28.03.2024
Новини Соціальні проблеми Суди

“Ми вірили у справедливість правосуддя”. Батьки з Монастирищини відстояли в суді сільську школу

Батьки учнів Підліснянської загальноосвітньої середньої школи І-ІІ ступенів Монастириського району виграли суд першої інстанції. Друге слухання у справі відбулося 4 грудня у Тернопільському окружному адміністративному суді. Вислухавши всі сторони, суддя прийняв рішення задовольнити позов заявника ( одного з батьків Юрія Романа – ред). Зокрема, скасувати розпорядження голови Монастириської райдержадміністрації від 19 серпня та наказ відділу освіти і науки Монастириської РДА від 20 серпня про призупинення діяльності Підліснянської загальноосвітньої середньої школи І-ІІ ступенів.

Рішення суду набирає чинності після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи. 

Нагадаємо, через закриття на початку навчального року школи І-ІІ ступенів у Підлісному  розгорівся скандал між батьками та райвідділом освіти. Як результат, один із батьків Юрій Роман подав позовну заяву до суду. У заяві просив скасувати розпорядження Монастириської райдержадміністрації від 19 серпня та наказ районного відділу освіти від 20 серпня про призупинення діяльності Підліснянської загальноосвітньої середньої школи І-ІІ ступенів  та визнати їх протиправними.

Відповідач в суді – Монастириська райдержадміністрація і районний відділ освіти і науки. Суддя – Андрій Баранюк. 

Перше засідання у цій справі відбулося у Тернопільському окружному адміністративному суді 21 листопада. Тоді суддя заслухав заявника Юрія Романа, відповідача – начальницю райвідділу освіти Любов Ніколаїшину та їх представників. 

Наступне засідання відбулося 4 грудня, на нього суддя запросив голову селищної ради Підлісного, а також представників районних управлінь ДСНС та Держпродспоживслужби.

Підтримати заявника приїхали батьки інших школярів з Підлісного, бо це питання в інтересах всієї громади. 

Про скандал, який виник навколо школи у Підлісному, раніше писала журналістка “Терміново” у публікації “У селі на Монастирищині закрили школу з порушеннями. Батьки звернулися до суду”. У цій статті викладені коментарі всіх сторін конфлікту. 

Повідомили про порушення

Під час засідання 4 грудня в.о. сільського голови Підлісного Ольга Леник повідомила, що у червні 2019 року відбувалася сесія сільради, яка не дала згоди на закриття школи. 

– Наше рішення до уваги не взяли і прийняли рішення про призупинення діяльності школи, – каже вона. 

Представниця начальниці райвідділу освіти запитала пані Леник, чи знала вона, що школа знаходиться у незадовільному стані, зокрема, є проблеми з котельнею. В.о. сільського голови відповіла, що школа не є у незадовільному стані, а комин у котельні були готові поставити, але після 1 вересня школу закрили. 

Вислухав суддя і представника управління ДСНС в Тернопільській області. Він повідомив, що 22 лютого у школі було проведено планову перевірку, тоді були надані певні приписи. Також враховуючи повістку суду, управління ДСНС видало наказ від 2 грудня про проведення позапланової перевірки у школі.  Але провести цієї перевірки не змогли, оскільки двері у школі зачинені і вона не експлуатується.  

– Щодо порушень, то управління не може 100% стверджувати , чи вони безпосередньо є і чи усунуті, тому що пройшов певний період часу з моменту  проведення планової перевірки. Але на основі тих матеріалів стверджуємо, що порушення у школі були. Це підтверджують матеріали перевірки, які надаємо суду, – повідомив представник управління ДСНС. – Виявлені порушення можуть бути підставою для припинення експлуатації будівлі, але лише з метою усунення порушень і забезпечення подальної роботи школи без порушення правил пожежної безпеки.

Представниця управління Держпродспоживслужби Монастириського району повідомила, що 14 серпня була у складі комісії, яка перевіряла Підліснянську школу і виявила такі порушення: котельня не була підготовлена до навчального року, також не було ремонту в їдальні, на стінах в обідньому залі та кладовій був грибок, що не відповідає державним санітарним нормам. І наголосила – не можна, щоб зараз школа відкрилася, якщо котельня невідремонтована. Проте батьки запевнили, що знайшли спонсора і готові відремонтувати котельню і надали суду про це відповідну довідку. Раніше не змогли цього зробити тому, що школу з 1 вересня закрили. 

