20.04.2024
Новини Соціальні проблеми

На Тернопільщині цьогоріч зафіксували 12 випадків булінгу в школах  

Всі 12 випадків – пов’язані із цькуванням дітей однолітками, розповіла заступниця начальника Служби в справах дітей Тернопільської облдержадміністрації Майя Шимашис.

– Всього в нашій області на обліку перебувають 833 дітей, які перебувають в складних життєвих обставинах, з них 134 дитини вже зазнали насильства, – озвучує статистику пані Шимашис.

У 2019 році зафіксовано 12 фактів булінгу.

– З них 4 випадки – в Тернопільському районі, 3 – в Заліщицькому та 2 – в Зборівському. Ще по одному випадку в Збаразькому, Монастириському і Шумському районах, – продовжує Майя Шимашис. – Всі випадки зафіксовані місцевими відділами поліції, по кожному з них проводять відповідну роботу.

Не вдаючись у подробиці, каже, що всі випадки – пов’язані з цькуванням з боку дітей та застосуванням ними ж фізичної сили в школах.

– В поліцію звертались батьки дітей, – додає чиновниця.

Довідково:

За інформацією Нацполіції, згідно ст.173(4) Кодексу України про адміністративні правопорушення встановлена відповідальність за булінг.

Так, вчинення булінгу тягне за собою штраф у розмірі від п’ятдесяти до ста неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або громадські роботи на строк від двадцяти до сорока годин.Водночас за булінг, вчинений групою осіб або повторно протягом року після накладення адміністративного стягнення, законом встановлено штраф від 100 до 200 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або громадські роботи на строк від 40 до 60 годин.

Булінг, вчинений дітьми від 14-ти до 16-ти років, тягне за собою накладення штрафу на батьків або осіб, які їх замінюють. Його розмір, відповідно до закону, становить від п’ятдесяти до ста неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або громадські роботи на строк від 20 до 40 годин.

Водночас законом визначено покарання за приховування випадків булінгу педагогічним, науково-педагогічним, науковим працівником, керівником або засновником закладу освіти.

Так, неповідомлення керівником закладу освіти уповноваженим підрозділам органів Національної поліції України про випадки булінгу тягне за собою накладення штрафу від п’ятдесяти до ста неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або виправні роботи на строк до одного місяця з відрахуванням до 20% заробітку.

Неоподаткований мінімум наразі становить 17 грн.

 

Зображення Wokandapix з сайту Pixabay

Перейти до панелі інструментів