19.04.2024
Новини Суди

Розпочався судовий процес у справі вбивства тату-майстрині. Підозрюваному Горбатюку загрожує довічне ув’язнення

Підготовче засідання у справі підозрюваного у вбивстві тату-майстрині Тетяни Підвашецької відбулося 19 листопада у Тернопільському міськрайонному суді.  

На засіданні був присутній Андрій Горбатюк, який підозрюється у вчиненні кримінального правопорушення передбаченого п. 4 ч.2 ст. 115 Кримінального кодексу України – “Умисне вбивство, вчинене з особливою жорстокістю”. Підозрюваний перебуває під вартою в СІЗО. Його в суді захищають  адвокати Петро Грода і Тарас Боднарчук. Потерпілих у справі, рідних вбитої Тетяни Підвашецької, зокрема, маму Світлану Храпко та бабусю Іларіону Негожай представляють адвокати Василь Притула і Володимир Рубінський, якого цього разу не було із об’єктивних причин.  

Судить Андрія Горбатюка колегія із трьох суддів – головуючий суддя Петро Гуменний, суддя-учасник колегії Віктор Братасюк, суддя-учасник колегії Володимир Ромазан. Прокурор – Олексій Смередчук.

Підготовче засідання мало відбутися ще 6 листопада, проте його відклали через те, що мама і бабуся вбитої дівчини не змогли прибути з-за кордону. 

Читайте також: Підозрюваного у вбивстві тату-майстрині уже судять

Відмовився від суду присяжних

Суддя роз’яснив підсудному, що у зв’язку з тим, що  він обвинувачується за вчинення злочину, за який передбачене покарання, в тому числі у вигляді довічного позбавлення волі, під час підготовчого засідання він має право заявити клопотання про розгляд кримінального провадження судом присяжних. 

– Чи будете заявляти таке клопотання? – запитав суддя. Андрій Горбатюк відповів, що йому потрібно порадитись із захисниками. Після коротких переговорів з адвокатами, підсудний заявив, що відмовляється від суду присяжних. 

Захисник просив про домашній арешт

Прокурор Олексій Смередчук звернувся до суду з клопотанням про продовження строку тримання під вартою Андрія Горбатюка без застосування застави. 

– Під час досудового розслідування так і зараз слідчим суддею встановлено наявність ризиків, які передбачено п. 1, 3, 4 ч. 1 ст. 177 “Кримінально-процесуального кодексу України”, – зауважує прокурор. – Враховуючи, що ризики не відпали, а продовжують існувати, а саме: п. 1, ч 1. ст. 177 КПК підтверджується тим, що після вчинення кримінального правопорушення  з метою уникнення кримінальної відповідальності обвинувачений втік з місця події та переховувався від органів досудового розслідування; п. 3 ч. 1 підтверджується тим, що обвинувачений може психологічно впливати на свідків, які є його родичами і які проживають у Тернополі за тією ж адресою, за якою проживає обвинувачений; п. 4 ч. 1 ст. підтверджується тим, що обвинувачений ніде не працює, веде антисоціальний спосіб життя, осіб на утриманні не має, обвинувачується у скоєнні особливо тяжкого злочину, за який законом передбачене покарання у вигляді довічного позбавлення волі. А тому є всі підстави вважати, що він буде ухилятись від судових засідань, що призведе до порушення розумних строків. Враховуючи це все, є підстави не визначати розмір застави у цьому кримінальному правопорушенні. Також відсутні підстави, які б унеможливлювали у застосуванні до Горбатюка більш м’якого запобіжного заходу, оскільки він не зможе запобігти ризикам, які  зазначені і даному клопотанні. Враховуючи вище викладене, просив би продовжити запобіжний захід у вигляді тримання під вартою стосовно Горбатюка строком на 60 днів без застосування, як альтернативи, застави. 

Захисник Андрія Горбатюка, заперечив клопотання прокурора. Він сказав, що ризики недостатньо обґрунтовані. Тому вважає, що для його підзахисного достатньо цілодобового арешту при потребі із носінням електронного браслета.  

Також захисники Андрія Горбатюка подали скаргу на постанову слідчого про залучення представника потерпілого, а також – на ухвалу слідчого судді про проведення обшуку. 

Суд залишив підсудного під вартою

Після переговорів у нарадчій кімнаті, судді  задовольнили клопотання прокурора про продовження строку тримання під вартою Горбатюку.  Його залишили під вартою до 00.00 17 січня 2020 року. Наступне судове засідання відбудеться 28 листопада 16.00. Скарги захисників підсудного суд відхилив. 

Як пояснив адвокат потерпілих Василь Притула, після підготовчого засідання починається судовий розгляд, встановлюється порядок дослідження доказів, допит свідків, дебати, останнє слово підсудного, після чого судді йдуть у нарадчу кімнату для прийняття рішення. Наскільки може затягнутися судовий процес, адвокат не прогнозує. 

Мама і бабуся вбитої Тетяні Підвашецької нічого не коментують пресі. 

Лише бабуся під час перерви висловила обурення щодо пропозиції захисника застосувати до його підзахисного цілодобовий домашній арешт.

– Тюрма, довічна, – сказала жінка. – Наша дитина гниє у землі, а йому домашній арешт?

Нагадаємо, 27-річну Тетяну Підвашецьку знайшли вбитою у квартирі на вулиці Курбаса. Підозрюваний у її вбивстві 25-річний Андрій Горбатюк – епатажний тернополянин, який кардинальними змінами зовнішності відомий з телешоу. Як повідомляють у поліції, злочин трапився в ніч з 15 на 16 квітня.

Саме тоді тернополянин прийшов до давньої знайомої, аби завершити раніше набите тату. Вони зустрілися в помешканні майстрині. Між ними виник конфлікт на побутовому ґрунті, який переріс у вбивство 27-річної подруги. На тілі потерпілої судово-медичний експерт виявив більше п’ятдесяти колото-ріжучих ран. Дівчина померла в результаті масивної втрати крові. Після цього 25-річний чоловік втік. Затримали підозрюваного 17 квітня, а наступного дня суд обрав йому запобіжний захід  – тримання під вартою. Під час розгляду справи тернополянин проходив стаціонарну психолого-психіатричну експертизу. Відповідно до її результатів, хлопця визнали осудним.

Читайте також: Провадження про вбивство тернопільської тату-майстрині передали до суду

 

Перейти до панелі інструментів