Немає грошей і вчителів 

Та це не всі проблеми. На утримання Підліснянської школи немає коштів у районному бюджеті, пояснила начальниця райвідділу освіти Любов Ніколаїшина. Як каже вона, ця школа малокомплектна, а зараз всі кошти зосереджують на перспективних школах, серед яких наприклад, сусідня Горожанська. В Підліснянській школі залишилося всього 32 учнів, а це практично один клас Монастириської школи. 

Також пані Ніколаїшина зауважила, що нема вчителів для цієї школи. 

– Жоден випускник вищого навчального закладу упродовж не тільки цього року, а й минулого  у відділ освіти щодо працевлаштування у Підліснянській школі не звертався, – каже вона. 

Суддя наголосив, що у разі задоволення позовних вимог школа не зможе існувати.

– Нема фінансування, вчителів, проблеми в котельні, грибки, зима на вулиці. В таких умовах школа не може працювати, – каже він. Якщо нема вчителів , про який навчальний процес можна говорити? 

– Погодьтеся, що розпорядження про призупинення є незаконним, – зауважила представниця заявника Вікторія Сікора. 

Тоді суддя запитав у представника Монастириської рейдержадміністрації, на підставі чого приймали оскаржуване розпорядження? Який саме закон був застосований для призупинення діяльності школи? Проте представник РДА конкретно не зміг нічого пояснити і врешті сам погодився, що нема таких повноважень про призупинення діяльності школи, є або реорганізація або ліквідація. Відтак і розпорядження райдержадміністрації і наказ відділу освіти були неправильно обгрунтовані. 

Тоді Любов Ніколаїшина почала наводили інші аргументи:

– Ми переживаємо за трубу, грибок, але в нас не врахована думка дітей, – каже вона. – Працівники районного методичного кабінету у Висоцькій школі спілкувалися з дітьми, які доїжджають з Підліснянської школи і запитали їх, чи хотіли б повернутися, діти сказали, що не хотіли б. Хочу сказати, що діти добре адаптувалися в колективі, там великі класи, відповідна матеріально-технічна база, добре організоване харчування, здорова конкуренція, забезпечений підвіз, діти навчаються в прекрасних умовах, де зроблені ремонти, є відповідна кількість комп’ютерів. 

У батьків своя позиція:

– На минулому засіданні пані Ніколаїшина говорила, що наші діти не показують результатів на олімпіадах, ось ми принесли грамоти, подяки, похвальні листи дітей, які беруть участь у олімпіадах, – каже Юрій Роман. Також батько додав, що є проблеми з автобусом, який довозить дітей у Висоцьку школу.  

– Зима, автобус ставав на дорозі, бо бракувало бензину, діти чекали з водієм у полі поки привезуть бензин. В автобусі нема обігріву, діти мерзнуть, хворіють, – каже він. – От вам і закриття школи. 

Любов Ніколаїшина пояснила, що цей автобус використовує 35 л бензину на 100 км, так сталося, що забракло бензину. 

– Але я не бачу в цьому проблем, привезли бензин, заправили і автобус їде, він відремонтований, – каже вона.

Надіються на нове керівництво РДА і спонсорів

Батьки задоволені рішенням суду і вже планують, як будуть готувати школу для відновлення навчання. 

– Суд вирішив все по закону. Ми вірили у справедливість правосуддя, – каже заявник Юрія Роман. – Значить у судді є серце на відміну від наших районних керівників, які закривають школи і не думають про дітей. 

Пан Роман каже, що школу планують відновлювати частково силами батьків та залучатимуть спонсорів. Він прогнозує, що підготують школу до навчання вже з 1 вересня наступного року. На питання чи захочуть назад повертатись діти, відповідає, що захочуть, до того ж всі батьки хочуть, щоб діти ходили до школи біля дому. Вчителі теж знайдуться, вважає батько. 

– Має бути об’єднання громади. Може, вона щось поможе, – каже чоловік. – Побачимо, як буде, має помінятися керівництво райадміністрації і будемо думати…

Чи подаватиме апеляційну скаргу районний відділ освіти? Це питання його представники залишили без коментарів.

Інтернет-видання “Терміново” і надалі відстежуватиме, як складеться доля Підліснянської школи. 

 

Перейти до панелі інструментів