26.04.2024
Громада Молодь Новини

“Вбивці мають сидіти”. Активісти Майдану добиваються продовження розслідування справ Небесної сотні

На акцію “Не дай злити справи Майдану” під стінами облдержадміністрації 26 листопада у Тернополі зібралися активісти і представники політичних партій. Вони вимагають продовження розслідування справ Небесної сотні та прийняття Верховною Радою поправки до закону про Державне бюро розслідувань (далі ДБР – ред.). Ця поправка дозволяє перевести до складу бюро слідчих управління спецрозслідувань Генпрокуратури, які займалися справами Майдану. Без прийняття цієї поправки слідство може бути фактично зупинено. Також учасники акції підтримують адвокатку у справах Небесної Сотні Євгенію Закревську, яка оголосила голодування через те, що Верховна Рада не прийняла поправок до закону про ДБР. 

Акція безстрокова, організатори закликають майданівське середовище і всіх небайдужих тернополян, приходити під стіни облдержадміністрації щодня о 16.00 на 15 хвилин, аби висловити свою позицію. Такі ж акції 26 листопада провели у Львові, Івано-Франківську, а о 19.00 – під Верховною Радою у Києві. 

– Сьогодні тут зібралися люди, які були на Майдані, багато з нас нині у лавах “Української Галицької партії”, але це не є ініціатива партійна чи громадського середовища, це є той рух опору капітуляції, який проявляє себе таким чином, – каже активіст Майдану Олег Вітвіцький. – Ми тут без партійних прапорів, а прийшли, щоб виявити свою позицію.

– Вже шість років минуло, а справи, які стосуються загибелі героїв Небесної сотні не розслідувані, – каже учасниця акції Ірина Яремчук. – Розслідування тривало, але на даний момент воно зупинилося.  Є зміни у правоохоронній системі і якщо раніше ці справи були у підслідності Генпрокуратури і ними займалися її слідчі, то зараз це віднесено до Державного бюро розслідувань. Зараз слідчі не мають можливості займатися цими справами, оскільки втратили такі повноваження. 15 листопада Верховна Рада України повинна була розглянути зміни до закону про ДБР і внести відповідні поправки, щоб слідчі, які 6 років розслідували ці справи, змогли робити це надалі. Якщо зараз змінити слідчих, то тільки на вивчення всіх томів справ може піти до року. Ми розуміємо, що не можемо втрачати стільки часу. На жаль, депутати Верховної Ради так і не розглянули цей законопроект. 21 листопада адвокатка у справах Небесної сотні Євгенія Закревська, яка захищає інтереси родин Героїв, оголосила голодування і сьогодні всі ми підтримуємо її і її вимоги про те, щоб Верховна Рада зібралася на позачергове засідання, внесли відповідні поправки і ці справи розслідували в подальшому. 

Підтримати адвокатку та вимоги щодо поправок до закону про ДБР прийшли і представники Тернопільського осередку партії “Національний корпус”. Про акцію дізналися із соцмереж. 

– Хочемо висловити свою солідарність з адвокаткою. Розуміємо, що справи Майдану і так практично не розслідувались, а зараз через небажання депутатів проголосувати за внесення змін до закону про ДБР ці справи можуть взагалі розсипатись і ми ніколи ми не дізнаємось, хто був організатором злочинів, які скоїли на Майдані, – каже  тимчасовий керівник осередку партії Олександр Пастух. – Хочемо, щоб до цієї акції долучались всі люди, для яких Майдан був не порожнім звуком. 

Представник Молодіжного Націоналістичного Конгресу Іван Кізюк був на Майдані від початку до кінця. Він прийшов на акцію підтримати адвокатку Євгенію Закревську, яка вже шостий день голодує. 

– А також вимагаємо, щоб справи Майдану продовжували розслідувати, а не гальмували на вищих ешелонах влади, – каже він. 

Для людей, які пережили Майдан, є принциповим розслідування тих злочинів, очевидцями яких  вони були, зауважує активіст майдану Олег Вітвіцький. 

– І мене абсолютно не задовольняло те, що упродовж 5-6 років після Майдану ці справи розслідували мляво, винесено вкрай мало вироків, була можливість цим всім злочинцям виїхати за межі України, – не лише верхівці, а й тим, хто безпосередньо виконував злочинні накази, – каже він. – Справи затягувалися і до того, але зараз у зв’язку з реорганізацією правоохоронної системи, коли вийшло, що злочинів Майдану вже просто нема кому  розслідувати фізично, це просто обурило. І ми сьогодні найперше зібралися для того, щоб злочини Майдану продовжили розслідувати і розслідування були завершені об’єктивно, а винні покарані. А також ми проявляємо солідарність із адвокаткою Євгенією Закревською, яка вже кілька днів голодує, і ми будемо щодня виходити на цих 15 хвилин правди, позиції, для того, щоб влада у всіх обласних центрах і Києві знала, що Євгенія не одна і що ми її підтримуємо. Плануємо виходити до того часу, доки вона не закінчить своєї акції протесту, а  відповідно це настане тоді, коли будуть внесені правки до закону.  

Читайте також: “Не дай злити справи Майдану”. Тернополян запрошують на акцію під облдержадміністрацію

Перейти до панелі інструментів