28.03.2024
Аналітика Новини

На Тернопільщині подорожчала гречка: ціна підскочила на 27%

За минулий місяць в області подорожчали яйця та гречка, а от ціни на цукор та пшеничне борошно навпаки – знизились, хоч і незначно.

На споживчому ринку області у жовтні ціни на продукти харчування та безалкогольні напої в цілому зросли на 0,9%. Найбільше подорожчали гречані крупи (на 27,4%) та яйця (на 11,0%). На 4,9–3,2% зросли в ціні сметана, молоко, овочі. Крім того, на 1,9–0,4% стали дорожчими сири, кондитерські вироби з цукру, масло, олія. Водночас на 3,3% та 2,4% подешевшали борошно пшеничне та цукор, на 1,4–0,5% – рис, макаронні вироби, м’ясо та м’ясопродукти, риба та продукти з риби, фрукти, повідомляють у головному управлінні статистики Тернопільської області.

До слова, про гречку.

За останні двадцять років площа посівів гречки в Україні зменшилася у 20 разів — з 570 тис. га у 2000 р. до 60 тис. га цьогоріч, про це повідомляють на сайті УкрАгроКоналту. І тенденція до скорочення посівів лише посилюється. Тільки за останні роки гречки почали сіяти втричі менше. Ще у 2017 р. вітчизняні аграрії відвели під культуру 180 тис. га, а вже наступного року — 100 тис. га.

– На це впливає цілий комплекс причин. Найголовніша — відсутність державної політики з підтримки виробництва нішевих культур, — розповідає виконавчий директор Міжнародної асоціації гречки Сергій Громовий. — Не тільки такої традиційної культури як гречка, а й інших — проса, гарбузів, льону, конопель, жита.

Також експерт відзначає низьку ефективність вирощування гречки. За оренду гектара землі фермер має заплатити 3000 грн. Якщо сюди додати витрати на насіння, проведення агротехнологічних заходів, то мінімальна собівартість перетне відмітку 6000 грн/т.

На даний час 60% гречки на українських полицях — російського виробництва. Вона потрапляє в Україну через Казахстан і маркується як казахська, розповів експерт.

Споживання гречки також падає. За останні роки воно скоротилося вдвічі й зараз складає 3,5 кг на душу населення в рік. Для порівняння, найбільший рівень споживання у Латвії — понад 7 кг на особу.

Що ще подорожчало на Тернопільщині?

Алкогольні напої та тютюнові вироби стали дорожчими на 0,5%, у т.ч. тютюнові вироби – на 1,1%.

Одяг і взуття подорожчали на 1,7%, зокрема, взуття – на 2,4%, одяг – на 1,2%.

Зниження цін (тарифів) на житло, воду, електроенергію, газ та інші види палива на 0,7% відбулося за рахунок зниження цін на природний газ на 4,4%. Разом з тим відбулося підвищення тарифів на каналізацію та водопостачання на 6,6% та 4,1% відповідно.

Ціни на транспорт у цілому знизилися на 0,7%, в основному через здешевлення проїзду у залізничному пасажирському транспорті на 4,2% і автомобілів на 2,2%.

У сфері зв’язку ціни зросли на 4,5%, що пов’язано з подорожчанням мобільного зв’язку на 10,7%.

Послуги ресторанів та готелів стали дорожчими на 1,3%.

Перейти до панелі інструментів