28.03.2024
Новини Оперативно

7 років отримав пенсіонер з Теребовлянщини за вбивство дружини

 

Колегія суддів Чортківського районного суду Тернопільської області у відкритому судовому засіданні розглянула кримінальне провадження по обвинуваченню 60-річного Петра Г. в умисному вбивстві (ч.1 ст. 115 КК України).
Розгляд обвинувачення здійснювався колегіально у складі трьох професійних суддів, оскільки санкція вказаної статті передбачає покарання від 7 до 15 років позбавлення волі.
Як встановлено судом, 13 травня 2017 року, під вечір обвинувачений Петро Г. разом із дружиною, 46-річною Надією Г. та її сином Степаном К. перебували за місцем свого проживання в одному з сіл Теребовлянського району Тернопільської області. Перебуваючи у стані алкогольного сп’яніння та будучи роздратованим, що Степан К. без дозволу брав його автомобіль, обвинувачений Петро Г. влаштував з ним словесну суперечку, яка переросла в бійку. Тоді, обвинувачений Петро Г. взяв зі столу ніж і під час хаотичних рухів усіх учасників конфлікту завдав удар ножем своїй дружині, яка в цей час намагалася припинити конфлікт. Від отриманих тілесних ушкоджень Надією Г. померла на місці події.
У суді обвинувачений Петро Г. вини не визнав і заперечив свою причетність до смерті дружини.
Однак колегія суддів такі показання обвинуваченого оцінила критично, як обраний ним спосіб захисту від обвинувачення з метою уникнення покарання за скоєне, оскільки вході судового розгляду було встановлено, що вони спростовуються наданими стороною обвинувачення доказами, зокрема: показаннями свідків, протоколів огляду місця події і слідчого експерименту з участю свідка, висновків судово-медичних експертиз. Оцінивши усі докази в їх сукупності та взаємозв’язку, суд прийшов про доведеність винуватості Петра Г. у вчиненні суспільного небезпечного діяння, яке містить склад злочину, внаслідок якого настала смерть потерпілої Надії Г.
Разом з тим, суд не погодився з доводами сторони обвинувачення про те, що Петро Г. діяв з умислом на вбивство і кваліфікував його дії за ч. 2 ст. 121 Кримінального кодексу України, як умисне спричинення тяжких тілесних ушкоджень, небезпечних для життя в момент заподіяння, що спричинило смерть потерпілого.
Таким чином, проаналізувавши матеріали справи в їх сукупності, колегія суддів визнала Петра Г. винуватим за ч. 2 ст. 121 КК України і призначила покарання у виді позбавлення волі на 7 років.
Звертаємо увагу, що на даний час цей вирок не набрав законної сили і може бути оскаржений учасниками кримінального провадження в апеляційному порядку.
Тим часом без батьків залишилась 13-річна дівчинка, донька потерпілої та обвинуваченого.

Прес-служба Тернопільського апеляційного суду

Перейти до панелі інструментів