29.03.2024
Новини Соціальні проблеми Суди

Батьки з села на Монастирищині борються за місцеву школу у суді

Батьки школярів із села Підлісне Монастириського району 21 листопада подолали 120 кілометрів до Тернополя, де у суді шукають правди щодо місцевої школи. 

Саме через закриття на початку навчального року школи І-ІІ ступенів у Підлісному  розгорівся скандал, який не вщухає до нині. Як результат, один із батьків Юрій Роман подав позовну заяву до суду. У заяві просить скасувати розпорядження Монастириської райдержадміністрації від 19 серпня та наказ районного відділу освіти від 20 серпня про призупинення діяльності Підліснянської загальноосвітньої середньої школи І-ІІ ступенів  та визнати їх протиправними.

Перше засідання у цій справі відбулося у Тернопільському окружному адміністративному суді 21 листопада. Підтримати позивача приїхали батьки інших школярів з Підлісного, бо це питання в інтересах всієї громади.

Відповідачем в суді є Монастириська райдержадміністрація і районний відділ освіти і науки. Суддя – Андрій Баранюк. 

“Нас не хотіли почути”

Про скандал, який виник навколо школи у Підлісному, раніше писав сайт “Терміново” у публікації У селі на Монастирищині закрили школу з порушеннями. Батьки звернулися до суду”. У цій статті викладені коментарі всіх сторін конфлікту. 

Нагадаємо, зі слів батьків, призупинення роботи школи є незаконним, адже ні батьків, ні вчителів про це ніхто не попереджав заздалегідь. Тому до такого сюрпризу на 1 вересня вони не були готові. Навіть свято першого дзвоника провели, а після обіду їм повідомили із райвідділу освіти, що школа більше не працюватиме. Дітей і вчителів запропонували перевести у сусідню Горожанську школу, та не всіх це влаштовує. До того ж через всі ці конфлікти учням не видали особових справ, вчителям трудових книжок, адже директорка школи звільнена, відтак доступу до закладу ніхто не має. 

Від моменту публікації минув місяць, наразі ситуація зі школою не змінилася, розповіли журналістці “Терміново” батьки, які приїхали на суд. 

–  11 дітей вчаться у школі у сусідньому селі Висоцькому, куди доїжджають автобусом 11 кілометрів, решта – у Горожанській школі, – розповідає мама п’ятикласниці Наталія Луцан. 

Батько п’ятикласниці Михайло Трач вважає, що про закриття школи треба було говорити наприкінці минулого навчального року, тоді б батьки встигли знайти для дітей інші школи, забрали б особові справи. А нині порушене право батьків обирати місце навчання їхньої дитини. 

– Ще один варіант – у початковій школі є 17 дітей, їх можна було залишити ще на цей рік, а за цей час вирішити проблему, – пропонує пан Трач. – Ми говорили давайте вирішимо мирно без суду. Не хотіли нас почути….

Порушено ряд законів і Конституцію

Представниця позивача Юрія Романа Вікторія Сікора назвала у суді ряд законів, які порушує оскаржені батьком учениці рішення. 

– Оскаржені рішення підлягають скасуванню, оскільки є необґрунтованими і незаконними з наступних підстав. По-перше, оскаржувані рішення прийняті всупереч усіх можливих законів, якими повинні користуватися відповідачі. Насамперед такого поняття як призупинення діяльності школи законом не передбачено, – каже вона. – Крім цього, відповідачі вийшли за межі своїх повноважень, оскільки порушили ст. 11 Закону України “Про загальну і  середню освіту”, відповідно до якої рішення про створення, реорганізацію, ліквідацію або перепрофілювання навчального закладу є виключно в компетенції того органу, який його створив, тобто засновника. Крім того, закон про місцеві державні адміністрації не наділяє відповідача таким повноваженням як призупинення діяльності школи. Не враховано думку територіальної громади, зважаючи на те, що рішення впливає на долю не однієї людини (позивача), а всієї територіальної громади села. Також дане питання є надзвичайно важливим зважаючи на те, що школа виконує функцію забезпечення основних освітніх потреб села. Крім цього,  оскаржуване рішення прийняте всупереч численних норм закону України “Про освіту”, а саме ст. 3,4,5,6, 13. Це рішення протиправно відокремило від найближчого і доступного місця отримання освіти дітей, які проживають в селі. Оскаржуване рішення прийняте всупереч закону України “Про пріоритетність соціального розвитку села та агропромислового комплексу в народному господарстві”, відповідно до яких селу повинна надаватись перевага у спорудженні закладів освіти, спорту і повинен забезпечуватися рівний з містом рівень розвитку та можливостей здобуття освіти. Також порушений указ президента України “Про національну доктрину розвитку села”, відповідно до якої усім громадянам України, незалежно від їх соціального походження та майнового стану, незалежно від  їх місця проживання та стану здоров’я забезпечується рівний доступ до якісної освіти. Мережа навчальних закладів України повинна задовольняти інтереси кожної людини відповідно до її інтересів, здібностей та незалежно від місця проживання. 

