28.03.2024
Здоров’я Новини Оперативно

Медики розповіли про стан школярів, які постраждали від вибуху у клубі на Підгаєччині. Потрібна допомога і молитва

Троє школярів, які постраждали від вибуху у клубі на Підгаєччині, лежать у реанімації Тернопільської обласної дитячої лікарні. П’ятеро в хірургічному відділенні. Про це повідомила заступниця головного лікаря медзакладу Алла Філюк. 

– Діти, які лежать у реанімації, – у важкому стані, в одного із них складна ситуація – опіки дихальних шляхів, – каже вона. Були проведені операції, бронхоскопічне лікування, перев’язки вчора і сьогодні. Працюють анестезіологи, хірурги…

Все село молиться за здоров’я дітей

Яка допомога потрібна постраждалим школярам, запитують багато людей. Зранку, 4 січня, у соцмережах з’явилися номери рахунків, на які можна перерахувати кошти на лікування. Проте наразі ця інформація не підтвердилася. Батьки кажуть, що діти усім забезпечені. 

Це підтвердила і директорка школи Угринова Леся Корба, яка постійно спілкується  рідними постраждалих школярів. 

– Наскільки мені відомо, медикаментів наразі не потрібно, всю допомогу їм надають, – каже вона.  

Також пані Корба розповіла, що все село молиться за здоров’я дітей. Зранку 4 січня  у церкві відбулася Служба Божа за їхнє одужання. Серед потерпілих є один хлопчик, яким опікується бабуся, батьки позбавлені батьківських прав. Якщо з’явиться інформація про збір коштів для нього чи інших дітей, ми повідомимо додатково. 

Про те, що постраждалі школярі забепечені медикаментами, повідомив увечері 3 січня на своїй сторінці  у соцмережі “Фейсбук” і голова облдержадміністрації Ігор Сопель. 

– Щойно повернувся звідти. Поспілкувався з рідними та лікарями. Дітям надають всю необхідну допомогу. Вони під професійним наглядом. Усіма медикаментами забезпечені, – зазначив він.


Пан Сопель також провів засідання обласного штабу координаційної дії з ліквідації наслідків вибуху на Тернопільщині, де доручив встановити причини вибуху, встановити причетних і оперативно інформувати про стан постраждалих. 

Про те, що медикаментами пацієнти наразі забепечені, повідомляє начальник управління охорони здоров’я ОДА Володимир Богайчук. 

– Лікування фінансується за рахунок  закладів охорони здоров’я, – каже він. – Ситуація на сьогоднішній день під контролем. Медикаментами постраждалі забепечені на 100%. Немає проблем на даний час, принаймі до понеділка. В інтернеті аферисти вже починають збирати гроші, не знаючи на що, обов’яково це висвітліть. Є доручення голови ОДА максимально все зробити для цих дітей. Про ситуацію знає головний комбустіолог з Києва (опіковий хірург – прим. ред). У разі потреби ми забепечені усім для того, щоб транпспортувати пацієнтів. Є один хлопець у вкрай важкому стані, але думаю, дасть Бог все буде добре.

Лікарня готова прийняти допомогу

Як повідомляє заступниця головного лікаря обласної дитячої лікарні Алла Філюк, лікарня не відмовиться від фінансової допомоги.

Наша комунальна аптека видала нам медикаменти, але це опіки, гнійний процес – це довготривале і дороге лікування, потрібні будуть дорогі антибіотики, – каже вона. – Звичайно, якщо буде допомога від небуйдужих, то ми не відмовимося. Ми будемо думати, як  розрахуватися з аптекою, тому фінансова допомога зайвою не буде. У аптеці нам просто ящиками видають ліки – це все на реанімацію та хірургію. 

3 січня був дуже важким днем у обласній дитячій лікарні, додає пані Філюк. Крім 8 дітей з  Підгаєччини, до лікарні поступили ще двоє дітей опіками, які постраждали від вибуху газового котла під час відпочинку у Карпатах. 

– За один день 10 опікових хворих у важкому стані, – каже медик. 

Хто хоче фінансово допомогти на ліки для постраждалих школярів, Алла Філюк радить звернутися у обласну комунальну аптеку №157 до завідувачки Марії Іванівни. Аптека розташована у обласній дитячій лікарні на вул. Сахарова, 2. Телефон: (0352) 26-33-76 (телефонувати з понеділка, 6 січня). 

Відкрите кримінальне провадження

Нагадаємо, вибух у клубі у селі Угринів Підгаєцького району пролунав 3 січня близько 18.00. У цей час там школярі 8-10 класів проводили репетицію різдвяного вертепу. 

Читайте також: “Діти бігли по центральній дорозі і горіли”. Від вибуху в клубі у Підгаєцькому районі постраждали 8 школярів

На місце події виїжджали співробітники поліції, рятувальники. Оскільки площа займання була невелика, пожежу вдалося швидко локалізувати, повідомляє відділ комунікації поліції Тернопільської області. Внаслідок вибуху постраждали восьмеро неповнолітніх, віком від 12 до 17 років.  Їх з опіками обличчя та кінцівок 1-2 ступеня доправили до Тернопільської обласної дитячої клінічної лікарні.

За словами заступника начальника ГУНП в Тернопільській області Володимира Галевича, відомості за даним фактом внесено до Єдиного реєстру досудових розслідувань за частиною 2 статті 272 ККУ – порушення правил безпеки під час виконання робіт з підвищеною небезпекою. Санкція статті передбачає обмеження волі на строк до п’яти років або позбавлення волі на строк до восьми років, з позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до трьох років. 

На місці події всю ніч працювали та проводили ретельний  огляд вибухотехніки, фахівці ДСНС та інші екстрені служби. За попередньою оцінкою експертів, причиною вибуху в сільському клубі міг стати витік природного газу. Напередодні газовики проводили ремонтні роботи. На місці події фахівці виявили стару газову трубу, до якої зробили врізку. Ймовірно, газ по старій трубі потрапив у приміщення клубу і його накопичення призвело до вибуху. Причини та обставини надзвичайної події встановить слідство.

Як повідомляє начальник управління ДСНС в Тернопільській області, за чотири доби 2020 року 4 особи загинули та 8 дітей отримали важкі травми внаслідок надзвичайних подій на Тернопільщині…

Перейти до панелі інструментів