28.03.2024
Новини Розслідування

На Кривоноса,7А створять не тільки приватний дитсадок

Комунальне приміщення на вул. Кривоноса,7А стане не тільки приватним дитсадком – буде тут і реабілітаційний центр. Про зміни міську владу попросив орендар.

Проект рішення розглянули та підтримали на засіданні виконкому у четвер, 14 листопада.

– Виноситься на розгляд проект рішення “Про внесення змін в рішення виконавчого комітету від 9 квітня 2019 року за №351”. Є звернення орендаря, з якою підписано угоду про оренду нежитлового приміщення за адресою Максима Кривоноса,7А під облаштування приватного дошкільного закладу, – сказала заступниця начальниці управління освіти – начальниця відділу дошкільної, середньої та позашкільної освіти Ірина Сум. – Оскільки в даному закладі будуть перебувати діти, які мають порушення опорно-рухового апарату, орендар просить розширити мережу і прописати – розміщення приватного дошкільного закладу та центру реабілітації.

Про цей садок міськрада згадувала напередодні. Зокрема, 13 листопада, на її сайті з’явилась інформація про створення приватного дошкільного навчального закладу на вул. Кривоноса, 7А та його ремонт. Також нагадувала, що конкурс на право оренди на це приміщення проводився через аукціон в системі Prozorro.Продажі. З переможцем аукціону укладено договір оренди приміщення для розміщення там приватного дошкільного закладу.

Побачили оголошення – створили фірму

Хто є орендарем, традиційно в офіційному повідомленні не йшлося. Втім, усі відповіді можна знайти через ту ж систему Prozorro.Продажі. Звідси дізнаємось, що торги оголошувались двічі. Перші – 22 лютого. Подавати пропозиції можна було до 4 березня. Єдиним учасником було ТОВ “ПАКО-ЛТД”, але його пропозиції не розглядали. Повторно приміщення виставили на аукціон 5 березня. Подавати пропозиції можна було до 13 березня. Учасник був знову ж таки один – те ж ТОВ “ПАКО-ЛТД”. Запропонувавши 30 тис. грн у місяць при початковій ціні лоту 27 272,50 грн, товариство виграло та  “в особі директора Жуклевської Неоніли Григорівни” підписало договір з виконкомом на 15-річну оренду приміщення загальною площею 934,7 кв. м.

Власне саме товариство було “свіжоспеченим” на момент підписання договору. Так,  відповідно до даних youcontrol.com.ua, зареєстрували його 26 лютого 2019 року, тобто за чотири дні після оголошення перших торгів, які не відбулись. Основний вид діяльності був на той час “85.10 – Дошкільна освіта”. Серед засновників – та ж директор Жулкевська Неоніла Григорівна та Корандо Наталія Вікторівна. Перша – підприємиця,  друга – лікарка з Хмельниччини.

“Переуступлю право оренди…”

Чи мали жінки намір займатись влаштуванням приватного дитячого садка, питання риторичне. Так, приміром, 28 вересня на сайті OLX з’явилось оголошення про продаж права оренди на цей садок за 60 тис. доларів. На сьогодні оголошення – не активне.

 

 

Окрім того, на початку жовтня почали відбуватись зміни і на підприємстві. Зокрема, змінився основний вид діяльності, керівник та засновники. Так, за даними youcontrol.com.ua, на сьогодні у ТОВ 16 КВЕДів (видів діяльності, – ред.), основний – “Надання в оренду й експлуатацію власного чи орендованого нерухомого майна”. Керівником з 5 жовтня 2019 року став Рій Андрій Романович. Бенефіціарні власники – той же Рій Андрій Романович та Cуязов Сергій Олександрович. Обох чоловіків пов’язує ще  ПП “Форвард-Орто” з основним видом діяльності “Виробництво велосипедів, дитячих та інвалідних колясок”. Тут також – Рій – керівник, і він же з Суязовим – бенефіціарні власники.

Той же пан Суязов керував Львівським казенним експериментальним підприємством засобів пересування і протезування у 2011-2016 та у 2017-2018. Основним видом діяльності цього державного заводу теж є “Виробництво велосипедів, дитячих та інвалідних колясок”.

Коли і за скільки приватизують?

Тож очевидно, що потреба у реабілітаційному центрі у документах, зважаючи на спеціалізацію нових засновників, з’явилась не просто так. Враховуючи усі перелічені зміни та умови, виникає питання – чи справді на Кривоноса,7А буде садочок?

Адже поки це все схоже на схему, коли об’єкт передають в оренду з цільовим призначенням під розміщення приватного дошкільного закладу. Одна сторона бере в оренду, але не має наміру робити там садочок. Потім відбувається зміна власників у Орендаря, і ці нові власники збираються використовувати приміщення не зовсім за цільовим призначення і, можливо, в подальшому навіть приватизувати об’єкт.

Причому завдяки наявному у договорі пункту про невід’ємні поліпшення, можуть завищити суму тих невід’ємних поліпшень, вписати насправді невиконані роботи та врешті, скориставшись першочерговим правом орендаря, приватизувати об’єкт за значно меншу суму. А фактично, приватизувати його, уникаючи передбачених законодавством прозорих механізмів з приватизації комунального майна.

Дозвіл на проведення невід’ємних поліпшень орендар отримав ще 26 червня. Згадувався він у тепер не активному оголошенні на OLX: “Є рішення виконкому про погодження здійснення невід’ємних поліпшень. Після здійснення невід’ємних поліпшень надається право приватизувати приміщення”.

 

 

Перейти до панелі інструментів