29.03.2024
Новини Соціальні проблеми

Незаряджені вогнегасники, заблоковані запасні виходи, захаращені горища. У школах Тернопільщини порушують правила пожежної безпеки

Позапланові перевірки з дотримання правил пожежної та техногенної безпеки у закладах з масовим перебуванням людей проводять на Тернопільщині. Це доручення Прем’єр-міністра України після трагічної пожежі в Одеському коледжі. Фахівці управління ДСНС в Тернопільській області перевіряють дитсадки, школи, професійно-технічні та вищі навчальні заклади, гуртожитки, установи охорони здоров’я та соціального захисту. 

– Загалом на Тернопільщині перевіркам підлягає близько 1500 об’єктів, – повідомила прес-секретар управління ДСНС в області Ірина Крупа. – Наразі перевірки тривають. Завершитись вони мають у березні 2020 року. Вже перевірено понад 11% закладів. 

Найбільш поширені порушення:  відсутність систем пожежної сигналізації та оповіщення людей про пожежу, наявні системи не обслуговуються. Відсутність зовнішнього та внутрішнього протипожежного водопостачання, а також його несправність. Об’єкти не в повній мірі забезпечені первинними засобами пожежогасіння, шляхи евакуації не відповідають ДБН (Державним будівельним нормам – ред.), електрогосподарство знаходиться в неналежному стані та ін.

Перевірки у школах Тернопільщини прокоментувала начальниця управління освіти і науки облдержадміністрації Ольга Хома. 

– Ситуація щодо пожежної безпеки не є втішною, – каже вона. – Але я можу сказати, що заклади обласного підпорядкування більше як на 70% мають протипожежні засоби – це найперше система оповіщення і протипожежна сигналізація і зрозуміло, що вогнегасники. Найдорожче – це система оповіщення. Минулого року в районі облрада на це кошти виділяла, це було в пріоритеті. Хто звертався, що треба зробити проектно-кошторисну документацію чи забезпечити навчальний заклад усім необхідним, то гроші виділяли. Найменше це коштує 500 тис грн і далі. Це недешева річ і ми розуміємо, що райони не зможуть забезпечити усього. Але цей процес треба починати і треба це робити. Ми розуміємо, що за один рік райони не зроблять 30 шкіл, які є у їхньому підпорядкуванні. Але 5-7 найбільших варто було б робити. 

Є ряд порушень, які навчальні заклади мають виправити самостійно, адже фінансові витрати для цього непотрібні,  зауважує пані Хома. Найперше під час перевірок звертали увагу на вогнегасники. 

– У нас всі навчальні заклади забезпечені вогнегасниками, але не всі ставляться відповідально до перезарядки. А це треба робити раз у рік, – наголошує начальниця обласного управління освіти. – І станом на 1 вересня вогнегасники мали б перезарядити. Хтось відповідально до цього поставився, а хтось не дуже. 

Також Ольга Хома додає, що у багатьох школах заблоковані запасні виходи, їх потрібно поприбирати для того, щоб до них був доступ. Треба навести порядок і на горищах, бо там дуже багато усілякого непотребу, який легкозаймистий. Горища мають бути  чисті. 

– У деяких навчальних закладах робили ремонти і оббивали стіни пластмасовою чи дерев’яною вагонкою, все це має бути зняте, – каже вона. 

Нагадаємо, 4 грудня в Одесі загорівся коледж економіки, права та готельно-ресторанного бізнесу. Вогонь спалахнув на третьому поверсі будівлі й швидко розповсюдився на 4000 кв м. Рятувальники евакуювали близько 40 осіб. Загинули 16 людей і понад 30 постраждали, зокрема семеро пожежників. Поліція відкрила провадження за порушення вимог пожежної безпеки. За висновками урядової комісії, основна версія виникнення пожежі у будівлі коледжу – займання побутового електрообладнання, яке виникло на третьому поверсі коледжу. 

“Люди не могли евакуюватися, бо один із виходів був зачинений. Керівництво та персонал коледжу не забезпечили протипожежний захист приміщення”, – повідомила комісія.

Перейти до панелі інструментів