19.04.2024
Новини

Чортків став міською територіальною громадою

До Чорткова приєднались села Біла, Бичківці, Скородинці та Росохач, повідомляє Чортківська міська рада.

  • Майже чотири роки я боровся з чиновниками району за створення міської ОТГ, – розповідає міський голова Чорткова Володимир Шматько. – Нарешті це сталось. Білівська, Бичківська, Росохацька, Скородинська сільські ради прийняли рішення про приєднання до міста Чорткова. Ще чекаємо рішення Горішньовигнанської сільської ради.

Згідно з затвердженим Тернопільською обласною радою перспективним планом формування територій громад в області (рішення №790 від 8.06.2018), Чортківська ОТГ повинна була утворитись ще декілька років тому. Але керівництво Чортківського району не сприяло утворенню саме такої громади, тож процес затягнувся на роки, кажуть у Чортківській міській раді.

Попри все, з Тернопільської обласної державної адміністрації надійшли позитивні висновки щодо добровільного приєднання Білівської, Бичківської, Скородинської та Росохацької сільських територіальних громад до територіальної громади міста обласного значення Чорткова Тернопільської області. І вже 24 грудня 2019 року на засіданні сесії Чортківської міської ради депутатами було підтримано проект про надання згоди на добровільне приєднання до міста Чорткова чотирьох вищеперелічених сільських рад. Варто зазначити, що згідно з перспективним планом, до Чортківської ОТГ повинні були би увійти ще Горішня Вигнанка та Пастуше. Через те, що Горішньовигнанський сільський голова наклав вето на рішення депутатів про приєднання до Чорткова, до складу громади не змогли увійти і мешканці села Пастуше.

  • Децентралізація в жодному разі не знищить села та не загальмує розвиток міста, – розповідають у Чортківській міській раді. –  Без грошей, без перспектив, без доріг, без молоді, без людей середнього віку, але з сільрадами, які працювали на дотаціях – такими були перспективи сіл до реформи. Відтепер у громади з’явиться значно більше перспектив, можливостей довести до ладу інфраструктуру – школи, садочки, фельдшерсько-акушерські пункти, дороги, отримувати значно якісніші адміністративні та соціальні послуги, користуватись якісним транспортним сполученням, а відтак – суттєво покращити рівень життя всіх без виключення мешканців громади.

Маючи статус об’єднаної територіальної громади, Чортківська громада матиме змогу претендувати на міжнародні грантові та донорські кошти від програм «DOBRE», «U-LEAD з Європою», Державного Фонду енергоефективності тощо.

Перейти до панелі інструментів