28.03.2024
Новини Політика

Що думають депутати Тернопільської обласної ради і новий голова ОДА з приводу ринку землі

Як ми уже повідомляли, 14 листопада депутати Тернопільської обласної ради на другому сесійному засіданні 12-ї сесії прийняли текст заяви до Кабміну, Верховної Ради та президента України із низкою вимог, головна з яких не поспішати із прийняттям законопроєкту «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо обігу земель сільськогосподарського призначення».

 

Любомир Крупа, заступник голови обласної ради, фракція «Самопоміч».

  • Фракція «Самопоміч» виступає за те, щоби ринок землі був, але щоб в першу чергу був захищений українець. Вимоги «Самопомочі» близькі до альтернативного законопроекту, який подала Юлія Тимошенко про те, що має бути оборот насамперед серед українців. Ми говоримо про ринок землі, в якому беруть участь тільки українці, чітко має бути прописано, скільки має право людина купити цієї землі, коли і на яких умовах має зайти іноземний капітал. И категорично незгідні з тим, щоб 200 тисяч гектарів можна було віддати в одні руки. Це є справді загроза національній безпеці. Ми частково підтримуємо ті вимоги, які сьогодні прописані.

Олег Сиротюк, фракція ВО «Свобода»

  • Ми чітко розуміємо, що земля не може бути товаром, ми чітко розуміємо, що громадяни, які хочуть відчужити і не можуть працювати на цій землі, мають отримати таку можливість передати сою землю в державний земельний банк. Власником української землі повинна бути або держава, або український громадянин. Влада не знайшла відповіді на всі виклики суспільства і вирішила зайнятися розпродажем земель, газотранспортної системи, усіх стратегічних підприємств. Їхнє завдання сьогодні за один термін зруйнувати все, що становить основу майбутнього нашої держави. Ми будемо голосувати за звернення і просимо нового голову ОДА цю позицію області передати до Києва. Це голосування не має нічого спільного із запитами суспільства.

Олег Шуляр, фракція «Громадянська позиція»

  • Земля – загальнонародне багатство. І влада досі нічого не зробила для того, щоб мораторій на продаж землі був знятий у цивілізований спосіб. Перш за все, щоб говорити про ринок землі, потрібно провести аудит, сформувати кадастр, визначити цінову політику. Треба заборонити продаж земель юридичним особам, іноземцям, потрібно визначити кількість оптимальну продажу в одні руки. Потрібно виробити правила володіння і експлуатації земель сільськогосподарського призначення. Ми узгодимо свою позицію із заявою президії обласної ради і будемо її підтримувати.

Володимир Болєщук, «Народний контроль»

  • Сім мільйонів пайовиків, які мають право на приватну власність, і мають право нею скористатися. Друга сторона – це аграрні підприємці, яких в Україні десятки тисяч, багато з них працюють дуже добре. І завдання держави – збалансувати інтереси сторін. Пайовики мають право продати свою землю, а аграрії повинні мати право працювати на цій землі. Якщо запрацює ринок землі, запрацює економіка. Нам закон абсолютно не подобається, і заява теж. Наше завдання – подати пропозиції: українська землі має належати тільки українським громадянам; обмеження в одні руки – 300-500 гектарів; земельний банк, який може від імені держави викуповувати землі. За заяву голосувати я не буду.

Степан Барна, фракція БПП

  • Фракція «Європейська Солідарність» проголосувала проти законопроекту. В мене є дві принципові позиції: перше – я не почув відповіді на те, як можна в одні руки віддати 210 тисяч гектарів української землі. На Тернопільщині їх є 1 050 тис. Тобто п’ятеро хлопців можуть прийти і скупити всю землю. А тепер, які це можуть бути хлопці, коли видатний реформатор Коломойський вже озвучив, що нам не треба вже гроші МВФ, сто мільярдів дає Росія. А чому Росії не дати сто мільярдів на скупку української землі? Фракція «Європейської Солідарності» послідовно стоїть на позиції недопущення розпродажу української землі.

Богдан Яциковський, фракція «Радикальна партія»

  • Наша фракція абсолютно незадоволена вчорашнім голосуванням, коли абсолютна більшість, не зважаючи на інтереси абсолютної більшості людей, на протести аграріїв, протести громадських організацій, селян змусять віддати землю за безцінь транснаціональним компаніям. Ми засуджуємо і вважаємо це зрадою інтересів України. Влада щойно підписала вирок українському селу. Ми абсолютно підтримуємо будь-які дії, щоб не допустити голосування в другому читанні цього законопроекту.

 

Депутат від «Громадянської позиції» Петро Васько запропонував вислухати позицію представника президента – голови облдержадміністрації Ігоря Сопеля.

 

  • Учора депутати проголосували у першому читанні законопроект про ринок землі. У президента є чітка позиція – дозволити продавати і купувати землі лише українським громадянам або компаніям, засновниками яких є також українці, – говорить Ігор Сопель. – Давайте відкинемо політичну риторику і подамо ті пропозиції і правки, які будуть враховувати інтереси всіх громадян – і аграріїв, і людей простих звичайних. Я думаю, що це буде конструктивно і правильно в даній ситуації.

 

 

Утім, доповнення депутатів до заяви не внесли, і перерву зробити відмовилися. Звернення проголосували одразу ж після обговорення 36-ма голосами. 14 депутатів не голосували, двоє утримались. Переважно це представники фракцій «Громадянська позиція» та «Самопоміч»

На обурення депутатів голова обласної ради Віктор Овчарук відповів:

  • Колеги, заспокойтесь! Всі для себе мали прийняти рішення вже давно, про ринок земель ми говоримо вже не перший рік, і всі знають, що робиться. І не плекайте ілюзій про ті питання, які ви хочете, щоб до нас дослухалися. Вони не будуть прийняті, бо ми вже їх чотири роки пропонуємо.

Текст заяви, запропонований президією, ми оприлюднили раніше.  У ній просять президента, Верховну Раду та Кабінет Міністрів врахувати 11 пропозицій Тернопільської обласної ради, серед яких відставка уряду і засудження дій народних депутатів від Тернопільщини.

Нагадаємо також, 13 листопада 240 голосів “за” віддали депутати Верховної Ради України у першому читанні за законопроєкт «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо обігу земель сільськогосподарського призначення».

Перейти до панелі інструментів