24.04.2024
Здоров’я Новини

Які ліки закуплять за кошти держбюджету у 2020 р.

МОЗ України затвердило перелік лікарських засобів та медичних виробів, що будуть закуповуватись за кошти державного бюджету 2020 року.

Вперше на закупівлю ліків та медвиробів на централізованому рівні додатково виділено 3,2 млрд грн. Таким чином, загальний бюджет на закупівлі лікарських засобів та медичних виробів у 2020 році складатиме близько 9,7 млрд грн. Очікується, що цих коштів разом зі зниженням цін на низку препаратів вистачить на забезпечення практично повної потреби за усіма 38-ма напрямами.

Основні зміни в переліку лікарських засобів та медичних виробів, які будуть закуповуватись за кошти 2020 року:

  • Пацієнти, хворі на туберкульоз отримають новий протитуберкульозний препарат.
  • Пацієнти хворі на рак отримають доступ до сучасного лікування. Для пацієнтів з раком нирки буде закуплений препарат сунітініб або пазопаніб в залежності від того, хто з виробників надасть найкращу цінову пропозицію. Це два інноваційних препарати, які мають схожі показники ефективності та безпеки при лікуванні раку нирки.
  • Для пацієнтів з раком легень буде закуплений лікарський засіб пеметрексед.
  • Для пацієнтів з онкогематологічними захворюваннями, зокрема, з мієлодиспластичним синдром буде забезпечено доступ до лікарського засобу азацитидин.
  • Пацієнти з ВІЛ/СНІД отримають доступ до комбінованого препарату тенофовір алафенамід/емтрицитабін/долутегравір.
  • Медичні вироби для забезпечення розвитку донорства крові та її компонентів. Для розвитку системи донорства крові вперше будуть закуплені витратні матеріали для лабораторного обладнання Alinity s.
  • Діти молодшого віку із пересадженими органами отримають доступ до рідкісних форм імуносупресивних препаратів.
  • Продовжуючи курс на розвиток системи трансплантації, до переліку закупівель були включені рідкісні форми імуносупресії для дітей до 5 років, а саме: такролімус, циклоспорин, мофетіла мікофенолат. Це дозволить спростити використання імуносупресії у дітей, а також отримати кращий клінічний результати для цих пацієнтів.
  • Пацієнти отримують доступ до безцементних ендопротезів. До переліку закупівель на додачу до цементних ендопротезів будуть повернуті безцементні.

 

Перейти до панелі інструментів