Оскаржувані рішення прийняті неповноважними відповідачами з порушеннями положень численних законів і насамперед Конституції України, яка гарантує доступність загальної середньої освіти, порушення законів України “Про освіту”, про загальну середню освіту, про пріоритетність соціального розвитку села та агропромислового комплексу в народному господарстві та ін, зауважує Вікторія Сікора.

– На підставі викладеного очевидним є те, що вказані рішення грубо порушують не один закон України, моральні та соціальні норми, інтереси територіальної громади, тому шановний суд, покладаємо на вас виправлення помилок Монастириської  райдержадміністрації, – звернулася вона до суду. – Оскільки саме це рішення вплине не лише на долю однієї людини, а цілої територіальної громади і ляже в подальшу судову практику. 

“Нас обвели навколо пальця”

Представниця відповідача Віра Гнатишин звернулася до позивача Юрія Романа з питанням аргументувати, якими чином було порушене його право як батька?

– Не було обговорення з громадою, прийшли сказали, що школа закрита і це зробили перед самим 1 вересня, – каже чоловік. – 30 серпня у школі було керівництво району на чолі з начальницею відділу освіти і сказали: проводьте перший дзвоник і шукайте вчителів. А 2 вересня вже приїхали і сказали, що звільнили директора школи від 30 серпня. Як це могло не обурити мене і інших людей в тому числі? Нас обвели навколо пальця. Мені не дали можливості вирішити до початку навчального року, де має вчитися моя дитина. 

Немає дітей і вчителів

Свою позицію у суді висловила і начальниця районного відділу освіти Любов Ніколаїшина. Як каже вона, Підліснянська школа І-ІІ ступенів призупинила свою діяльність з 1 вересня 2019 року, оскільки впродовж останніх років у селі мало дітей, немає відповідних фахівців із ряду навчальних предметів. 

– Підліснянська школа є малокомплектною, при проектній потужності 145 місць  у минулому навчальному році там вчилося 32 дітей, цього мало б навчатися 30, – каже пані Ніколаїшина. – Із можливих 9 класів у цій школі є лише два повних класи – другий – 5 дітей, п’ятий – восьмеро. Решта 17 школярів на індивідуальній формі навчання. Восьмого класу нема взагалі. Тому випускник такої школи не є конкурентноспроможними, навчання у класах з такою малою кількістю учнів не сприяє здоровій конкуренції між школярами, їх гармонійному розвитку і соціалізації. Як показує практика, учні таких малокомплектних шкіл, які перебувають на індивідуальній формі навчання, майже не  беруть участі у шкільних олімпіадах (районних і обласних). А якщо беруть, то посідають другі і треті місця. Також в цій школі не було відповідної кількості фахівців, упродовж останніх трьох років один вчитель викладав декілька предметів. Наприклад, вчитель географії – біологію, хімію, природознавство, іноземну мову, трудове навчання. Шість предметів, крім свого. Вчителі не хочуть йти в малокомплектні школи, де немає класів і відповідних зарплат. 

Однією з проблем закладу загальної середньої освіти є нераціональне витрачання коштів, додає Любов Ніколаїшина. Якраз такі малокомплектні школи, де навчаються мало дітей, забирають частину коштів від базових шкіл з більшою наповненістю дітей.

– Якщо у минулому навчальному році вартість навчання однієї дитини  у школах району становила 28 тисяч грн, то в цій школі навчання однієї дитини обходилось державі у 47 тисяч грн, – каже начальниця відділу освіти. У нас була ревізія, де працівники КРУ проаналізували кількість класів і дали нам припис, що за три роки  у цій школі було непродуктивних витрат на 4 млн 300 тис. грн. 

Школа неготова до навчання

Також пані Ніколаїшина звернула увагу на те, що школа неготова до навчання. 

– 14 серпня був об’їзд шкіл, на якому були присутні працівники ДСНС, Держпродспоживслужби і був написаний акт, що школа неготова до нового навчального року, – каже вона. – Проводка обірвана, в аварійному стані, котельня неготова до навчального року, в їдальні грибок, непобілено, непофарбовано, не замінений посуд. Тому  виходячи з цього, ми звернулися з листом до РДА з пропозицією про призупинення діяльності цієї школи на невизначений термін. І після розпорядження першого заступника голови РДА був відповідний наказ. 

Продовження судового засідання відбудеться 4 грудня о 10.00. На це засідання суддя запросив представників селищної ради Підлісного, а також представників районних управлінь ДСНС та Держпродспоживслужби. Якщо в результаті їхніх перевірок підтвердиться, що школа не готова до навчання, це є підставою для її закриття, зауважив суддя. 

Далі буде…

 

Перейти до панелі інструментів