або холодної зброї – 7 років позбавлення волі. Відповідно до чинного законодавства суд визначив остаточне покарання Володимиру Біляшевичу – 7 років позбавлення волі.

Сергія Терендеха визнано винним у вчиненні кримінального правопорушення за ч. 2 ст. 296 «Кримінального кодексу України» – хуліганство, скоєне групою осіб та ч 2. ст. 121  – умисне тяжке тілесне ушкодження, що спричинило смерть потерпілого, і визначено покарання у вигляді 10 років позбавлення волі. Також засуджено за ч. 2 ст. 296, а саме хуліганство, що супроводжується особливою зухвалістю, вчинене групою осіб – 4 роки позбавлення волі. Остаточне покарання визначене судом Сергію Терендеху – 10 років позбавлення волі.

Що далі?

Також  суд визначив долю засуджених до моменту набрання вироком законної сили, продовжує Анна Мостецька.

– До 8 квітня 2020 року Володимир Біляшевич перебуватиме під цілодобовим домашнім арештом, – каже вона. – Сергій Терендех до цього ж строку буде утримуватися під вартою. У учасників даного кримінального провадження є 30 діб для подачі апеляційної скарги до Тернопільського апеляційного суду. Суд не вирішував питання щодо відшкодування матеріальної компенсації потерпілим, оскільки такої вимоги до суду вони не заявляли.

Наразі вирок не набрав законної сили, тому він не виконується, пояснює суддя-спікер.  Тобто міри покарання Біляшевичу 7 років позбавлення волі, а Терендеху 10 років не можуть бути скеровані до виконання. Зараз до них застосована міра запобіжного заходу. Поки вирок не набрав законної сили, все залишається як було, – Терендех у слідчому ізоляторі тимчасового тримання, Біляшевич – під цілодобовим домашнім арештом.

– Граничний термін запобіжного заходу,  визначений судом, у межах 60 днів, – пояснює Анна Мостецька. – Якщо буде подана апеляційна скарга учасниками кримінального провадження, матеріали справи будуть передані до апеляційного  суду. Буде визначено колегію суддів, які переглядатимуть вирок по суті і здійснюватимуть підготовчі дії. Якщо до 8 квітня суд не зможе розглянути ці апеляційні скарги, уже апеляційний суд буде вирішувати питання щодо запобіжних заходів, – чи продовжувати утримання під вартою і домашнім арештом цих осіб чи змінювати запобіжний захід. Якщо вирок набере законної сили, в такому вигляді, як сьогодні проголошений, ці особи будуть відправлені для відбування покарання. Тоді строк відбування покарання для Терендеха буде рахуватися з моменту, коли його взяли під варту – 30 червня 2018 року. Відповідно Біляшевичу буде рахуватися з моменту, коли він фізично буде направлений в установу відбування покарання. Але суд враховує йому у цей строк відбування покарання три дні, які він перебував під вартою після цих подій. Якщо повернутись до обставин цього злочину, то 30 червня 2018 року були затримані як і Терендех, так і Біляшевич. Однак щодо Терендеха був застосований запобіжний захід у вигляді тримання під вартою, щодо Біляшевича – цілодобовий домашній арешт.

Так і не зрозуміли, за що вбитий син

Чи подаватимуть апеляційну скаргу засуджені, наразі невідомо. Адвокат Володимира Біляшевича Максим Майка не коментував нічого, адвокати Сергія Терендеха Володимир Твердохліб і Юрій Демкович не були присутні на проголошенні вироку. Потерпілі у справі батьки Віталія Гнатишина також ще не знають, що робити далі. Кажуть, що будуть радитися.

– За ч. 2 ст. 121 вони отримали  максимально. По цій статті я розумію, що більше їм не можуть дати, – каже Галина Гнатишин. – Ми вважаємо, що це було вбивство, це була 115 стаття, ч. 2, але ми не ризикували вимагати перекваліфікації. Ми вирішили зупинитися на тому, що є. Але ми знаємо, що це було вбивство.

Батьки 20-річного Віталія так і не зрозуміли, за що вбили їхнього сина. Галина Гнатишин каже, що не почула щирого вибачення від Сергія Терендеха.

– Мама Біляшевича просила пробачення у нас, ще коли Віталій лежав у лікарні, – розповідає Галина Гнатишин. – А минулого тижня після дебатів був дзвінок від мами Терендеха, просила, щоб я простила і помилувала його. Ми з нею 20 хвилин говорили. Я її як маму розумію, але я сказала, що її син здійснив злочин, за який повинен понести покарання. Пробачення від Сергія я ні разу не почула, дійсно щиросердечного каяття.  Було два рази намагання, але тільки вимушене. Він не визнавав своєї вини. Він не пояснив, за що був вбитий наш син. Ми до останнього хотіли це знати, чому так сталося, хоч якась причина, ну як так вбити? Він не пояснював. Сина ми не повернемо, ми не хотіли, щоб так все сталося, ми хотіли, щоб син був з нами.

Галина Гнатишин каже, що нікому б не побажала опинитися на їх місці.

– Скільки ми пройшли тих судових засідань, скільки нервів, здоров’я, – каже вона.

Нагадаємо, 30 червня 2018 року біля клубу Allure 20-річному студенту Віталію Гнатишину, який того вечора святкував з друзями день народження, нанесли важкі тілесні ушкодження. Через 8 днів хлопець помер так і не прийшовши до свідомості. Нападників затримали, їм оголосили підозру одразу за трьома статтями Кримінального кодексу. Судовий процес у цій справі тривав рік і три місяці. Захисники потерпілих неодноразово подавали клопотання, чим на думку потерпілих, затягували слухання у цій справі. Коли суд перейшов до етапу допиту обвинувачених, вони відмовилися в суді давати покази. А свою вину визнали частково, лише зачитавши  наперед підготовлені промови.

Читайте також: “Ми втратили дитину, рік добиваємось правди, а її немає”, – батьки вбитого біля Allure Віталія Гнатишина

Останнє слухання у цій справі: Невдовзі суддя винесе вирок у справі смертельного побиття 20-річного студента біля клубу  Allure. Слухання завершилися

Перейти до панелі інструментів