28.03.2024
Аналітика Новини Політика

Без районів, але з округами. Що змінить законопроєкт про зміни до Конституції щодо децентралізації

Президент Володимир Зеленський вніс до Верховної Ради законопроект про зміни до Конституції України щодо децентралізації. Документ 2598 зареєстрували на сайті парламенту. Сьогодні, 16 грудня, його передали на розгляд комітету.

Проєкт продовжує реформу децентралізації, яка триває  з 2015 року, коли розпочалось об’єднання сіл, селищ та міст у громади з переданням їм фінансових ресурсів та додаткових адміністративних повноважень. Реформа повинна запрацювати наповну у березні 2021 року.

Проєкт конституційних змін депутати голосуватимуть на двох чергових сесіях, фінальне ж ухвалення вимагає підтримки 300-т депутатів.

Що зміниться

Нижньою ланкою стане об’єднана громада, згодом декілька громад утворять округ (заміна районам), області залишаються, повідомляє BBC Україна.

З Конституції пропонують прибрати назви областей та їхню кількість, залишаючи формулювання “області та Автономна республіка Крим”. Для зміни назви області не потрібно буде змінювати Конституцію. Всі питання перейменувань і зміни меж областей, громад та округів визначатимуться законом.

Вертикаль районних та обласних державних адміністрацій на чолі з їхніми головами також змінюють.

Регіони України матимуть більшу самостійність, але префекти контролюватимуть, що там не порушували Конституцію і не зазіхали на територіальну цілісність. Після реформи і надалі будуть обиратись окружні та обласні ради з власними виконавчими органами, які мають отримати реальну владу в окрузі та області. При цьому голів окружних та обласних рад обиратимуть за принципом ротації на період не більше одного року.

 

Хто керуватиме областями та округами

Для нагляду за законністю та конституційністю в округи та області уряд та президент спільно призначатимуть префектів (голови адміністрацій зникнуть). Вони зможуть працювати на посаді не більше трьох років в одному місці. Префекти матимуть повноваження нагляду за додержанням законів та Конституції органами місцевого самоврядування.

Префект зможе зупиняти дію актів місцевого самоврядування через їхню можливу невідповідність Конституції та законам. Якщо ж місцева рада ухвалює акт, який створює загрозу цілісності України, президент за поданням префекта зупиняє дію акту й відстороняє голову ради та весь її склад. На заміну президент зможе призначати тимчасового державного уповноваженого.

Паралельно з цим Конституційний суд має перевірити конституційність дій місцевої ради.

 

 

 

Перейти до панелі інструментів