19.04.2024
Новини Суди

Суд у справі вбивства тату-майстрині: відеозапис слідчого експерименту показували у закритому режимі 

Судове засідання у справі вбивства тату-майстрині Тетяни Підвашецької відбулося 19 грудня. На слухання привезли із СІЗО Андрія Горбатюка, який підозрюється у вчиненні кримінального правопорушення передбаченого п. 4 ч.2 ст. 115 Кримінального кодексу України – “Умисне вбивство, вчинене з особливою жорстокістю”. Його в суді захищають  адвокати Петро Грода і Тарас Боднарчук. Потерпілих у справі, рідних вбитої Тетяни Підвашецької, зокрема, маму Світлану Храпко та бабусю Іларіону Негожай представляють адвокати Василь Притула і Володимир Рубінський. Цього разу судове засідання провели за відсутності потерпілих у справі. 

Читайте також: Розпочався судовий процес у справі вбивства тату-майстрині. Підозрюваному Горбатюку загрожує довічне ув’язнення

Під час засідання 19 грудня відбулося дослідження документів справи. 

Прокурор представив суду матеріали провадження, де вказано, які докази, речі та документі були вилучені під час огляду місця злочину, тобто квартири вбитої Тетяни Підвашецької, та обшуку житла підозрюваного Андрія Горбатюка. 

Після того, як прокурор зачитав перелік речей, які були вилучені під час огляду місця події, почалася дискусія щодо правомірності такого огляду. Захисник підозрюваного Тарас Боднарчук наполягав, що це був не огляд, а обшук і це різні речі. Зокрема, окрім зішкребів плям бурого кольору, фрагментів слідів взуття, кухонного ножа, вилучили ще й сумку Тетяни з особистими речами, куртку, документи, грошові кошти, ноутбук, три в’язки ключів, ключі від автомобіля. 

– Щодо огляду місця події, я наголошую, за своїм змістом це не огляд, це обшук, – зауважив пан Боднарчук. – Відкриваються тумбочки, шафи, оглядається сумочка. Це обшук, а цей документ названий оглядом. В протоколі і в будь-якому документі не зазначено, які ж були підстави передбачені ст 223 Кримінально-процесуального кодексу України для проникнення до володіння особи без ухвали слідчого судді. В даному випадку, я вважаю, таких підстав не було. Їх є три – це рятування життя людей, в даному випадку такого не було, бо надійшло повідомлення, що в квартирі виявлений труп. Рятування майна – майну нічого не загрожувало, не було ні пожежі, ні потопу. Безпосереднє переслідування злочинця – всім було зрозуміло, що його там не було. Отже, жодної підстави для проникнення в житло без ухвали слідчого судді не було. Відповідно огляд місця події, а реально обшук, який там проводили, незаконний. Тому я вважаю, що цей доказ допустимим бути не може. 

Прокурор повідомив, що буде досліджено подане клопотання на проведення обшуку, а також ухвала. 

– Згідно з вимогами КПК підстави для проведення обшуку і законність проведення обшуку перевіряє слідчий суддя під час узаконення, – каже він. – На даний час матеріали кримінального провадження ще не досліджені, але вони будуть досліджені, тому вважаю дане зауваження щодо недопустимості безпідставним. 

Прокурор надав суду клопотання до слідчого судді міськрайонного суду про узаконення проведення обшуку слідчим у квартирі на Курбаса 19 квітня 2019 року .

– Дуже правильно сказав прокурор: узаконення. Від себе добавлю – незаконного проведення обшуку, – каже Тарас Боднарчук. – І ще хочу попросити прокурора оголосити фрагмент клопотання, де було зазначено, які ж були підстави для проникнення до житла у слідчого, тому що слідчий зобов’язаний у своєму клопотанні це зазначити. Які були підстави для проникнення у володіння особи без ухвали слідчого судді? 

Адвокат зачитав: “з метою недопущення знищення речових доказів, а також підтвердження факту вчинення особою тяжкого кримінального правопорушення, неможливість отримання даних в інший спосіб”. 

– Ще раз прошу суд звернути увагу, що жодної із підстав передбачених ст. 223 КПК слідчим не наведено, – каже пан Боднарчук. – Слідчий взагалі не мав права зайти у квартиру, бо не було підстав передбачених КПК.

Аргументи щодо правомірності проведення огляду місця події навів захисник потерпілих Василь Притула. Він зауважив, що потерпілі з приводу огляду місця події заперечень не мають. 

– Автоматично, якщо нема заперечень і потерпілі погоджуються зі слідчими діями, ми вважаємо, що порушення прав і інтересів потерпілих в частині проникнення у приватне володіння немає. Якщо нема порушення прав і інтересів потерпілих, то говорити  про те, що вказана слідча дія є незаконною є неправильним, – каже захисник. – Крім цього, огляд місця події – це процесуальна слідча дія, яка може проводитися до внесення у ЄРДР, що і має місце. Автоматично під час огляду місця події, згідно КПК, то огляд житла чи іншого водіння проводять за правилами обшуку. Тобто допускається відкривати сховища, приміщення, речі. Тобто ми делегуємо дане положення і на огляд. Тому що це пов’язано із вилученням речей, які можуть містити ті чи інші сліди злочину. У даному випадку ці зауваження зі сторони захисту, звичайно, слушні, але вони по своїй суті не тягнуть жодного процесуального порушення і не обумовлюються претензіями зі сторони потерпілих про незаконне проникнення у їхнє володіння. Таких заяв немає. 

– По-перше, потерпілі у цьому провадженні не мають жодного стосунку до даного житла, воно належить особі яку на жаль не можемо спитати – це покійна, – наполягав на своєму захисник Тарас Боднарчук. – Тому думка потерпілих, які не є власниками житла, в даному випадку взагалі враховуватись не може. 

Після цього прокурор продовжив доповідати про документи справи і надав суду протокол про проведення слідчого експерименту. Суддя попросив показати відеозапис. 

Захисник потерпілих Василь Притула звернувся до суду з проханням показати це відео у закритому режимі, оскільки ще не допитані свідки. А це може привести до розголошення відомостей. 

Наступне судова засідання у цій справі відбудеться 27 грудня о 11.30. 

Нагадаємо, 27-річну Тетяну Підвашецьку знайшли вбитою у квартирі на вулиці Курбаса. Підозрюваний у її вбивстві 25-річний Андрій Горбатюк – епатажний тернополянин, який кардинальними змінами зовнішності відомий з телешоу. Як повідомляють у поліції, злочин трапився в ніч з 15 на 16 квітня.

Саме тоді тернополянин прийшов до давньої знайомої, аби завершити раніше набите тату. Вони зустрілися в помешканні майстрині. Між ними виник конфлікт на побутовому ґрунті, який переріс у вбивство 27-річної подруги. На тілі потерпілої судово-медичний експерт виявив більше п’ятдесяти колото-ріжучих ран. Дівчина померла в результаті масивної втрати крові. Після цього 25-річний чоловік втік. Затримали підозрюваного 17 квітня, а наступного дня суд обрав йому запобіжний захід  – тримання під вартою. Під час розгляду справи тернополянин проходив стаціонарну психолого-психіатричну експертизу. Відповідно до її результатів, хлопця визнали осудним.

 

Перейти до панелі інструментів