20.04.2024
Новини Файні люди

Мандрівник Роман Задорожний взяв участь у рекордному трембітанні

146 трембіт і 15 рогів – 25 грудня в Івано-Франківську встановили новий рекорд із масового трембітання. Участь у ньому взяли поліціянти, пластуни, військові, студенти, волонтери та всі охочі. Долучився до дійства і тернополянин, мандрівник Роман Задорожний.

– У гуцулів є давня традиція: всі важливі події в житті трембітаються, – розповідає міський голова Івано-Франківська Руслан Марцінків. – Особливо, коли мова йде про народження дитини. А оскільки сьогодні Різдво… (рекорд встановлювали 25 грудня – авт.)

Давня традиція насправді помалу відмирає, кажуть учасники свята. Гуцульське трембітання – це дуже багато різних “сигналів”, завдяки яким можна було “спілкуватись” між собою на величезній відстані.

– У мене трембіти немає, бо я не зовсім справжній гуцул, – сміється студент Андрій Смоляр. – Я з Волині, але навчаюся у Франківську. Мій дідусь – зі Сколівського району, він розповідав, наскільки важливим колись було оце трембітання для гуцулів. У сучасному житті це все якось відмирає. Хоча й дуже шкода…

Трембіту хлопець позичив у друзів. Ті якось купили її як сувенір. Хоча на святі можна було взяти інструмент і в оренду на ті кілька годин.

Участь у рекордному трембітанні брали і жінки.

– Аякже, жінки теж трембітали, та чого ж ні? – сміється учасниця Анна. – Як треба було, то треба було. Моя трембіта важить 6 кг. Як добре немовля. Тому важко сказати, що вона важка. Нормальна вага. Це питання звички і вміння.

На встановлення рекорду прийшли не лише місцеві. Були тут і жителі сусідньої Львівщини, а також  учасник із Бахмута, Донецької області.

Тернополянин Роман Задорожний теж приїхав із позиченим інструментом. Каже, що трембітати так, як треба, звісно ж, не вміє, але приєднатись до дійства захотів.

Хоч рекорд встановлювали біля палацу Потоцьких, але трембітарі ще й пройшлися чи не всім містом.

– Мене запросив один із організаторів. Тому я взяв у друга трембіту і поїхав, – розповідає Роман. – Після оцього проходу Франківськом відчуваю, що натрембітався не на один рік наперед.

Усього представники книги рекордів України зафіксували 146 трембіт та 15 рогів. Попередній рекорд із трембітання у Франківську побили. В 2016 році на такому ж святі взяли участь “лише” 56 трембіт.

 

Перейти до панелі інструментів